Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DISTRACŢIA de WEEKEND în ALBA: Ziua rozelor, ceremonialul Gărzii Cetăţii Alba Carolina, baie la piscină şi excursii în judeţ


Publicat

Cu toate că sfârșitul de săptămână nu ne întâmpină cu multe evenimente sau concerte în aer liber, județul Alba și Alba Iulia ne oferă prin bogăția naturală și culturală nenumărate posibilități de a petrece zilele de weekend într-un cadru relaxant și plăcut. Pentru că am scăpat de zilele ploioase și temperaturile au început să intre în normal, ne putem petrece câteva ore la piscine sau cutreierând printre frumusețile județului.

 

Unul dintre evenimentele care au loc în acest sfârșit de săptămână este dedicat florilor iubirii, care vor fi sărbătorite și în acest an la Ciumbrud, la cea de-a XIII-a ediție a „Zilei Rozelor”, sâmbătă, 28 iunie. Cei care sunt pasionați de aranjamente florale sau decorațiuni vor avea ocazia să participe la un adevărat festin organizat în cinstea rozelor.

Pe lângă vizitarea standurilor și concursurile de roze, cei care vor asista la acest eveniment vor avea parte și de programe artistice cu dansuri și muzică, dar și de două concursuri de frumusețe, „Miss Boboc Trandafir” și „Miss Regina Trandafirilor”. Seara se va încheia cu un bal al rozelor și cu un foc de artificii. VEZI PROGRAMUL.

Cei care vor să rămână în Alba Iulia pot participa, ca în fiecare vineri, de la ora 19.00, la o demonstrație a Gărzii Romane, care se desfășoară pe platoul de lângă Poarta a IV-a a Cetății.

Și în acest sfârșit de săptămână, turiștii și albaiulienii sunt invitați vineri seara, de la ora 21.00, la ceremonialul schimbării gărzii cu torțe. Sâmbăta de la ora 21.00, are loc ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun. În cazul acestuia din urmă, tunurile mobile vor fi mutate de fiecare dată într-o altă locaţie a cetăţii, după cum intenţionează organizatorii. Aceste spectacole vor avea caracter de permanenţă în week-end, până la sfârşitul lunii septembrie.

 

Și pentru că în timpul zilei temperaturile de 30 de grade Celsius nu ne-au ocolit nici pe noi şi ne trimit cu gândul la o baie, piscinele și ștrandurile din județul Alba sunt pregătite să își primească clienții. Vremea se anunță călduroasă, cu soare din abundență și ce ar putea fi mai relaxant decât o zi la plajă și o bălăceală.

Vezi aici PISCINELE din ALBA cu PROGRAM și TARIFE.

Tot la Alba Iulia mai puteți profita de o plimbare printre minunile naturii, la Parcul Dendrologic din zona Dealul Mamut şi puteţi închiria biciclete, pentru a vizita mai multe locaţii într-un timp mai scurt.

Pentru grupurile care doresc să simtă cu adevărat istoria Alba Iuliei, se pot organiza tabere cu tematică istorică sau programe speciale, în care chiar și turiștii vor fi protagoniștii unor scene de reconstituire istorică (reenactment) alături de trupele de daci și romani din oraș: mese festive dacice sau romane, lupte daco-romane, atacuri-surpriză și tot felul de momente inedite. Toate acestea, cu ajutorul unor ghizi bine pregătiți și informați. Vezi AICI unde îi găsești.

 

foto:turismalba.ro

Dacă totuși doriți să ieșiți din oraș, Valea Frumoasei de pe Transalpina este unul dintre locurile ideale de vizitat pe timpul verii. O zonă care, după cum sugerează şi numele, te va impresiona prin peisajele frumoase, cu aer rece de munte şi pădure verde. Zona e sălbatică, necucerită încă, plină de neprevăzut: văile adânci, cascade la tot pasul, poienițe retrase și trasee secrete printre munții întortochiați.

Citeşte şi Cele mai frumoase locuri care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister, arhitectură şi tradiții

 

Pentru cei care doresc mai mult decât o plimbare în natură, o vizită la castelele din județ poate fi o opțiune interesantă pentru a petrece acest weekend. Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, Castelul Martinuzzi din Vinţu de Jos, Castelul Kemény din localitatea Sâncrai, Castelul Mikes din Cisteiu de Mureș, Castelul Teleki din Uioara de Sus, Castelul de la Botești, Castelul Kemény din Galda de Jos, dar și alte adevărate opere arhitecturale așteaptă să le fie trecut pragul. Vezi AICI mai multe informații.

 

Numit și țara de “sub pământ”, tărâmul peșterilor din județul Alba poate reprezenta un adevărat punct de atracție pentru orice turist ajuns în zonă și mai ales pentru cei pasionați de speologie. Cascade de zeci de metri înălțime, săli ornamentate cu stalagmite, cele mai mari colonii de lilieci de pe continent sau vechi adăposturi ale zeilor, acestea sunt doar câteva dintre bogățiile din subteranele peșterilor din Alba.

Din cele peste 15 peșteri din județ, doar două sunt amenajate și deschise vizitatorilor, oferind șansa turiștilor de a explora cu adevărat formațiunile carstice. Este vorba despre Gheţarul de la Scărişoara şi Poarta lui Ionele, care pot fi vizitate pe tot parcursul anului. Programul de vizitare este cuprins între ora 9.00 și 18.00 în fiecare zi, iar prețul unui bilet de intrare este 10 lei. Astfel, turiștii beneficiază de ghid, iar pentru vizitare aceștia nu au nevoie de echipament special, ci doar de îmbrăcăminte sportivă. Vezi Harta PEȘTERILOR din JUDEȚUL ALBA.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

LISTA actualizată a țărilor ”zonă verde” pentru care nu este nevoie de carantină sau izolare, la sosirea în România

Publicat

vama

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni  Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Statele care sunt exceptate de la recomandarea măsurii de izolare/carantină sunt stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Zborurile suspendate către și dinspre statele aflate pe listele anexate Hotărârii nr. 34 se reiau începând cu data de 7 iulie.

LISTA țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea:

1. BULGARIA

2. MONACO

3. CROAȚIA

4. REGATUL UNIT AL MARII BRITANII ȘI AL IRLANDEI DE NORD

5. CEHIA

6. POLONIA

7. AUSTRIA

8. ISLANDA

9. ELVEȚIA

10. SPANIA

11. FRANȚA

12. BELGIA

13. GERMANIA

14. SLOVENIA

15. DANEMARCA

16. ȚĂRILE DE JOS

17. ITALIA

18. NORVEGIA

19. SLOVACIA

20. IRLANDA

21. LIECHTENSTEIN

22. GRECIA

23. CIPRU

24. FINLANDA

25. MALTA

26. LITUANIA

27. UNGARIA

28. ESTONIA

29. LETONIA

30. ANDORRA

31. INSULELE FEROE

32. VATICAN

Lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor (asimptomatice) care sosesc în România din acestea

1. CANADA

2. MAROC

3. ALGERIA

4. AUSTRALIA

5. RWANDA

6. URUGUAY

7. JAPONIA

8. COREEA DE SUD

9. GEORGIA

10. NOUA ZEELANDĂ

11. TUNISIA

12. THAILANDA

surse: Grupul de Comunicare Strategică, cnscbt.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferii vor putea compara ofertele RCA pe o platformă online oficială, pentru a alege cea mai potrivită asigurare

Publicat

Prețurile RCA vor putea fi comparate în curând printr-o platformă online oficială cu toate ofertele din piață, gestionată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a anunțat luni asociația. Noul instrument de informare va furniza nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

În piață sunt mai multe platforme online de comparare a ofertelor RCA, dar surse din industrie spun că aceste instrumente private nu ar afișa toate informațiile privind ofertele existente.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a anunțat luni că a consultat de curând atât Autoritatea de Supraveghere Financiară, cât și Consiliul Concurenței și va proceda la operaționalizarea unui sistem de informare a consumatorilor de asigurări RCA cu privire la nivelul estimativ al primelor de asigurare RCA la oricare dintre asigurătorii autorizați care au dreptul să practice această formă de asigurare pe teritoriul României.

Prin intermediul acestui nou instrument, asigurații vor putea obține on-line informații privind prețul poliței RCA, având, în același timp, siguranța respectării legislației în vigoare și criteriile de securitate a informațiilor.

„Am pornit de la constatarea că, în prezent, la stabilirea primei de asigurare RCA, riscurile luate în considerare pot fi destul de segmentate, iar informațiile publice nu sunt întotdeauna disponibile în mod transparent pentru un potențial asigurat. Astfel, diferențele de primă pot fi înțelese mai greu, uneori, nu numai de la o persoană la alta, ci și în cazul în care o persoană deține mai multe autovehicule cu caracteristici diferite. Un comparator de asigurări RCA reprezintă o soluție pentru o mai ușoară, corectă și completă informare a consumatorilor de asigurări RCA”, a declarat Mădălin Roșu, Președintele BAAR.

Scopul acestui comparator este acela de a veni în sprijinul consumatorilor, prin facilitarea accesului acestora la informații corecte și obiective.

În comunicatul transmis luni, 6 iulie, BAAR mai spune că „stabilirea prețului poliței RCA depinde de o multitudine de factori, dintre care amintim doar câțiva, cum ar fi: clasa de bonus/malus (istoricul daunalității) în care se încadrează persoana respectivă, vârsta acesteia, capacitatea cilindrică a vehiculului. Toți acești parametri vor fi luați în calcul la implementarea proiectului, astfel încât, prima de asigurare afișată prin intermediul comparatorului RCA să fie aceea la care persoana interesată ar putea încheia polița RCA cu un anumit asigurător”.

Pentru a respecta legislația GDPR în vigoare, în cadrul comparatorului RCA, datele de identificare ale persoanei vor fi protejate printr-un sistem criptat, care asigură confidențialitatea informațiilor. BAAR precizează că această inițiativă nu intră în contradicție cu principiile Directivei Europene privind distribuția in asigurări așa cum acestea sunt transpuse în legislația românească, comparatorul RCA neavând scop comercial, ci doar de informare, oferind posibilitatea consumatorilor de a “compara produse de asigurare RCA disponibile pe piață”. Totodată, modul de funcționare al comparatorului și mijloacele tehnice de securitate vor asigura respectarea principiilor și regulilor de concurență privind schimbul de informații.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) este o asociatie profesională care are ca membri toate societățile de asigurare autorizate să practice, pe teritoriul României, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie (RCA).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate