Connect with us
Advertisement

Actualitate

Decizie la Curtea de Apel Alba Iulia: Grupul cămătarilor din Sibiu, în care este implicat şi notarul Răzvan Mărginean, judecaţi în continuare în arest preventiv

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a dispus, joi, judecarea în continuare în stare de arest preventiv în cazul grupării cămătarilor de la Sibiu, printre care se află şi notarul public Răzvan Mărginean. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la ÎCCJ. Procurorii DIICOT Alba Iulia au dispus, în aprilie, trimiterea în judecată a 12 inculpaţi.

Inculpaţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani. Prejudiciul se ridică la peste 1 milion de euro. Prezenţa notarului Răzvan Mărginean Emilian în rândul inculpaţilor este motivul pentru care dosarul este de competenţa Curţii de Apel. Gruparea a fost destructurată de poliţiştii BCCO Alba Iulia şi procurorii DIICOT în noiembrie 2012, respectiv martie 2013.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Alba Iulia în 25 aprilie 2013, iar următorul termen este în 9 august. Inculpaţii trimişi în judecată sunt: Cornea Constantin, Damian Dumitru, Jucan Bogdan, Mărginean Răzvan, Şandru Nicolae, Tanciu Ioan, Cornea Mihai, Duşe Sorin, Rujan Cosmin, Haiduc Cătălin şi Filimon Flaviu.

În minuta instanţei din şedinţa din 8 august se arată următoarele: “Menţine măsura arestării preventive a inculpaţilor Cornea Constantin, Damian Dumitru Daniel, Iliuţ Bucur Daniel, Jucan Bogdan Florin, Mărginean Răzvan Emilian, Şandru Nicolae, Tanciu Ioan, Duşe Sorin Daniel, Rujan Cosmin Gheorghe şi Filimon Flaviu Ioan. Fixează termen la 9 august 2013, ora 9.00, pentru discutarea stării de arest a inculpaţilor Cornea Mihai şi Haiduc Cătălin”.

„Membrii grupării identificau persoanele care doreau să împrumute diferite sume de bani. Ulterior încheiau contracte notariale cu complicitatea unor notari publici care susţineau activitatea membrilor grupării. În contractele de vânzare cumpărare pentru locuinţe sau terenuri erau trecute sume nereale, respectiv sumele împrumutate plus dobânzile pe care le percepeau. De la sume de 3.000 – 4.000 de euro se ajungea ca părţile vătămate să fie obligate să plătească sume de 100.000 de euro sau chiar mai mari”, a adeclarat comisarul şef Traian Berbeceanu, comandantul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, la momentul primelor arestări.

Procurorii şi poliţiştii au identificat mai multre părţi vătămate, pe care inculpaţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptămânale sau lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării au obligat părţile vătămate să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al notarului Răzvan Mărginean, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.

Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înselarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut. Ulterior, inculpaţii exercitau violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau, pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discretionar. După semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una dintre victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement