Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la Înalta Curte: Doar membrii barourilor UNBR pot exercita profesia de avocat. Ceilalţi sunt pasibili de pedepse potrivit Codului Penal

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Profesia de avocat poate fi exercitată doar de persoane care deţin legal acest titlu profesional, dobândit în cadrul barourilor înfiinţate şi organizate prin lege, cu procedura prevazută de lege, iar cei care încalcă aceste reguli sunt pasibili de pedepse, potrivit Codului Penal, cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă. Este decizia pronunţată de ÎCCJ luni, iar, potrivit reprezentanţilor Baroului Alba, există un proiect de lege care a trecut de Senat şi care propune majorarea acestor pedepse în cazul celor care exercită ilegal profesia de avocat.

Persoanele care exercită acte specifice profesiei de avocat sub titlul de ”avocat” pretins atribuit de asociaţii înfiinţate de particulari savârşesc infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat cu consecinţele prevăzute de art. 26 din legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, se arată într-un comunicatt UNBR.

“În dosarul nr. 10/2015 Completul pentru soluționare recursurilor în interesul legii al Înaltei  Curți de Casație și Justiție s-a pronunţat în 21.09.2015, în sensul că „Fapta unei persoane care exercită activități specifice profesiei de avocat în cadrul unor entități care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități prevăzută de art. 348 Cod penal.

Recursul în interesul legii a fost promovat de Ministerul Public deoarece a existat o practică judiciară neunitară: într-o orientare, instanțele au considerat că persoanele care nu fac parte din formele de organizare profesională consacrate prin Legea nr.51/1995, republicată, și își desfășoară activitatea în cadrul unor structuri constituite  din inițiativa unor persoane particulare, săvârșesc infracțiunea prevăzută de art.348 din Codul penal / art.281 din Codul penal anterior, privind exercitarea fără drept a unei profesii, iar alte instanțe au considerat că persoanele mai sus menționate nu pot fi trase la răspundere pentru comiterea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, deoarece nu sunt  întrunite condițiile prevăzute de art.348 din Codul penal (art.281 din Codul penal anterior).

Potrivit hotărârii date de instanța supremă în soluționarea recursului în interesul legii, exercitarea profesiei de avocat în România se poate face numai de avocații înscriși în entitățile care constituie forme de organizare profesională recunoscute de Legea nr.51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, respectiv barourile care fac parte din Uniunea Națională a Barourilor din România, înființată și organizată prin lege.

Însușirea temeiurilor invocate în recursul în interesul legii înlătură orice interpretare care adaugă nepermis sau refuză aplicarea strictă a legii, care nu a permis niciodată înființarea barourilor de către particulari. Hotărârea  pronunțată în soluționarea recursului în interesul legii pune capăt unei practici judiciare neunitare care a adus grave prejudicii intereselor justițiabililor și consumatorilor de servicii juridice, care au fost induși în eroare cu privire la dobândirea și folosirea titlului profesional de avocat în activități care, potrivit legii, sunt rezervate persoanelor care asigură  exercitarea calificată a dreptului constituțional la apărare cu garanțiile pe care legea le conferă celor care au dobândit, potrivit legii, calitatea de avocat.

Corpul profesional al avocaților își exprimă convingerea că vor fi respectate strict reglementările legale care impun tuturor entităților care fac parte din sistemul judiciar obligația de a respecta interpretarea data de Înalta Curte de Casație și Justiție în exercitarea rolului său prevăzut de Constituție de a  asigura interpretarea și aplicarea unitara a legilor, pentru asigurarea securității juridice și judiciare a cetățenilor și pentru proteguirea, potrivit legii, a dobândirii și utilizării titlului profesional de avocat”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele UNBR, Gheorghe Florea.

Potrivit art.348 din Codul penal, “exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârşirea unor astfel de fapte se sancţionează potrivit legii penale, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Decanul Baroului Alba, avocat Ioan Rus a precizat pentru Alba24 că există un act normativ ce prevede pedepse mai aspre pentru cei care exercită profesia de avocat în afara barourilor autorizate. Acest proiect a trecut de Senat şi este în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax