Actualitate
De 1 Mai, românii beau 155.000 de hectolitri de bere, iar pe grătarele lor vor sfârâi peste 30 de milioane de mici
Dacă în urmă cu 30 de ani, 1 Mai Muncitoresc se rezuma la omagii lui Nicolae Ceaușescu și spectacole în dedicate „celui mai iubit fiu al poporului”, acum românii recuperează momentele de atunci cu sute de hectolitri de bere și milioane de mici care sfârâie pe grătare, la iarbă verde. Aproximativ 155.000 de hectolitri de bere vor fi consumați de români în cele trei zile ale mini-vacanței prilejuite de sărbătoarea de 1 Mai și peste 30 de milioane de mici vor „sfârâi” pe grătare într-o singură zi.
În trei zile, producătorii de bere vor câștiga 15,5 milioane euro, reiese din estimările Asociației Berarii României. Bugetul de stat al României se va îmbogăți cu circa 7,8 milioane de euro doar din taxele aferente producției și comercializării acestui produs.
Potrivit producătorilor de bere, în aceste condiții, orice adult român va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacanței de 1 Mai.
„Asociată peste tot în lume cu bucuria de a petrece momente plăcute în compania prietenilor și a familiei, berea este prezentă în viața românilor și în perioada vacanțelor. Vacanțele, inclusiv cea de 1 Mai, sunt dedicate relaxării, alături de cei dragi, iar berea a fost nelipsită și cu această ocazie. În cele trei zile ale mini-vacanței care urmează, românii ar putea consuma aproximativ 155.000 de hectolitri de bere. Altfel spus, în medie, orice adult român va ciocni un pahar de bere pe zi cu ocazia vacanței de 1 Mai”, a declarat directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu.
Acesta a menționat, totodată, că, din punct de vedere valoric, volumul estimat reprezintă echivalentul a 15,5 milioane de euro.
„Ce trebuie să avem întotdeauna în vedere, însă, este faptul că jumătate din prețul unei beri este reprezentat de taxe. Astfel, 50% din cei 15,5 milioane de euro vor fi virați la bugetul de stat prin intermediul TVA, accizei și a altor taxe. Astfel, putem spune că vacanța de 1 Mai va aduce bugetului de stat al României aproximativ 7,8 milioane de euro doar din taxele aferente producției și comercializării berii”, a spus Bratu.
Recunoscută pentru calitatea de a completa perfect gustul preparatelor culinare, berea reprezintă principala băutură a românilor atunci când iau masa, este concluzia unui studiu efectuat de compania de cercetare de piață GfK România, la solicitarea Asociației Berarii României. Astfel, aproape 80% dintre adulții români care obișnuiesc să consume băuturi alcoolice la masă au declarat că preferă berea atât în timpul meselor din timpul săptămânii, cât și în timpul meselor din week-end.
Și cum berea nu merge singură la masă, peste 30 de milioane de mici vor „sfârâi” pe grătare în ziua de 1 Mai, când, într-o singură zi, un român mănâncă mici cât pentru o lună, potrivit reprezentanților din industria cărnii.
„Consumul de mici crește considerabil în minivacanța de 1 Mai, la peste 1.500 de tone de mici, adică 7% din cantitatea consumată într-un an întreg. Cred că, în acest an, se va înregistra o creștere a consumului cu peste 5% față de anul trecut, când românii au mâncat peste 30 de milioane de mici, numai în ziua de 1 Mai. Practic, într-o singura zi, un român mănâncă mici cât pentru o lună”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, directorul executiv al Asociației Române a Cărnii (ARC).
Potrivit datelor ARC, românii consumă, anual, între 20.000 și 25.000 de tone de mici, din care 30 de milioane numai în ziua de 1 Mai, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung circa 440 de milioane de mici, anual.
Dacă se ia în calcul populația activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici pe an, conform datelor Institutului Național de Statistică.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News