Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Din Palestina în Alba Iulia: România, prin ochii studenților arabi care învață limba română la Universitatea ”1 Decembrie 1918”


Publicat

La câteva mii de kilometri distanță de casă, Yasar, Sara și Mario, trei studenți din Palestina, descoperă cultura și tradițiile din România, la Alba Iulia. 

Doi dintre ei sunt studenți în anul pregătitor la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – mai exact, învață limba română, pentru a merge mai departe la facultate. Mario, după ce a trecut prin aceeași etapă, este student al Universității, la terapie ocupațională. 

Am stat de vorbă cu cei trei tineri palestinieni pentru a afla cum s-au adaptat culturii, cum au învățat limba română și ce i-a uimit când au ajuns în Alba Iulia.

De la natură, zăpadă și culorile mărțișorului, la doar 18 ani, cei trei au descoperit și s-au adaptat unui nou stil de viață. 

Sara Faraj 

La 18 ani, după ce a terminat liceul, Sara a venit din Palestina, tocmai în Alba Iulia pentru a studia limba română.

 

Pentru studenții internaționali, înainte de înscrierea la o facultate din România, anul pregătitor este obligatoriu. Mai exact, ei trebuie să învețe într-un singur an universitar limba română, deoarece vor face cursuri la comun cu studenții români, în română.

În doar 7 luni, Sara a învățat să vorbească cursiv limba română. Departe de familie, departe de prieteni, prima dată când a ajuns la Alba Iulia, tânăra din Palestina a descoperit o nouă cultură, dar, după cum spune chiar ea, nu foarte diferită de viața din țara sa natală.

Nu se sfiește să recunoască că a fost o idee dificil să se adapteze, mai ales cu limba română, dar a studiat mult și în scurt timp a reușit să înțeleagă noua comunitate din care face parte.

Cel mai mult a fost impresionată de tradițiile din România și în special de ”Mărțișor”, de tradiția sărbătorii și de semnificația celor două culori.

Sara a fost impresionată și de oamenii din Alba Iulia, de la colegii din Universitate și până la vânzătoarele de la magazin. Aceasta a spus că de fiecare dată a fost întâmpinată cu un zâmbet și cu căldură de către cei din jurul ei.

Dorul de familie este unul puternic, dar discuțiile aproape zilnic pe internet o țin aproape de cei dragi, chiar dacă îi despart mii de kilometri.

După anul pregătitor de la Alba Iulia, Sara va merge la Cluj, unde va studia medicina. După ce își va finaliza studiile în România, aceasta își dorește să se întoarcă în Palestina, pentru a profesa ca medic într-un spital din țara natală.

Yasar Barakat

Yasar își dorește să devină medic neurolog și să profeseze în România. Șocul cultural pentru el, când ”a pus piciorul” pe pământ românesc, a fost unul mare. Dar, în timp la Alba Iulia reușit să descopere și să se adapteze la cultură, să descopere limba română, dar mai ales oamenii.

O primă asemănare descoperită de Yasar între România și Palestina a fost sărbătoarea națională. În Capitala Marii Uniri, la 1 Decembrie, tânărul din Palestina a descoperit bucuria oamenilor, dansurile populare și toți cei care vin la Alba Iulia pentru a celebra Marea Unire.

Acesta a asemănat momentul de la 1 Decembrie cu ziua de 15 noiembrie, când palestinienii sărbătoresc momentul de la 1988, când Yasser Arafat a proclamat din exil, la Alger, Statul Palestinian.

De asemenea, Yasar a descoperit și relațiile mult mai apropiate dintre oameni și în special dintre tineri. A văzut că fetele din Alba Iulia și din România sunt mai open-minded decât cele de acasă. Acest fapt se datorează, mai spune Yasar, și faptului că, în Palestina, pe stradă și în locații publice tinerii merg și stau separat pe stradă – fetele cu fetele, băieții cu băieții.

În schimb, a descoperit că românii sunt foarte deschiși și că nu a avut niciodată probleme din cauza faptului că este de altă religie – cea musulmană.

Acesta a spus că în Palestina tinerii, creștinii și musulmanii trăiesc în pace, grupurile de prieteni sunt mixte, iar fiecare își respectă religia pe care o practică.

Mario Bannoura

Mario stă de mai bine de doi ani și jumătate la Alba Iulia. Venit din Palestina, prima dată acesta a fost uimit de natura din România.

Tot drumul de la București la Alba Iulia a fost pentru el o experiență unică până atunci, să vadă atât de mult verde în jurul său.

Învățarea limbii române în timpul anului pregătitor a fost un capitol greu pentru Mario, dar în timp acesta l-a bifat cu brio.

S-a schimbat mult în ultimii doi ani de când este în Alba Iulia, a mai spus Mario. A descoperit că oamenii din oraș sunt generoși și deschiși. A descoperit diferențe dintre comunitatea din Palestina și cea din România.

Momentan studiază Terapie Ocupațională la Universitatea din Alba Iulia, iar pe viitor se gândește să mai facă un master. Cel mai probabil se va întoarce în Palestina pentru a profesa.

Cei trei studenți din Alba Iulia, alături de colegii lor, combină două lumi diferite, tradiții, obiceiuri și religii, într-o singură idee și un mod de viață: cel al unui student internațional în România.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea unui teren din Alba Iulia pentru construcția de locuințe ANL, din nou la licitație. Alei, parcări și utilități

Publicat

Primăria Alba Iulia reia licitația pentru amenajarea de alei carosabile, trotuare, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber și asigurarea utilităților (apă – canal) pe un teren aflat pe strada Lalelelor, unde în prezent se află în construcție două blocuri ANL.

Față de prima licitație, lansată în luna mai, valoarea estimată a realizării proiectului și a execuției lucrărilor a scăzut cu peste 540.000 de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare faza PAC (DTAC) +PT+DDE+CS, asistenta tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Viabilizare amplasament pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii – strada Lalelelor Nr. 97A , etapa I, bloc 1 și 2 – Amenajări exterioare, lucrări necesare pentru asigurarea cu utilități (apă-canal)”.

Valoarea totală estimată este de 1.688.700 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că prima licitație, lansată la sfârșitul lunii mai, a fost anulată pentru „Abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Valoarea contractului era estimată la suma de 2.232.138 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul are drept scop viabilizarea terenului pentru construirea de locuințe pentru tineri destinate închirierii, care se derulează în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – aprobat prin HCL nr. 47/28 februarie 2014, art. 14, s-a propus construirea a 728 de apartamente și funcțiuni complementare aferente.

Ulterior, conform HCL nr. 188/26 mai 2017, art. 14, a fost aprobată modificarea PUZ-ului aprobat în 2014, corelat cu HCL nr. 197/26 mai 2017 privind transmiterea în administrarea către Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a unui imobil (teren) situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Lalelelor, nr. 2 în suprafață de 4.137 mp, pentru construirea unui cămin studențesc pe amplasamentul blocurilor nr. 32 și 33, din PUZ-ul inițial, astfel numărul de unități locative reducându-se cu 60 de apartamente.

Terenul care face obiectul proiectului este un teren viran, la ora actuală fiind neîngrijit și plin de bălării, o perioadă fiind folosit pentru depozitarea diferitelor materiale care aparțineau Primăriei.

Deoarece și în municipiul Alba Iulia ca și în alte zone din țară există un deficit de spațiu locativ și în special pentru tineri și familii tinere este necesară construirea acestor tipuri de locuințe accesibile tinerilor.

Pe lângă acestea este necesară și amenajarea spațiilor aferente acestora (locuri de joacă, alei pietonale, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber, etc.) pentru a se asigura un mediu cât mai plăcut și sănătos.

Proiectul de viabilizare a terenului pentru construire locuințe pentru tineri presupune realizarea aleilor carosabile pentru accesul auto în zonă, amenajarea trotuarelor pentru separarea traficului auto de cel pietonal, rezolvarea scurgerii apelor pluviale prin realizarea unei canalizări pluviale, realizarea iluminatului public și a branșamentelor pentru blocul care va fi construit în zonă de către ANL, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, plantații și mobilier urban (băncuțe, coșuri de gunoi, rastel de biciclete) și a platformei pentru amplasarea pubelelor pentru colectarea gunoiului menajer.

Astfel, prin proiect se propune:

  • realizarea unui sistem rutier nou la aleile carosabile, trotuare și parcări
  • colectarea apelor pluviale – prin pante longitudinale și pante transversale vor fi dirijate spre bordură iar de acolo prin gurile de scurgere vor fi evacuate în canalizarea pluvială proiectată
  • aducerea la cotă a căminelor de la rețelele existente în zonă
  • mărirea siguranței în exploatare prin realizarea de marcaje longitudinale și transversale (treceri de pietoni), montarea indicatoarelor de reglementare a circulației
  • montare mobilier urban (coșuri de gunoi, băncuțe, rastel de biciclete)
  • plantații: arbori și arbuști și refacerea zonelor verzi afectate de lucrări
  • realizarea unui loc de joacă pentru copii și a unui spațiu pentru odihnă

  • realizarea iluminatului public, la ora actuală fiind foarte deficitar
  • branșarea blocului care va fi construit de către ANL  în zonă la utilități (electricitate, apă, canalizare menajeră, gaze naturală)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nodul rutier de la Sebeș va fi finalizat în iulie. Ministrul Transporturilor: Vor fi gata și bretelele spre Deva și spre Sibiu

Publicat

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că nodul de la Sebeş, care face legătura între A10, DN1 şi A1, va fi gata în iulie.

“Încă un anunţ: nodul de la Sebeş – care face legătura între A10, DN1 şi A1 – va fi gata în iulie, conform promisiunii constructorului.

Aici va fi o finalizare a nodului în două etape. În prima fază, pe 15 iulie, vor fi terminate bretelele dinspre Deva, iar la final de iulie cele dinspre Sibiu”, potrivit lui Cătălin Drulă.

Totodată acesta a adăugat că are promisiuni din partea constructorului, Asocierea condusă de Aktor, că și lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, tronsonul dintre Alba Iulia și Aiud, va fi dat în folosință în acest an.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Trans-Salina” din județul Alba, asfaltată în procent de peste 50%. În zona Ocnișoara va fi construit și un ștrand cu apă sărată

Publicat

Trans-Salina, o șosea din județul Alba, a fost asfaltată în proporție de peste 50%, iar drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.

Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Cei 14 săteni care mai trăiesc în Ocnișoara, nu credeau că vor apuca ziua în care vor vedea asfalt la ei în sat.

”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște”, a declarat Iulica, fiica unei localnice, pentru stirileprotv.ro.

Finanțarea este asigurată prin PNDL 2, beneficiar fiind Primăria Lopadea.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie.

La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autoritățile spun însă că drumul va redeschide rute turistice și va duce la dezvoltarea zonei

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Ștrand rustic

Investiția în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Județean Alba, bazată pe existența unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ștrand rustic.

”La Ocnișoara se va face un fel ștrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există niște lacuri cu apă sărată și Consiliul Județean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce privește utilitățile și amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru rețeaua de apă” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Președintele instituției, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiții.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Sursă foto: Marius Hațegan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit Crucea Patriarhală de la Arhiepiscopul Irineu

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit duminică, Crucea Patriarhală, o distrincție onorifică acordată de Biserica Ortodoxă. 

Distincția i-a fost acordată lui Ion Dumitrel de Arhiepiscopul de Alba Iulia Irineu, ”ca semn al prețuirii și binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare depusă în slujba Bisericii și societății pe parcursul anilor”.

Evenimentul a avut loc duminică, după liturghie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Sursă foto: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate