Connect with us
Advertisement

Economie

Declarația pe proprie răspundere pentru preț plafonat la energie: cine trebuie să o depună. Ce spune vicepreședintele ANRE

contor curent

Publicat

Odată cu intrarea în vigoare a legii plafonării prețurilor la energie, cel puțin o parte dintre consumatori vor trebui să depună la furnizorii de curent electric o declarație pe proprie răspundere, pentru a beneficia de această facilitate. Legea a fost promulgată marți, 13 decembrie, cu aplicare după publicarea în Monitorul Oficial.

Reprezentanții ANRE precizează însă că majoritatea consumatorilor nu vor trebui să depună astfel de cereri la furnizori. De asemenea, vor fi publicate pe site-ul ANRE modele de declarații pe proprie răspundere pentru fiecare categorie vizată.

Legea 551 care aprobă OUG 119/2022, promulgată marți de președintele Klaus Iohannis, prevede:

  • „în cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”.

Vezi Legea 551 2022 varianta promulgata

Prețurile plafonate

  • 0,68 lei/KWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de până în 100 kWh (se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
  • 0,68 lei/kWh pentru clienţiii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
  • 0,68 lei/kWh pentru clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele menționate
  • 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat; în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere; pretul final facturat plafonat se aplică de la data de 1 (întâi) a lunii următoare celei în care au fost depuse documentele mentionate
  • 0,8 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este între 100.01 și cel mult 300 kWh (an de referință 2021), pentru un consum lunar de cel mult 255 kWh (diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de la data de 1 ianuarie 2023)
  • 1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este de peste 255 kWh

Prețul din contract, pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu

Procedura. Precizări ale vicepreședintelui ANRE

”Fiecare client, fiecare consumator casnic poate să beneficieze de preţul plafonat la energie electrică doar pentru un singur loc de consum.

În cazul în care cineva are mai multe locuri de consum, plafonul se va aplica automat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu, iar dacă clientul dorește să i se aplice pentru alt loc de consum, atunci va trebui să depună o cere și o declarație în acest sens la furnizori.

Pentru chiriaşi sunt două condiții, ca de atfel pentru oricine altcineva. Pe lângă faptul că trebuie să aibă contractul pe numele lui și nu pe numele proprietarului, trebuie să se încadreze în acele tranșe de consum pentru care se aplică tariful de 68 de bani. Deci, să aibă un consum lunar mai mic de 100 de KWh sau pentru tariful de 80 de bani să aibă un consum lunar mai mic de 255 de KWh.

Furnizorii sunt obligați să aplice tariful plafonat pentru locul de consum care figurează ca și adresă de domiciliu în cartea de identitate a respectivului consumator. Pentru restul proprietăților nu are dreptul să beneficieze, doar dacă optează, dar atunci renunță la prețul plafonat pentru adresa de domiciliu.

Deci pentru unul singur, furnizorul aplică automat pentru adresa de domiciliu. Dacă proprietarul nu este de acord cu asta, trebuie să depună o cerere și să specifice pentru care dintre locurile de consum să i se aplice plafon”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, pentru Radio Romania Actualități

Potrivit reprezentantului ANRE, cererile către furnizori vor putea fi depuse fizic sau online (electronic).

Prețurile plafonate se vor aplica până la sfârșitul lunii martie anul 2025.

Potrivit sursei citate, la gaz nu există o limită de consum, cum e la energie electrică.

”La absolut toți consumatorii de gaze naturale, indiferent de consumul lunar, beneficiază de același tarif de 31 de bani și nu se aplică regula cu un singur loc de consum, doar la energie electrică”, spune Zoltan Nagy-Bege.

Ce spun furnizorii

Preşedintele Asociatiatiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), Laurențiu Urluescu, a precizat marți că toţi consumatorii de electricitate este posibil să fie obligaţi să trimită declaraţii furnizorilor că să beneficieze de plafonarea preţului energiei electrice.

„Noi, furnizorii, nu avem de unde să știm dacă un loc de consum este de reședință sau de domiciliu, ceea ce se poate interpreta că, pentru a beneficia de plafonare, toți clienții casnici trebuie să transmită furnizorului declarația menționată în lege. Astfel, peste 9 milioane de români ar trebui să transmită furnizorului această declarație pe propria răspundere”, a spus Urluescu, potrivit Mediafax.

De asemenea, președintele Asociației Energia Inteligentă. Dumitru Chisăliță, a atenționat că este vorba despre o lege care induce confuzie și pune românii pe drum sau îi pune la plată.

Vezi și Plafonarea prețului la energie: Ce se întâmplă dacă nu trimiți declarația la furnizorul de electricitate, până la 31 decembrie

”Modul populist în care s-a dorit construirea legii plafonării prețului la energie prin introducerea diferitelor categorii de beneficiari (care în mod normal sunt apanajul altor acțiuni de sprijinire a consumatorilor), dar mai ales prin dorința de a se aplica plafonarea la un singur loc de consum, a determinat acest nou haos”, precizează Chisăliță.

Potrivit acestuia, legea îi va obliga pe 9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători, să alerge și să depună adrese și declarații la furnizor. În caz contrar, vor achita 1,3 lei/kWh. Adică ”cu 60-90% mai mult pentru energia electrică consumată în situația în care te ai fi încadrat la condițiile de plafonare prevăzută de lege”, potrivit sursei citate.

În opinia sa ar fi nevoie de o ”nouă Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii de aprobare a unor Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Ordonanțelor de Urgență, care au modificat Ordonanțele de Urgență privind plafonarea prețului, care să elimine această prevedere privind acordarea plafonării exclusive pentru o singură locuință”.

Ce spune premierul Ciucă

ANRE trebuie să găsească formula de soluționare a acestei probleme, spune premierul Nicolae Ciucă, întrebat despre prevederea legală potrivit căreia toți consumatorii de energie electrică trebuie să depună la furnizori declarație pe propria răspundere ca să beneficieze de plafonarea preţului.

„Este vorba de o procedură tehnică. Dacă într-adevăr există acest aspect, atunci, așa cum s-a făcut de fiecare dată, Autoritatea Națională de Reglementare Energetică trebuie să găsească formula prin care, după ce legea a fost promulgată, normele tehnice să prevadă și modul prin care soluționează această problemă”, afirmă Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement