Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Din Palestina în Alba Iulia: România, prin ochii studenților arabi care învață limba română la Universitatea ”1 Decembrie 1918”

Publicat

La câteva mii de kilometri distanță de casă, Yasar, Sara și Mario, trei studenți din Palestina, descoperă cultura și tradițiile din România, la Alba Iulia. 

Doi dintre ei sunt studenți în anul pregătitor la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – mai exact, învață limba română, pentru a merge mai departe la facultate. Mario, după ce a trecut prin aceeași etapă, este student al Universității, la terapie ocupațională. 

Am stat de vorbă cu cei trei tineri palestinieni pentru a afla cum s-au adaptat culturii, cum au învățat limba română și ce i-a uimit când au ajuns în Alba Iulia.

De la natură, zăpadă și culorile mărțișorului, la doar 18 ani, cei trei au descoperit și s-au adaptat unui nou stil de viață. 

Sara Faraj 

La 18 ani, după ce a terminat liceul, Sara a venit din Palestina, tocmai în Alba Iulia pentru a studia limba română.

 

Pentru studenții internaționali, înainte de înscrierea la o facultate din România, anul pregătitor este obligatoriu. Mai exact, ei trebuie să învețe într-un singur an universitar limba română, deoarece vor face cursuri la comun cu studenții români, în română.

În doar 7 luni, Sara a învățat să vorbească cursiv limba română. Departe de familie, departe de prieteni, prima dată când a ajuns la Alba Iulia, tânăra din Palestina a descoperit o nouă cultură, dar, după cum spune chiar ea, nu foarte diferită de viața din țara sa natală.

Nu se sfiește să recunoască că a fost o idee dificil să se adapteze, mai ales cu limba română, dar a studiat mult și în scurt timp a reușit să înțeleagă noua comunitate din care face parte.

Cel mai mult a fost impresionată de tradițiile din România și în special de ”Mărțișor”, de tradiția sărbătorii și de semnificația celor două culori.

Sara a fost impresionată și de oamenii din Alba Iulia, de la colegii din Universitate și până la vânzătoarele de la magazin. Aceasta a spus că de fiecare dată a fost întâmpinată cu un zâmbet și cu căldură de către cei din jurul ei.

Dorul de familie este unul puternic, dar discuțiile aproape zilnic pe internet o țin aproape de cei dragi, chiar dacă îi despart mii de kilometri.

După anul pregătitor de la Alba Iulia, Sara va merge la Cluj, unde va studia medicina. După ce își va finaliza studiile în România, aceasta își dorește să se întoarcă în Palestina, pentru a profesa ca medic într-un spital din țara natală.

Yasar Barakat

Yasar își dorește să devină medic neurolog și să profeseze în România. Șocul cultural pentru el, când ”a pus piciorul” pe pământ românesc, a fost unul mare. Dar, în timp la Alba Iulia reușit să descopere și să se adapteze la cultură, să descopere limba română, dar mai ales oamenii.

O primă asemănare descoperită de Yasar între România și Palestina a fost sărbătoarea națională. În Capitala Marii Uniri, la 1 Decembrie, tânărul din Palestina a descoperit bucuria oamenilor, dansurile populare și toți cei care vin la Alba Iulia pentru a celebra Marea Unire.

Acesta a asemănat momentul de la 1 Decembrie cu ziua de 15 noiembrie, când palestinienii sărbătoresc momentul de la 1988, când Yasser Arafat a proclamat din exil, la Alger, Statul Palestinian.

De asemenea, Yasar a descoperit și relațiile mult mai apropiate dintre oameni și în special dintre tineri. A văzut că fetele din Alba Iulia și din România sunt mai open-minded decât cele de acasă. Acest fapt se datorează, mai spune Yasar, și faptului că, în Palestina, pe stradă și în locații publice tinerii merg și stau separat pe stradă – fetele cu fetele, băieții cu băieții.

În schimb, a descoperit că românii sunt foarte deschiși și că nu a avut niciodată probleme din cauza faptului că este de altă religie – cea musulmană.

Acesta a spus că în Palestina tinerii, creștinii și musulmanii trăiesc în pace, grupurile de prieteni sunt mixte, iar fiecare își respectă religia pe care o practică.

Mario Bannoura

Mario stă de mai bine de doi ani și jumătate la Alba Iulia. Venit din Palestina, prima dată acesta a fost uimit de natura din România.

Tot drumul de la București la Alba Iulia a fost pentru el o experiență unică până atunci, să vadă atât de mult verde în jurul său.

Învățarea limbii române în timpul anului pregătitor a fost un capitol greu pentru Mario, dar în timp acesta l-a bifat cu brio.

S-a schimbat mult în ultimii doi ani de când este în Alba Iulia, a mai spus Mario. A descoperit că oamenii din oraș sunt generoși și deschiși. A descoperit diferențe dintre comunitatea din Palestina și cea din România.

Momentan studiază Terapie Ocupațională la Universitatea din Alba Iulia, iar pe viitor se gândește să mai facă un master. Cel mai probabil se va întoarce în Palestina pentru a profesa.

Cei trei studenți din Alba Iulia, alături de colegii lor, combină două lumi diferite, tradiții, obiceiuri și religii, într-o singură idee și un mod de viață: cel al unui student internațional în România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax