Administrație
Decontări de lucrări fictive la drumuri şi contracte fără aviz la primării, descoperite de Curtea de Conturi, în judeţul Alba
Lucrări la drumuri care nu au fost executate, însă au fost decontate de primării sau contracte încheiate fără avizul comisiei de autorizare a împrumuturilor locale sunt exemple de „abateri la legalitate” descoperite de către Curtea de Conturi, în judeţul Alba şi prezentate în raportul de audit financiar al contului general anual al datoriei publice pe anul 2014 la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Din judeţul Alba, sunt date două exemple. Unul la Primăria Noşlac şi altul privind obiectivul de investiții ,,Modernizare drum comunal DC 29 între sat Veseuș și DJ 107”.
În primul caz, potrivit raportului, pentru finanțarea investițiilor de interes local, în anul 2014 au fost contractate fonduri rambursabile de natura operațiunilor de leasing financiar, în sumă de 2,3 milioane lei (0,4 milioane lei și 0,4 milioane euro).
O parte dintre aceste contracte, reprezentând un procent de 26,1, au fost încheiate fără a fi obținut avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Este situaţia unităților administrativ-teritoriale: comuna Noșlac – județul Alba, comuna Matca – județul Galați, comuna Bălești – județul Gorj, comuna Deveselu – județul Olt, comuna Cârlibaba – județul Suceava, comuna Talpa – județul Teleorman, orașul Sânnicolau Mare și comuna Pișchia, ambele din județul Timiș.
Având în vedere aspectele menționate, MFP, prin serviciul de datorie publică locală, a sesizat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea efectuării unor acțiuni de control pentru aplicarea contravențiilor și încasarea amenzilor conform prevederilor legale în domeniu.
Totodată, în baza programului de activitate al Curții de Conturi pe anul 2015, Camerele de conturi județene au efectuat misiuni cu tema „Controlul legalității contractării sau garantării, precum și a utilizării și rambursării finanțărilor rambursabile la nivelul unităților adminis-trativ-teritoriale”, în coordonarea Departamentului II. Ca urmare a acțiunilor întreprinse, până la data finalizării raportului de audit financiar au fost efectuate acțiuni de control la nivelul a 28 de județe, respectiv la 73 de unități administrativ-teritoriale, iar pentru 39 dintre acestea au fost emise decizii prin care s-au dispus măsuri în vederea înlăturării abaterilor constatate.
Potrivit raportului, în județul Alba au fost acceptate la plată și decontate situații de lucrări, majorate nejustificat cu suma de 13.177 lei, prin includerea în situațiile de plată a unor lucrări care nu au fost executate la obiectivul de investiții ,,Modernizare drum comunal DC 29 între sat Veseuș și DJ 107”.
Ca urmare a constatării acestor abateri de la legalitate și regularitate, ce au generat producerea de prejudicii, în timpul controlului au fost calculate beneficii nerealizate în suma totală de 5.271 lei.
Citeşte şi Curtea de Conturi: Nereguli depistate la Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia, ITM Alba şi centrul regional al Agenţiei pentru Romi
Vezi şi Marele JAF imobiliar al statului: Mii de case și terenuri fie au dispărut din acte, fie au prețuri de zero sau 1 leu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
gicu
vineri, 04.12.2015 at 15:35
se compara cu milioanele furate de parlamentari si guvernanti? sunt penibili cei de la curtea de conturi. pe privati nu-i controleaza nimeni, intarzie cu lucrarile, cer bani mai multi iar cand le calculezi penalitati intra in insolventa si faliment cu ajutorul justitiei si tu ramai sa platesti pagubele. frumoasa tara!
bau
luni, 07.12.2015 at 10:26
nu numai milioanele furate de parlamentari sau guvernanti trebuie sa intre in calcul. Se fura cu milioanele si la proiectele CJ sau ale consiliilor locale municipale (celemai mari sume la Alba Iulia) . Dar se pare ca curtea de conturi (scuzati cacafonia) se uita numai la banii de tigari