Connect with us
Advertisement

Administrație

Desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, aprobată de Guvern. Legea va fi trimisă la Parlament

Publicat

Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie este aprobat luni de Guvern. Apoi va fi înaintat Parlamentului.

Posturile și cauzele vor putea fi preluate de alte instituții.

„Începem şedinţa de Guvern cu primul punct, unul considerat ca fiind foarte important, şi anume proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în elaborarea acestui proiect de lege, Ministerului Justiției și desigur Consiliului Superior al Magistraturii pentru că au colaborat și iată, astăzi putem să analizăm și să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Proiectul a fost avizat vineri de CSM, cu 11 voturi pentru și 8 împotrivă. A primit aviz favorabil, fără observaţii, pe documentul înaintat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Competenţele SIIJ, preluate de 42 de procurori

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţa, pe 21 ianuarie, punerea în dezbatere publică a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

Conform proiectului, competenţele SIIJ vor fi preluate de o structură inspirată din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru şi 30 în teritoriu, câte doi pentru fiecare Curte de apel.

„În total, 42 de procurori care vor investiga infracţiunile care până acum erau în competenţa SIIJ. Aceşti procurori sunt anume desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curţile de apel vor selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de apel”, indica ministrul Predoiu.

Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi plenului CSM de către procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe lângă Curţile de apel de către prim-procurorii acestor structuri.

surse: Agerpres, Mediafax

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement