Actualitate
Deținuții ar putea urma cursuri de calificare oricând pe parcursul pedepsei. Proiect legislativ, la Senat
Mai mulți parlamentari vor ca persoanele aflate în detenție să poată urma în orice moment cursuri de formare profesională, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, înainte de eliberarea din închisoare. Legislația actuală prevede că doar deținuții care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei pot urma un program de formare profesională.
Propunerea legislativă pentru modificarea art.66 alin.(4) din Legea nr.76 din 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 6 iunie.
Inițiatorii proiectului, printre care și senatorul PSD de Alba, Daniel Breaz, invocă datele oficiale ale ANP, care arată că în urmă cu două luni, peste 13.000 de deținuți declaraseră, în cadrul unor sondaje, că nu au nicio meserie.
Pentru a-i integra mai ușor în societate și în activități de muncă, după ce aceste persoane își vor ispăși pedepsele, autoritățile le vor permite ca în timpul detenției, nu doar cu 9 luni înainte de eliberare așa cum prevede acum legislația, condamnații să poată urma cursuri de formare profesională. Potrivit parlamentarilor, restricția actuală limitează numărul real al persoanelor condamnate care pot participa la astfel de cursuri.
„Numărul deținuților care au participat la activități de formare profesională a scăzut semnificativ în 2016, comparativ cu anul 2015. Astfel, în 2016 doar 519 deținuți au urmat cursuri de calificare, în timp ce în 2015, peste 2.000 de condamnați au participat la cursuri de formare”, se arată în expunerea de motive a proiectului, care citează datele din raportul de activitate a Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Fondurile pentru implementarea acestor măsuri vor fi luate din bugetul de stat, al asigurărilor pentru șomaj.
Proiectul legislativ prevede modificarea art. 66 alin. (4) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, astfel încât persoanele aflate în detenție, după terminarea perioadei de carantină și observare, să poată urma un program de formare profesională organizat de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Proiectul este în dezbatere la Senat, care este prima cameră sesizată.
foto: arhivă
sursa: legestart.ro, senat.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News