Connect with us
Advertisement

Actualitate

Curtea de Conturi va verifica doar legalitatea, nu oportunitatea cheltuirii banilor publici. Proiect

Publicat

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se aduc o serie de clarificări în modul de organizare şi funcţionare al Curţii de Conturi. Una dintre schimbări se referă la faptul că instituţia va verifica doar modul de administrare şi cheltuire a banilor publici de către autorităţi, nu şi oportunitatea deciziilor luate de acestea.

“Propunerea, ca şi co-iniţiator, alături de senatorul Daniel Zamfir şi alţi colegi a vizat în special zona administraţiei publice locale. Punctual, am solicitat ca, în cazul controalelor Curţii de Conturi la primării şi consilii judeţene, această instituţie să se pronunţe doar pe legalitate, nu şi pe oportunitate”, a precizat Florin Roman, deputat PNL de Alba şi vicepreşedinte PNL.

Potrivit politicianului, “nu de puţine ori, în acţiunile de control, Curtea de Conturi a ajuns să se substituie hotărârilor de consilii locale şi judeţene, intervenind arbitrar în autonomia locală, stabilind care sunt sau nu achiziţii oportune la nivel local. Ceea ce cred cu convingere că nu este normal, ca autonomia locală să fie doar declarativă. Nu de puţine ori, această interpretare a dat naştere unor abuzuri din partea unor funcţionari ai Curţii. Totodată, nu am agreat amendamentul USR care propunea extinderea controlului Curţii de Conturi asupra persoanelor fizice, care deschid mici afaceri pe fonduri europene şi care sunt oricum supuse controlului de legalitate, de instituţii auditate.

Spre exemplu, îţi faci o stupină cu 10 stupi, achiziţionaţi pe fonduri europene, iar acest lucru îţi este verificat de două instituţii ale statului. Este imperios necesar controlul de legalitate, însă intervenţia Curţii în cazul persoanelor fizice este chiar deplasată”.

În opinia deputatului PNL, în cazul rapoartelor Curţii, acestea trebuie să se refere la “prejudicii ilicite certe” şi nu la “prejudicii estimate”. În acelaşi timp, achiziţiile verificate de ANAP nu mai pot fi interpretate de Curtea de Conturi sau Autoritatea de Audit. “Consider că aceste clarificări erau necesare pentru ca, la niveul autorităţilor administraţiei publice locale, în cazul acestor controale, legitime de altfel, să dispară partea de interpretare şi subiectivism”, a menţionat Florin Roman.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat şi de Senat, care are votul final.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement