Connect with us
Publicitate

AIUD

David și Matei, doi frați pasionați de știință de la Colegiul “Titu Maiorescu” din Aiud, rezultate remarcabile la 4 competiții

Publicat

David și Matei, doi frați pasionați de știință și tehnologie de la Colegiul Național “Titu Maiorescu” Aiud, au strălucit prin ingeniozitatea și creativitatea lor, în acest an școlar la 4 competiții importante.

Este vorba despre Matei Roman, clasa a XII-a A, profil Științele Naturii și David Roman, clasa a IX-a B, profil Matematică – Informatică Intensiv Engleză. Cei doi sunt coordonați de profesoara Ramona Humeniuc.

În 26 aprilie 2024, în Sibiu, la sediul Bibliotecii Județene Astra s-a desfășurat concursul interjudețean “Infoliceanul” ediția XXXI.

”Infoliceanul” este primul concurs IT la nivel liceal din România creat și crescut pentru a încuraja cercetarea și dezvoltarea de soluții autentice de software.

La secțiunea de “Creativitate software” frații Roman au obținut Premiul II.

În data de 17 mai 2024, la Alba Iulia a avut loc Sesiunea de Comunicări Științifice a Studenților – IN EXTENSO, ediția XXIII, organizată de Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Informatică și Inginerie.

La secțiunea “Elevi în parteneriat cu Universitatea”,Matei și David au reușit să obțină din nou Premiul II, fructificând ocazia de a-și exercita creativitatea și inovația tehnologică, raportându-se la un context bine definit.

Evenimentul s-a adresat tuturor studenților și elevilor de liceu cu preocupări în domeniul informaticii și al Științelor Exacte și Inginerești, iar lucrările elevilor au fost publicate în volumul Conferinței apărut la Editura Aeternitas, publicație înregistrată cu ISSN.

Un rezultat de excepție al echipei formată din frații Matei și David Roman, coordonați de prof. Ramona Humeniuc, a fost la a X-a Conferinţă Naţională de Informatică “Programare, Comunicare, Imaginaţie, Design (PCID)” din 27 aprilie 2024, desfășurată în sistem online și organizată de Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Ştiinţe – Centrul de Cercetare în Informatică și Tehnologia Informației.

Ei au obținut Premiul I cu lucrarea “AI-trainer”. Totodată au obținut și grantul G1 de a participa, integral, fără costuri, la Conferința Internațională Studențească Eight International Conference on Applied Informatics “Imagination, Creativity, Design, Development – ICDD”, în perioada 23-25 mai 2024, desfășurată la sediul NTT DATA Center Sibiu.

Conferința a fost ținută în limba engleză, reunind studenți de la universități de prestigiu din țară (Cluj-Napoca, Sibiu, București, Iași, Bacău, Brașov, Craiova, Pitești) și străinătate (Germania, Bulgaria, SUA, Argentina).

Lucrarea elevilor Colegiului Național “Titu Maiorescu“ Aiud, intitulată “Virtual Gym Coach”(Antrenor virtual de gimnastică) a stârnit interesul și a fost apreciată atât de juriu cât și de către participanți, echipa fiind răsplătită cu Diploma SPECIAL AWARD (Premiul Special).

”Aplicația noastră a fost creată pentru a ajuta persoanele neinițiate în tehnici de antrenament sportiv să ducă un stil de viață sănătos, fiind după cum sugerează și numele un antrenor virtual.

Originalitatea aplicației constă în faptul că, pe lângă monitorizarea pulsului în timpul antrenamentului și generarea unui program personalizat pentru nevoile și dorințele oricui, folosește inteligența artificială pentru a determina corectitudinea executării unui exercițiu.

Acest proces este realizat folosind camera web a computerului, programul preia imaginea rezultată și identifică multiple puncte pe corpul uman.

Pe baza acestor puncte pot fi calculate unghiurile dintre încheieturi, astfel că rezultatele obținute în cursul unui proces sunt comparate cu cele care ar trebui obținute în cazul execuției corecte” a spus Matei.

„Programul monitorizează în același timp pulsul sportivului-am realizat un dispozitiv original, care se atașează la încheietura mâinii numit „Vivens-metter” folosind un microcontroler RP2040 programat cu microPython, senzori de puls, modul bluetooth, buzzer.

În cazul în care este necesar, execuția programului este oprită automat, utilizatorul fiind avertizat și sonor în legătură cu valoarea ridicată a pulsului (astfel este prevenit riscul suprasolicitării organismului în timpul execuției antrenamentului)” a adăugat David.

„Sunt profesor de fizică și Ambasador Scientix pentru România din 2017, promovez educația STEM la nivel național și internațional.

Îmi place munca mea și interacțiunea cu elevii pe teme științifice, am încercat să mă perfecționez mereu de-a lungul carierei- anul acesta în martie cu sprijinul Comisiei Europene de Energie Nucleară am vizitat platforma cu cel mai mare reactor de fuziune din lume, în construcție- numit Reactorul Termonuclear Experimental Internațional (ITER) de la Cadarache, Franța.

Am un interes deosebit în utilizarea tehnologiei informaționale în clasă și îmi place să împărtășesc idei și resurse, îmi place curiozitatea elevilor mei, curiozitate care atunci cînd devine pasiune se poate transforma în performanță!“ a spus profesoara lor, Ramona Humeniuc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate