Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Demisiile din armată s-au dublat, înscrierile s-au înjumătățit. Tinerii se tem de război, bătrânii de reducerea pensiilor militare

Publicat

Peste 2.000 de persoane și-au dat demisia din Armata Română în primele trei trimestre din acest an, numărul celor care au renunțat la haina militară fiind de două ori mai mare față de cel din 2021, se precizează într-un document oficial al Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, după începerea războiul din Ucraina, numărul tinerilor care s-au înscris în acest an pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021.

MApN a lansat în dezbatere publică marți, 6 decembrie, un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Conform notei de fundamentare, atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere „care a dobândit accente critice în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina”.

„Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, se precizează în documentul citat.

Potrivit MApN, se înregistrează și o scădere constantă a numărului de potențiali candidați cu vocație pentru profesia militară.

„Deși nivelul de exigență al testelor aptitudinale, fizice și psihologice a fost adaptat în funcție de nevoi și posibilități, între 25% și 35% dintre candidați nu îndeplinesc cerințele minime pentru desfășurarea activității în mediul militar. Astfel de tendințe urmează să se intensifice în viitor, potrivit indicatorilor demografici. După cum demonstrează datele furnizate de Institutul Național de Statistică, populația rezidentă a României a scăzut în ultimii 15 ani cu peste 2 milioane de persoane”, se mai precizează în nota de fundamentare.

Numărul demisiilor în armată, de două ori mai mare în 2022 față de 2021

MApN susține că oferta pentru atragerea forței de muncă mult mai atractivă a mediului privat a determinat ca tinerii militari, în special ofițerii ingineri și soldații și gradații profesioniști, să părăsească sistemul militar, în mare măsură din motive pecuniare.

„Numărul demisiilor personalului din armată s-a dublat în anul 2021 (peste 1.000) față de anul 2020 (aproximativ 500), iar în primele trei trimestre din anul 2022, numărul demisiilor este de două ori mai mare față de cel din 2021 (peste 2.000)”, scrie în documentul citat.

Conform reprezentanților Ministerului Apărării, acest complex cauzal are un potențial ridicat de a afecta îndeplinirea misiunilor și obiectivelor specifice instituției militare, situație care trebuie stopată în condițiile în care exigențele sunt sporite sub auspiciul tensiunilor în creștere, determinate de războiul din Ucraina.

sursa: mapn.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Petru

    miercuri, 07.12.2022 at 15:22

    Bravo, tot așa înainte. Să lucreze cei fără bătături la mâini, dar cu salarii mari !

  2. Margelatu

    miercuri, 07.12.2022 at 15:59

    Sa plece, sunt destui care vor sa vina sa le ia locul.
    Vroiau doar sa stea degeaba, sa ia solda mare, pensie si mai mare de la 47 ani, dar fara pic de munca, responsabilitati, riscuri, etc.

  3. Aiureala

    miercuri, 07.12.2022 at 16:52

    La caz de nevoie, pot fi recrutati forțat toți parlamentarii, cei din justitie si gloata de bugetari c, adica toți care sunt gratulați cu salarii, sporuri si pensii speciale majorate. Sau cred toti ăștia, ca vor iesi primii la rampă cei cu salarii minime si pensii amărîte ?

  4. facsimil

    joi, 08.12.2022 at 04:00

    tradițional…

  5. Cristian P

    joi, 08.12.2022 at 12:36

    Domnule @Margelatu, conform primei fraze a dumneavoastră, cei care vor veni în locul „celor care doar stau degeaba, sa ia solda mare, pensie si mai mare de la 47 ani, dar fara pic de munca, responsabilitati, riscuri, etc.” ce crezi că vor face? Nu același lucru? Sistemul este defect, nu oamenii! Dacă citeai atent articolul publicat de MApN ai fi văzut că au plecat pentru că în privat sunt bani mai mulți! Dar, te-ai mulțumit doar să arunci cu noroi fara sa cunoști realitatea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax