Connect with us
Advertisement

Uncategorized

Directorul DSP Alba despre noua Lege a Sănătăţii: „Aplicată nemţeşte, va fi un real succes, dacă se va aplica româneşte, va fi un eşec”

Publicat

Horea Timiş, director DSP Alba

Proiectul de lege privind reorganizarea sistemului sanitar reprezintă unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale anului. În timp ce prevederile legate de medicina de urgenţă surprinse în această nouă lege cadru stârnesc discuţii aprinse între preşedintele României şi iniţiatorul SMURD, Raed Arafat, iar Institutul de Politici Publice consideră proiectul „o afacere de 8 miliarde de euro anual pentru asiguratorii privaţi, din care lipseşte grija pentru nevoile pacienţilor”, există încă voci acreditate care atrag atenţia asupra numeroase alte prevederi din textul de lege ce ar putea schimba radical, în bine, sistemul de sănătate din România. Unul dintre aceştia este şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, care ne-a explicat punctual, care sunt, în opinia sa, avantajele acestei legi cadru şi dezavantajele actualei legi a Sănătăţii.

Horea Timiş a explicat că noua Lege a Sănătăţii este o lege permisivă concepută pentru a da posibilitate operatorilor medicali la o mai mare plajă de reacţii. Acesta este de părere că este o lege într-adevăr bună, orientată înspre pacient: „Pacientul este cel care va simţi până la urmă aceste beneficii şi este cazul să demontăm unele lucruri care se tot spun de persoane care interpretează legea, dar de fapt nu o citesc”.

„Spitalele au posibilitatea prin această lege să-şi aleagă forma de organizare”

Directorul DSP Alba a explicat că „spitalele au posibilitatea de a se transforma în fundaţii sau SRL-uri. Asta nu înseamnă că vine cineva privat, ci ca ordonatorii de credite, cum ar fi Primăria, Consiliul Local sau Judeţean, să le transforme în SRL, dar asta nu înseamnă că se privatizează sistemul. Poate să ia un management privat, poate să îşi păstreze acelaşi management; dar ce aduce nou această lege, prin transformarea în SRL? Ca fost director de spital pot spune că este foarte greu să-ţi organizezi, pe actuala lege, resursele financiare şi umane a spitalului. Transformarea în SRL îţi dă mai mare libertate în ceea ce priveşte personalul, spre exemplu. Pe actuala lege a sănătăţii nu poţi să angajezi ce medic vrei, ce personal vrei, nu poţi să-ţi motivezi personalul, nu poţi să lucrezi pe politica salarială. Ce aduce nou această lege prin transformarea unei fundaţii sau SRL: managerul unui spital poate să zică – are 5 chirurgi, dintre care 2 aduc foarte mulţi bani prin contractul cu casa privată, iar managerul va putea să îi ofere un salariu pe măsura indicelui de eficienţă pe care îl produce în interiorul spitalului. La ora actuală, toţi cei 5 chirurgi au acelaşi salariu, 30 de milioane, indiferent de numărul operaţiilor pe care îl fac. Prin noua lege se va reglementa tocmai acest lucru, vor fi plătiţi medicii la adevărata lor valoare. Pot să îi ţin pe acei oameni care produc şi care îmi sunt eficienţi sau pot să îi dau afară pe cei care nu produc”.

„Control mai drastic al cheltuielilor”

„Va exista un control mai drastic al cheltuielilor. Asta va obliga spitalele la nivel naţional să se facă analize cost-beneficiu. În sfârşit, lucrul care se încearcă de 10 ani în România, se va putea cuantifica actul medical. La ora actuală, noi nu ştim cât costă o injecţie sau o operaţie. Cea de apendicită este mai ieftină, în timp ce o operaţie pe cord este mai scumpă. Casa va avea mai mare grijă, deoarece timpul a arătat că statul este un prost administrator. Cum se făceau internările şi decontările pe actuala lege? Cu cât pacientul era mai bolnav şi necesita mai multe zile de internare, cu atât decontarea era mai mare. Ce se va întâmpla prin noua lege? Vine asiguratorul privat care supraveghează actul medical şi spune: la o operaţie de apendicită, pacientul va sta 2 zile şi i se va administra acest tratament. Asiguratorul privat nu vrea oameni bolnavi, cum actualul sistem practic îl cere şi toţi ştim că acest lucru se întâmplă în spitale. El îl vrea sănătos. Nu vrea omul în spital, pentru că asta înseamnă bani cheltuiţi şi asiguratorul privat vrea prevenţie. Interesul lui este să ţină asiguratul sănătos cât mai mult şi se va orienta foarte mult pe partea de prevenţie, va obliga pacientul să meargă cel puţin o dată pe an la control. Sunt sigur că vor exista programe naţionale de screening. Pacientul va fi mai bine tratat, de medici specialişti, va sta mai puţin timp în spital, deoarece nu va mai exista fuga aceea de a-l interna pentru a sta cât mai mult”.

Directorul DSP Alba a declarat că, în prezent, interesul spitalelor este ca pacientul să stea cât mai mult în spital, fapt ce are legătură directă cu procentul în care se realizează decontarea: „Interesul spitalelor este să codifice aceste foi, astfel încât pacientul să fie cât mai bolnav. Dacă urmărim statistica afecţiunilor la nivel naţional, observăm că ocupăm tot timpul primul loc în Europa. Susţin şi cred cu tărie că această statistică este ireală şi nu ne arată practic situaţia, fiindcă, atunci când te internezi cu o afecţiune, sunt sigur că în spital vei mai căpăta încă 2-3 afecţiuni complementare, tocmai din fuga aceasta statistică de a aduce bani mai mulţi la spital. Noua lege va elimina acest lucru”.

„Casele de Asigurări private vor efectua controale multiple privind cheltuirea corectă a banului”

” Acum, pe capul de listă la nivel naţional se regăsesc 20 de medicamente foarte scumpe, de care beneficiază un număr foarte mic de persoane. Sunt sigur că şi Casele de asigurări şi medicii se vor orienta foarte mult spre medicamente generice, care au acelaşi efect şi sunt mult mai accesibile la preţ. Tocmai prin asta susţin importanţa Caselor de asigurări private. Acestea vor efectua acele controale multiple privind cheltuirea banului, lucru care nu se întâmplă la ora actuală şi sunt sigur că va eficientiza sistemul. Ceea ce vreau să se înţeleagă este că asta nu înseamnă privatizarea sistemului, ci o eficientizare adusă de noua lege”.

Deşi bugetul alocat sănătăţii a crescut de 5 ori în ultimul an, starea de sănătate a pacienţilor este aceeaşi şi la fel şi calitatea serviciilor oferite
Horea Timiş atrage atenţia şi asupra sumelor alocate sistemului sanitar, sume ce au crescut de 5 ori în 2011 faţă de 2010, dar care din păcate nu îşi fac vizibile efectele asupra stării de sănătate a bolnavilor: „Chiar dacă am avea mai mulţi bani, spre exemplu a crescut din 2010 de la 1 miliard de euro la 5 miliarde de euro în 2011, bani în sănătate, dar calitatea serviciilor medicale nu a crescut , cu excepţia serviciilor de ambulanţă, unde s-a văzut ceva foarte clar. Asta ne arată că noi nu cheltuim eficient banii. Care este viziunea Ministerului Sănătăţii prin noua lege: dacă am împărţi tot bugetul ministerului în două, adică în partea de servicii pe care le cumpără şi partea de investiţii ambulanţe, modernizări, construcţii, prin această nouă regândire, practic în loc să cumpărăm spre exemplu de 100 de milioane pe an ambulanţe pentru reînnoirea parcului auto, vom cumpăra de 50 de milioane ambulanţe, iar de restul cumpărăm servicii de la cei care o să achiziţioneze. Deci practic spitalul îşi va mări plaja de servicii cumpărate în interesul pacientului, iar toate acestea în acelaşi buget”.

Cum cresc veniturile prin noua lege?

„Unul dintre articolele noii Legi a Sănătăţii prevede că orice angajat poate să beneficieze de o asigurare de până în 300 de euro. Vreau să spun că până în 300 de euro deductibilitate fiscală nu înseamnă că va beneficia de servicii de 300 de euro, ci va fi asigurarea, el va putea beneficia de cât va fi valoarea asigurării, dar prin asigurarea asta se mai aduce în sistem, la un simplu calcul, între 1,5 miliarde şi 2 miliarde şi astfel prin noua lege ne vom putea apropia până la 5% din PIB. Privatul nu pierde, pentru că îşi deduce aceşti bani, iar pacientul nu dă bani în plus”.

Medicina primară se transformă încet în medicină preventivă

„În jurul medicului se va forma o echipă multidisciplinară, de psihologi, de mediatori, de asistenţi comunitari care vor lucra împreună pentru păstrarea unei comunităţi cât mai sănătoase. Şi la medicul de familie decontarea se face pe cât de bolnav sunt. Un alt capitol important din noua lege este deschiderea porţii spre administraţia locală. Administraţia va avea o răspundere foarte mare şi în acelaşi timp va avea mecanismele pentru a putea interveni în viaţa comunităţii. De a susţine medicii, de a putea angaja personal suplimentar. Antepasul pentru această lege a fost închiderea spitalelor. A spitalelor care nu ofereau servicii multidisciplinare. Un pacient tratat corect este de o echipă de medici, indiferent de ce patologie are. Asta înseamnă performanţă în medicină.”

Horea Timiş este de părere că, dacă această lege se va aplica nemţeşte, atunci va fi un succes, dar, dacă se va aplica româneşte, ar putea foarte bine fi un eşec. Acesta consideră că legea ar fi trebuit să apară împreună cu pachetul de bază, adică împreună cu acele legi care vor veni în completarea Legii cadru. În acest mod, populaţia ar fi înţeles mult mai bine ce înseamnă de fapt acest proiect al Ministerului Sănătăţii.

Săptămâna viitoare, la nivelul DSP Alba a fost stabilit un calendar al dezbaterilor pe tema Noii Legi a Sănătăţii, întâlniri la care vor participa reprezentanţi ai mediului de afaceri, medici, manageri de spitale, dar şi cetăţeni. Cei interesaţi să afle mai mule despre acest nou proiect legislativ vor fi aşteptaţi joi, de la ora 11.00, la sediul DSP Alba.

UPDATE: Vineri, proiectul privind noua lege a sănătăţii a fost retras din dezbatere publică, la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a recunoscut că o mare parte a publicului şi a celor din sistemul de sănătate nu sunt de acord cu noile prevederi propuse.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. sicoe

    joi, 12.01.2012 at 20:01

    …tu esti fiul d-nei de la mediu ,adica esti la ******?

  2. coleman

    vineri, 13.01.2012 at 10:49

    Nu, nu e fiului ei, e un fiu *** ****!

  3. ai vorbit prea devreme

    sâmbătă, 14.01.2012 at 14:14

    Poate ca v-ati dat cu presupusu’prea devreme!!! Intre timp proiectul a fost retras.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement