Eveniment
Directorul ANL, George Stan, la Alba Iulia. Demersuri pentru construirea a 700 de apartamente, pe terenul unităţii militare de pe strada Lalelelor
După vizita la Alba Iulia a premierului Dacian Cioloş, de la începutul acestei săptămâni, administraţia locală a avut joi o întâlnire de lucru cu directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, George Ciprian Stan. Cu această ocazie, albaiulienii află veşti bune. Vor fi construite peste 700 de apartamente ANL în zona Cetate-Schit, pe strada Lalelelor, însă proiectul depinde de acordul MApN, având în vedere că este vizat terenul unităţii militare. Locuinţele vor putea fi închiriate atât de militari sau specialişti în diferite domenii, cât şi de alţi tineri până în 35 de ani.
De asemenea, a fost reamintită investiţia de pe strada Nada Florilor, unde ANL construieşte case înşiruite şi imobilele se pot cumpăra cu credit ipotecar.
Citeşte şi FOTO: Agenţia Naţională pentru Locuinţe va construi 14 case în municipiul Alba Iulia. Vezi cum arată casele şi cât ar costa
Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) a fost prezent joi, la Alba Iulia, pentru o întâlnire de lucru cu primarul Mircea Hava, transmit reprezentanţii primăriei.
Discuţiile au vizat colaborarea pentru construirea de noi locuinţe ANL, pe strada Nada Florilor şi strada Lalelelor. În privinţa viitorului ansamblu de locuinţe de pe strada Lalelelor, unde ar urma să fie construite peste 700 de apartamente, demararea lucrărilor depinde de acordul cu Ministerul Apărării, potrivit surselor citate.
În urma vizitei premierului Dacian Cioloş la Alba Iulia, reprezentanţii administraţiei locale au întărit dorinţa de a fructifica acel spaţiu, aspect consemnat şi în discuţiile purtate joi cu directorul ANL.
„Aşa cum am discutat si cu prim-ministrul Dacian Cioloş, pentru noi este o prioritate zero demararea unor noi şantiere. Există subprograme care permit tematizarea construcţiilor pentru tineri activi în diverse domenii, specialişti şi medici. După toate aparenţele, mingea e în terenul celor de la Ministerul Apărării, de unde toţi aşteptăm <fumul alb>, care să ne anunţe că putem acţiona, atât noi, cât şi cei de la ANL. Am spus-o şi o repet: e nevoie de acele locuinţe de serviciu, care existau şi pe vremuri, cu posibilitatea de a fi doar închiriate. 728 de apatamente noi în Alba Iulia ar însemna mai mult decât o cazarmă pentru angajaţii MApN, dar şi o salvare pentru tinerii de până la 35 de ani”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.
ANL va beneficia de 175 milioane de euro, bani împrumutaţi de România de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru construcţia a aproximativ 7000 de locuinţe, în perioada 2016-20120, costul total ajungând la aproximativ 250 milioane de euro. Oraşele reşedinţă de judeţ sunt prioritare în implementarea acestui proiect.
În timpul vizitei oficiale din 21 martie la Alba Iulia, Dacian Cioloş a discutat cu administraţia locală şi despre clădirile din interiorul Cetății, care nu aparțin primăriei și nu pot fi reabilitate, ca de exemplu cazarma unităţii mlitare, ce aparține Ministerului Apărării.
„Am discutat despre câteva puncte specifice. Legat de Cetate, unde, dincolo de clădirile care au fost deja reabilitate, mai sunt câteva posibilități care ar putea să crească potențialul zonei. Știu de solicitarea primăriei de a găsi o soluție pentru ca unitatea militară să poată să intre într-un proiect de dezvoltare urbanistică și am avut deja o discuție preliminară la Ministerul Apărării și o să continuăm în așa fel încât să găsim o soluție, pentru că este păcat ca acea clădire nefolosită să se degradeze și să facă contrast cu ceea ce se întâmplă în jur”, a declarat, luni, Dacian Cioloș, la Alba Iulia.
Clădirea respectivă se află în domeniul public al Statului Român și în administrația Ministerului Apărării Naționale, iar primarul Mircea Hava a reuşit, acum un an, să obţină acordul verbal al fostului ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, privind transferul către autorităţile locale, pentru a investi în reabilitarea acestuia. Cazarma se află în imediata apropiere a Porţii a III-a a Cetăţii, o „pată gri” în peisajul „colorat” al Cetăţii renovate. AICI, detalii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News