Actualitate
Din nou despre Legea Uceniciei: AJOFM Alba reaminteşte avantajele angajatorilor şi ale angajaţilor în acest program
În luna decembrie 2011, Guvernul a aprobat proiectul Legii Uceniciei, prin care poate fi încadrată în piaţa muncii, ca ucenic, orice persoană cu vârsta între 16 şi 25 de ani şi care nu deţine o calificare pentru ocupaţia respectivă. Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine atât un loc de muncă, cu o durată între un an si 3 ani, cât şi o pregătire teoretică şi practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Pentru angajator, principalul avantaj îl constituie faptul că, pe durata contractului, acesta primeşte 300 lei pe lună pentru fiecare ucenic.
În luna decembrie 2011, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 1212, pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, norme aprobate prin H.G.R. nr. 234/2006.
Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine un loc de muncă, cu o durată între 1 şi 3 ani. Perioada de probă la care poate fi supus ucenicul, nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Pentru angajator, principalul avantaj îl constituie faptul că primeşte lunar o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea 76/2002, în cuantum de 500 lei. Astfel, pe durata contractului, angajatorul primeşte 300 lei pe lună pentru fiecare ucenic.
Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică, iar la finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru autorizat de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare sunt suportate de angajator. Acesta trebuie să organizeze evaluarea într-un centru autorizat cu cel puţin 45 de zile înainte de data încetării contractului. Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cuprinse în Clasificarea Ocupaţiillor din România.
În luna ianuarie, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru ocuparea Forţei de Muncă, Rodica Andronescu, a vorbit, în conferinţă de presă, condiţiile în care va funcţiona Legea Uceniciei şi avantajele pe care le aduce aceasta angajatorilor şi angajaţilor. Vezi aici detalii despre Legea Uceniciei.
Pentru informaţii suplimentare, persoanele interesate se pot adresa la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, cam. 3 sau la telefon 0258811470.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News