Eveniment
CUTREMUR de 5,8 grade pe scara Richter, în România. Cum a funcționat sistemul RO-ALERT
Un cutremur puternic s-a simțit sâmbătă noapte, la ora 3.38 în mai multe zone din România. INFP a anunțat inițial că magnitudinea seismului a fost 5,7. Aceasta a fost revizuită însă, în scurt timp, la 5,8 pe scara Richter. Cutremurul s-a simțit în Bulgaria, Republica Moldova și la granița cu Ucraina.
Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, a declarat că au fost înregistrate în jur de 15 apeluri la 112, fără probleme majore. Raed Arafat a declarat că echipele ISU care au plecat în recunoaștere nu au raportat pagube. S-a înregistrat o scurtă întrerupere de curent la Întorsura Buzăului.
Seismul a fost urmat de o replică de 3,1 pe scara Richter. Din fericire nu au fost înregistrate pagube sau victime.
„Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) transmite: In ziua de 28/10/2018 la ora 03:38:11(ora Romaniei) s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Buzau un cutremur cu magnitudinea 5.8 pe scara Richter, la adancimea de 150km. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli. Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Nehoiu(17km), Covasna(33km), Întorsura Buzăului(37km), Târgu Secuiesc(48km), Vălenii de Munte(53km)”
Pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luat cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de faptul că RO-ALERT nu a transmis o avertizare legată de cutremurul de 5,8 pe Richter, care a avut loc duminică dimineaţa în zona Vrancea.
Sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur. Utilizatorii Facebook şi-au exprimat nemulţumirea privind sistemul de avertizare RO-ALERT, majoritatea dintre ei având impresia că acesta trebuie să funcţioneze şi în caz de cutremur.
RO-ALERT nu este menit să anunţe populaţia în caz de cutremur, după cum menţionează şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat. Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Arafat a subliniat că sistemul nu este menit să alerteze populaţia în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine.
Surse: digi24.ro, adevarul.ro, emsc-csem.org
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News