Eveniment
Deputatul PMP Clement Negruț: „USL-ul local, ca și cel național, îngroapă Cupru Min, dar nici noi n-am fost mai breji”
„USL-ul local, ca și cel național, îngroapă Cupru Min, dar nici noi n-am fost mai breji”. Aceasta este declarația deputatului Clement Negruț, președinte al Partidului Mișcarea Populară Alba, făcută vineri, în conferință de presă. Acesta susține că din cauza neprofesionalismului și intereselor din USL a eșuat privatizarea companiei, iar statul român a pierdut milioane de lei.
După ce au fost anunțate mai multe termene pentru privatizarea Cupru Min, adică preluarea producției pe trei ani, de către firme private puternice, cu plata în avans, datele au fost amânate „până a scăzut piața cuprului”, iar societatea a devenit neatractivă pentru investitori, spune Negruț.
„În momentul de față, privatizarea pe care o anunțau în campania electorală a eșuat lamentabil. În ce privește Cupru Min s-a lucrat cu discreție, pentru că interesele au fost atât de mari încât s-a dorit ca opinia publică să nu știe ce anume s-a discutat. Preluarea producției de la Cupru Min de către firmele pe care le anunța domnul marilor proiecte a fost amânată, astfel încât piața cuprului a scăzut din august 2012 până în decembrie 2013 de la 11.000 de dolari tona până sub 7.000 de euro tona. În acest moment, nu mai este atractiv pentru o firmă să investească, să cumpere producția și șansele sunt extraordinar de mici ca Cupru Min să aibă un viitor pe care ni-l dorim cu toții”.
Negruț: „Cupru Min este marele proiect al județului Alba”
„USL îngroapă și Cupru Min și astfel au ras Apusenii de pe suprafața economică a României. Dincolo de asta, au reușit să aducă aibă vreo 6 directori, un Consiliu de Administrație ticsit cu oameni politici care habar nu au ce înseamnă minerit, iar acolo trebuie infuzate cel puțin 100 de milioane de euro în viitorul apropiat, pentru a menține această societate în funcție. Atragem atenția atât guvernanților cât și oamenilor politici locali să lase demagogia și să treacă la treabă, pentru că acesta este marele proiect al județului Alba”, a mai spus Negruț.
În prezent, la Cupru Min lucrează în jur de 380 de oameni. Potrivit lui Negruț, de curând au mai fost angajați 9 oameni, „pe baza carnetului de partid”, ca muncitori, înlocuind alți angajați care s-au pensionat. Deocamdată nu se pune problema de disponibilizări, atâta timp cât piața cuprului este încă destul de ridicată, iar firma lucrează pe profit, chiar dacă nu are productivitatea pe care ar fi putut să o aibă în condițiile anunțate pentru privatizare.
Negruț: „Nici noi n-am fost mai breji”
În timp ce le reproșează actualilor guvernanți că au ratat privatizarea societății din Abrud, Negruț își amintește că nici pe vremea când PDL era la putere (iar el era membru PDL) nu a fost depus destul efort pentru realizarea acestui proiect, nereușindu-se nici măcar întocmirea unui caiet de sarcini prin care să se poată face privatizarea.
„Cupru Min, ca societate minieră de minereuri neferoase, este un etalon în momentul de față și poate să devină rentabilă pentru statul român. Dacă ținem cont că sunt băgați atâția bani în găuri negre pentru a intra în buzunarul unora și altora din USL, banii aceia ar putea fi capitalizați în Cupru Min și să fie salvată acea societate. Dar nici noi n-am fost mai breji. Atunci, prețul cuprului era foarte mare, în jur de 12.000 de dolari pe tonă, ei nu aveau nicio problemă, dar noi nu am reușit să facem un caiet de sarcini beton prin care să se încerce privatizarea”, a încheiat Negruț.
FOTO: Alexandra ONIȚA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News