Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Diplomație în afaceri, Ingineria internetului sau Științe gastronomice. Specializări universitare noi aprobate de Guvern

Publicat

Guvernul a adoptat astăzi modificarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și al structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2020 – 2021. Sunt introduse programe de studii noi, se renunță la altele și în unele cazuri sunt modificări.

Potrivit Ministerului Educației, hotărârea adoptată astăzi, 31 august, introduce trei specializări/programe de studii universitare de licență noi la nivel național, față de cele existente, respectiv:

Diplomație în afaceri (în cadrul domeniului de licență Relații internaționale și studii europene)

ngineria internetului dispozitivelor inteligente (în cadrul domeniului de licență Calculatoare şi tehnologia informației)

Științe gastronomice (în cadrul domeniului de licență Științe inginerești aplicate).

De asemenea, se modifică denumirea specializării „Inginerie sanitară şi protecția mediului”, din domeniul Inginerie civilă, cu denumirea „Construcții pentru sisteme de alimentări cu apă și canalizări.

Noul act normativ include schimbările aduse unor structuri ale instituțiilor de învățământ superior, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor senatelor universitare, rectificări ale unor specializări școlarizate în cadrul instituțiilor de învățământ superior, conform rapoartelor agențiilor de asigurare a calității din țară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR), precum și noi specializări evaluate de către agențiile de asigurare a calității, din țară sau din străinătate (în perioada 16.04.2020 – 25.07.2020).

Prin hotărâre, sunt 54 de instituții de învățământ superior de stat cu 2.148 de  specializări/programe de studii universitare de licență. Dintre acestea, 37 de specializări/programe de studii universitare de licență sunt noi sau au suferit modificări (modificare de capacitate, modificare de denumire). Din totalul celor 37 de programe/specializări, 20 sunt noi, iar 10 au obținut acreditarea.

De asemenea, sunt cuprinse 34 de instituții de învățământ superior particulare acreditate cu 375 de specializări (dintre acestea, două specializări/programe de studii universitare de licență sunt noi), respectiv opt instituții de învățământ superior particulare autorizate provizoriu cu 25 de specializări/programe de studii universitare de licență.

Vezi ANEXA-1-9

Vezi ANEXA-2-6-1

Totodată, la propunerea a 10 instituții de învățământ superior, prin decizii adoptate în Senatul Universitar și comunicate Ministerului Educației și Cercetării, 33 de specializări/programe de studii universitare de licență intră în lichidare (pentru acestea nu se mai organizează admitere, începând cu anul universitar 2020-2021).

sursă: edu.ro, sgg.gov.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax