Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Din 2014, schimbări în statutul medicilor rezidenți: Examen național, posibilitate de angajare în clinici, gărzi plătite. Vezi precizările ministrului Sănătății

Publicat

Examen național de final de rezidențiat, posibilitate de angajare în clinici în timpul rezidențiatului, consultații și gărzi plătite pentru medicii rezidenți – acestea sunt doar câteva dintre schimbările din statutul medicilor rezidenți, ce vor intra în vigoare din octombrie 2014, a anunțat recent ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu. Ministerul a finalizat un proiect de ordonanță de urgență în acest sens.

Examenul de specialitate, pe care medicii rezidenti îl dau la finalul ciclului de pregătire în rezidențiat, se va susține la nivel național, potrivit ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu. Proiectul de ordonanță de urgență prin care vor fi aduse mai multe schimbări în statutul medicilor rezidenți a fost finalizat de Ministerul Sănătății și va permite acreditarea altor centre de pregătire în rezidențiat, în afara celor universitare.

Medicii rezidenti ar putea să se angajeze cu contract de muncă într-o clinică (inclusiv una privată) încă din timpul rezidențiatului. „Medicul rezident, când a terminat un modul de la cap la coadă, va putea obține liberă practică pe acea specialitate. În acest fel va putea da consultații și va putea efectua gărzi pe acea specialitate”, a declarat ministrul Sănătății într-un interviu publicat în săptămânalul Viața Medicală.

„În acest fel va crește venitul medicului rezident respectiv pentru munca pe care o desfășoară, dar sub supraveghere. Va putea practica și va putea avea un contract de muncă parțial de prestări servicii pe bucățica respectivă”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Cât despre posibilitatea medicilor rezidenți de a se angaja pe speciazarea lor într-o clinică privată, ministrul Sănătății a confirmat, precizând însă că „pe mine mă interesează în special spitalul public. Medicul rezident va putea lucra într-un ambulator din spital, de exemplu. Sperăm că, în acest fel, vom putea acoperi o parte din zonele deficitare într-o primă etapă”.

Conform proiectului de ordonanță de urgență, medicii rezidenți vor putea efectua, începând cu anul trei de pregătire, gărzi plătite.

Examenul de specialitate, pe care medicii rezidenți îl susțin la finalizarea rezidențiatului și care consfințește calitatea lor de medic specialist, nu va mai fi susținut la nivelul fiecărui centru universitar, ci național „pentru a avea o evaluare, o estimare a modului în care s-a făcut pregătirea”, spune ministrul Sănătății. Pentru fiecare specialitate examenul va fi susținut în maxim 2 centre universitare, excepția fiind medicina de familie, în care limita este de 4 centre universitare. Modificările vor fi aplicate începand cu octombrie 2014.

„Trebuie să facem o reevaluare a programelor [de rezidențiat] pentru că foarte multe sunt depășite de vreme sau au anumite interese”. Pregătirea în rezidențiat va rămâne în continuare în responsabilitatea Ministerului Sănătății.

De pregătirea rezidenților se vor putea ocupa și alte centre clinice, în afara celor universitare, dacă acestea vor îndeplini condițiile de acreditare. „Orice spital din România va putea pregăti rezidenți dacă va îndeplini condițiile și vor fi acreditate de către universități. Interesul nostru este să aducem medicul rezident cât mai aproape de pacient”, a spus Eugen Nicolăescu.

Ministerul Sănătății nu a oferit deocamdată noutăți despre o posibilă creștere a salariilor medicilor rezidenți.

Practica evitării examenului de rezidențiat prin echivalarea ocupării unui post de preparator în învățământul medical universitar nu va mai fi posibilă.

Proiectul de ordonanță de urgență referitor la statutul medicilor rezidenți va fi în dezbatere publică până în data de 6 octombrie 2013.

Sursa: Hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Liliana

    miercuri, 11.09.2013 at 09:08

    Buna ziua.Orice modificare adusă pregatirii in rezidentiat ar trebui sa între in vigoare cu cei care încep rezidentiatul din momentul publicarii legii, pentru a sti de la început condițiile desfasurarii acestuia.Examen in doar 2 centre însemna cheltuieli de deplasare, cazare ,masa ce nu sunt suportate de Minister.Reprezinta echivalentul salariului pe 2 luni.De asemenea schimbarea tematicii pe parcursul rezidentiatului este o problema.Inseamna alte cărți cumparate.Consider ca trebuiesc făcute modificări, dar trebuie avuta grija cu data intrării in vigoare, pentru ca vor fi generații de sacrificiu’

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax