Connect with us
Publicitate

Eveniment

Diferența dintre Deep Web și Dark Web și ce pericole sunt dincolo de www. Secretele internetului

i

Publicat

Născut ca un proiect militar, internetul s-a dezvoltat fulgerător și în direcții în care creatorii săi nici măcar nu le-au bănuit. De la servicii online pe care le folosește aproape toată lumea, precum Google sau Facebook, site-uri de știri, cumpărături online, transfer de bani și până la trafic de droguri și arme, vânzări ilicite, spălare de bani nu e decât un pas, scrie libertatea.ro

Și toate se întâmplă pe același internet. Însă ”fața” pe care ne-o arată internetul nu este niciodată aceeași. Surface Web, internetul comun.

Practic, tot ce găsim la o căutare pe Google face parte din Surface Web.

Evident, Google nu este singurul motor de căutare din lume, dar este cel mai folosit, având o cotă de două treimi din total. Alte motoare de căutare sunt Bing – deținut de Microsoft, Yahoo – deținut de Verizon, Ask Jeeves – deținut de grupul InterActiveCorp (IAC), Baidu – ”Google-ul Chinei”, Yandex – ”Google-ul Rusiei”, Wolfram Alpha – un motor de căutare științific sau DuckDuckGo – o inițiativă lansat în urmă cu zece ani, care pune accent pe protejarea vieții private și găsirea de rezultate obiective, nu personalizate.

Deep Web, locul unde Google ”nu vede”

Deep Web, sau ”internetul adânc”, reprezintă o grămadă de servicii online sau de site-uri care nu sunt indexate de către motoarele de căutare.

Acestea sunt de cele mai multe ori legale, dar nu sunt indexate fie din cauza proprietății intelectuale, fie din alte motive invocate de companii.

Netflix, de exemplu, este ușor de găsit online prin motoarele de căutare, dar acestea ”nu văd” ce se află dincolo de pagina de start. Acesta este un exemplu de serviciu aflat în Deep Web.

Multe alte servicii similare se află tot în Deep Web: nu putem ”vedea” ce se întâmplă în interiorul serviciului de plăți PayPal, în serviciile de internet banking ale băncilor, în interiorul Gmail, în serviciile de stocare online precum Dropbox sau OneDrive ori în cadrul aplicațiilor de mesagerie precum WhatsApp, unde nu putem vedea cine ce scrie.

În esență, orice activitate proprietară este de regulă ascunsă, chiar dacă serviciul poate fi gratuit.

Spre deosebire de surface web, rezultatele oferite de un motor de căutare nu includ paginile din deep web, care rămân așadar ferite de interogări obișnuite (de exemplu pagini care oferă conținut plătit pe bază de abonament).

Și mai ascunse sunt însă paginile din dark web, mai exact rețele accesibile unui grup restrâns de utilizatori, prin conexiuni criptate și chei secrete și nu prin intermediul browserelor tradiționale”, a declarat, pentru Libertatea, Cătălin Coșoi, specialist în amenințări informatice la producătorul de antiviruși Bitdefender.

Cum poți ajunge pe ”internetul ascuns”

”Internetul accesibil utilizatorilor obișnuiți reprezintă o mare parte din viața noastră de zi cu zi, dar mai există și un alt fel de internet, accesibil doar folosind programe precum browser-ul Tor sau sistemul de operare «Tails».

Chiar dacă misterul din jurul său îl asociază de multe ori cu activități ilicite, cea mai mare parte din Deep Web este inofensivă, fiind folosită pentru activități ca postarea și revizuirea de articole pe bloguri, schimbări de design al paginilor de web sau jurnale academice.

Pe Deep Web pot intra și persoane care doresc să își păstreze anonimatul, fără să ascundă, însă, activități ilegale sau imorale – de exemplu, jurnaliști care vorbesc cu surse pe care vor să le protejeze. În plus, există cazul celor care provin din țări unde accesul la Internet este restricționat și nu pot accesa nici măcar site-urile publice dacă nu folosesc browser-ul Tor și/sau VPN (rețele private virtuale – n.r.)”, spune și Dan Demeter, cercetător de securitate în echipa globală de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab.

Dark Web, partea întunecată a netului

Și mai adânc se găsește Dark Web, adică ”internetul întunecat”, locul unde se întâmplă marea majoritate a grozăviilor de pe internet.

Aici se găsesc o serie de site-uri care sunt adevărate piețe underground în care se tranzacționează de la arme și droguri până la viruși informatici, parole furate în timpul unor atacuri informatice și câte și mai câte.

”Partea într-adevăr periculoasă, unde se pot găsi arme, droguri, pornografie infantilă sau date personale de vânzare, este o mică parte din Deep web și se numește Dark web. Tot aici, infractorii cibernetici își oferă serviciile doritorilor”, completează Demeter.

Ce este Tor

Pentru a accesa internetul ascuns este nevoie de de un serviciu care te face anonim, precum Freenet sau I2P. Dar cel mai celebru este TOR, al cărui nume vine de la ”The Onion Browser” (Browserul Ceapă – n.r.).

Comparația cu ceapa este inspirată din faptul că aceasta este stratificată. ”Rețeaua Tor, de exemplu, folosește mii de noduri, astfel încât să nu poată fi identificate nici originea, nici destinația navigării. Păstrarea anonimatului în Deep Web depinde de activitățile realizate acolo: descărcarea unui fișier, logarea pe site-uri sau conținutul flash face ca unele date de identificare a utilizatorului să fie vizibile”, mai spune Dan Demeter, de la Kasperski.

Mediu infracțional

Monitorizarea activității din internetul ascuns ne-a arătat că acesta a devenit un cadru propice dezvoltării unui mediu infracțional, în care criminalii își mențin identitatea ascunsă și devin furnizori la scară globală.

Deși unele grupări bine închegate au fost depistate și destructurate de către autorități, alte servicii specializate în comerț ilicit le-au luat imediat locul și vor continua să se extindă devenind o chestiune de importanță la scară globală.

Cum ne protejăm dacă vrem să navigăm pe internetul ascuns

Utilizatorii care accesează Deep Web din curiozitate trebuie să fie atenți, pentru a nu ajunge, dintr-un singur click, pe Dark Web, adică direct în mijlocul unor activități ilegale.

”Și mai ales, le recomandăm să restricționeze accesul copiilor la dispozitive pe care e instalat Tor. Datorită protocolului Tor, este posibil ca viteza de navigare pe Deep Web să scadă, așa că utilizatorii n-ar trebui să se aștepte la aceeași viteză ca pe Internetul obișnuit.

De asemenea, este important să nu dezvăluie datele personale, inclusiv adresa de e-mail, pentru că vor compromite tentativa de a-și păstra anonimatul”, punctează Dan Demeter.

Sursă: libertatea.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate