Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Dacă încalci legistaţia rutieră în UE, primeşti amenda acasă, în plic. Schimb transfrontalier de date electronice privind şoferii şi proprietarii de maşini

Publicat

politie

Șoferii români care călătoresc într-un stat din Uniunea Europeană și încalcă regulile de circulație din ţara respectivă vor primi amenzile date de polițiști, direct la adresa de domiciliu din România. Un act normativ publicat în Monitorul Oficial prevede că şoferii pot fi sancţionaţi, printre altele, pentru depăşirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roşie a semaforului ori nefolosirea centurii de siguranță.

Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informații referitoare la încălcările normelor de circulație care afectează siguranța rutieră și pentru facilitarea executării sancțiunilor aplicate acestor încălcări a fost publicată în Monitorul Oficial în 15 ianuarie şi intră în vigoare sâmbătă. Este vorba despre transpunerea în legislația națională a Directivei CBE, prin care se urmăreşte protecția utilizatorilor drumurilor din UE. După ce va fi introdusă în normele statelor din Uniune, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei şi Danemarcei, se va putea crea o reţea pentru schimbul de date electronice şi astfel va fi posibilă identificarea proprietarului sau deţinătorului unui vehicul cu care a fost săvârşită o încălcare a normelor rutiere.

Acestea se pot referi la excesul de viteză, nefolosirea centurii de siguranţă, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, conducerea sub influenţa alcoolului, conducerea sub influenţa stupefiantelor, nefolosirea căştii de protecţie, utilizarea unei benzi interzise sau utilizarea ilegală a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.

Autorităţile statului în care a fost comisă o încălcare a normelor rutiere vor putea transmite o scrisoare de informare proprietarului/deţinătorului vehiculului respectiv, dar şi altei persoane  suspectate. Conducătorii auto români amendaţi în UE vor primi amenzile prin poştă la adresa de domiciliu din România, iar cei străini sancţionaţi în România, la fel, la adresele din ţara repectivă.

Mai exact, transmiterea procesului verbal şi înştiinţării de plată se va face cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire. Procesul verbal poate fi comunicat contravenientului şi prin fax, e-mail sau orice alte mijloace prin care se asigură confirmarea de primire. Se consideră documentul comunicat la două luni după data expediţiei, dacă nu se primeşte confirmare, însă dacă acesta nu se comunică în acelaşi termen, executarea sancţiunii se prescrie.

Şoferii pot plăti amenzile prin poştă, online, prin servicii bancare, sau prin Sistemul electronic naţional de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar.

Schimbul de informaţii între statele membre, în cazul României, se face prin intermediul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), ca punct naţional de contact, autorizat pentru căutări automatizate de date privind vehiculele şi proprietarii. Şoferii vor fi astfel mai uşor de identificat, după ce se accesează Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate (RNEPCVI).

Sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax