Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DISTRACŢIA de WEEKEND în ALBA: Ziua rozelor, ceremonialul Gărzii Cetăţii Alba Carolina, baie la piscină şi excursii în judeţ


Publicat

Cu toate că sfârșitul de săptămână nu ne întâmpină cu multe evenimente sau concerte în aer liber, județul Alba și Alba Iulia ne oferă prin bogăția naturală și culturală nenumărate posibilități de a petrece zilele de weekend într-un cadru relaxant și plăcut. Pentru că am scăpat de zilele ploioase și temperaturile au început să intre în normal, ne putem petrece câteva ore la piscine sau cutreierând printre frumusețile județului.

 

Unul dintre evenimentele care au loc în acest sfârșit de săptămână este dedicat florilor iubirii, care vor fi sărbătorite și în acest an la Ciumbrud, la cea de-a XIII-a ediție a „Zilei Rozelor”, sâmbătă, 28 iunie. Cei care sunt pasionați de aranjamente florale sau decorațiuni vor avea ocazia să participe la un adevărat festin organizat în cinstea rozelor.

Pe lângă vizitarea standurilor și concursurile de roze, cei care vor asista la acest eveniment vor avea parte și de programe artistice cu dansuri și muzică, dar și de două concursuri de frumusețe, „Miss Boboc Trandafir” și „Miss Regina Trandafirilor”. Seara se va încheia cu un bal al rozelor și cu un foc de artificii. VEZI PROGRAMUL.

Cei care vor să rămână în Alba Iulia pot participa, ca în fiecare vineri, de la ora 19.00, la o demonstrație a Gărzii Romane, care se desfășoară pe platoul de lângă Poarta a IV-a a Cetății.

Și în acest sfârșit de săptămână, turiștii și albaiulienii sunt invitați vineri seara, de la ora 21.00, la ceremonialul schimbării gărzii cu torțe. Sâmbăta de la ora 21.00, are loc ceremonialul schimbului de gardă cu salve de tun. În cazul acestuia din urmă, tunurile mobile vor fi mutate de fiecare dată într-o altă locaţie a cetăţii, după cum intenţionează organizatorii. Aceste spectacole vor avea caracter de permanenţă în week-end, până la sfârşitul lunii septembrie.

 

Și pentru că în timpul zilei temperaturile de 30 de grade Celsius nu ne-au ocolit nici pe noi şi ne trimit cu gândul la o baie, piscinele și ștrandurile din județul Alba sunt pregătite să își primească clienții. Vremea se anunță călduroasă, cu soare din abundență și ce ar putea fi mai relaxant decât o zi la plajă și o bălăceală.

Vezi aici PISCINELE din ALBA cu PROGRAM și TARIFE.

Tot la Alba Iulia mai puteți profita de o plimbare printre minunile naturii, la Parcul Dendrologic din zona Dealul Mamut şi puteţi închiria biciclete, pentru a vizita mai multe locaţii într-un timp mai scurt.

Pentru grupurile care doresc să simtă cu adevărat istoria Alba Iuliei, se pot organiza tabere cu tematică istorică sau programe speciale, în care chiar și turiștii vor fi protagoniștii unor scene de reconstituire istorică (reenactment) alături de trupele de daci și romani din oraș: mese festive dacice sau romane, lupte daco-romane, atacuri-surpriză și tot felul de momente inedite. Toate acestea, cu ajutorul unor ghizi bine pregătiți și informați. Vezi AICI unde îi găsești.

 

foto:turismalba.ro

Dacă totuși doriți să ieșiți din oraș, Valea Frumoasei de pe Transalpina este unul dintre locurile ideale de vizitat pe timpul verii. O zonă care, după cum sugerează şi numele, te va impresiona prin peisajele frumoase, cu aer rece de munte şi pădure verde. Zona e sălbatică, necucerită încă, plină de neprevăzut: văile adânci, cascade la tot pasul, poienițe retrase și trasee secrete printre munții întortochiați.

Citeşte şi Cele mai frumoase locuri care merită văzute în judeţul Alba. Peisaje spectaculoase, istorie, mister, arhitectură şi tradiții

 

Pentru cei care doresc mai mult decât o plimbare în natură, o vizită la castelele din județ poate fi o opțiune interesantă pentru a petrece acest weekend. Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, Castelul Martinuzzi din Vinţu de Jos, Castelul Kemény din localitatea Sâncrai, Castelul Mikes din Cisteiu de Mureș, Castelul Teleki din Uioara de Sus, Castelul de la Botești, Castelul Kemény din Galda de Jos, dar și alte adevărate opere arhitecturale așteaptă să le fie trecut pragul. Vezi AICI mai multe informații.

 

Numit și țara de “sub pământ”, tărâmul peșterilor din județul Alba poate reprezenta un adevărat punct de atracție pentru orice turist ajuns în zonă și mai ales pentru cei pasionați de speologie. Cascade de zeci de metri înălțime, săli ornamentate cu stalagmite, cele mai mari colonii de lilieci de pe continent sau vechi adăposturi ale zeilor, acestea sunt doar câteva dintre bogățiile din subteranele peșterilor din Alba.

Din cele peste 15 peșteri din județ, doar două sunt amenajate și deschise vizitatorilor, oferind șansa turiștilor de a explora cu adevărat formațiunile carstice. Este vorba despre Gheţarul de la Scărişoara şi Poarta lui Ionele, care pot fi vizitate pe tot parcursul anului. Programul de vizitare este cuprins între ora 9.00 și 18.00 în fiecare zi, iar prețul unui bilet de intrare este 10 lei. Astfel, turiștii beneficiază de ghid, iar pentru vizitare aceștia nu au nevoie de echipament special, ci doar de îmbrăcăminte sportivă. Vezi Harta PEȘTERILOR din JUDEȚUL ALBA.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Doar jumătate dintre cadrele didactice s-au vaccinat. Ministrul Educației este nemulțumit, dar nu vrea constrângerea lor

Publicat

Ministrul Educației a spus că rata de vaccinare este de peste 50 la sută în rândul cadrelor didactice și a trecut de 44 la sută pe ansamblul personalului din învățământ (personal didactic, personal nedidactic și personal didactic auxiliar).

Sorin Cîmpeanu recunoaște că este nemulțumit de ritmul vaccinărilor în rândul personalului din școli, dar spune, pe de altă parte, că învățământul românesc nu-și permite să renunțe la cadrele didactice ca formă de sancțiune.

În același timp, școala este obligată să asigure predarea online în cazurile întemeiate medical, a arătat ministrul educației, miercuri seara, la Digi24.

„Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul (în cazul vaccinărilor – n.r.) există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, a menționat ministrul.

Pe de altă parte, soluția ca profesorii nevaccinați să intre doar online nu este fezabilă.

„Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero!

Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Radu Tuhuț: Apel către Guvern pentru includerea proiectelor de modernizare a drumurilor din Apuseni în Planul de Redresare (P)

Publicat

Deputatul PSD, Radu-Marcel Tuhuț a făcut o solicitare către Guvernul României prin care a cerut ca executivul să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, în Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Am solicitat Guvernului României să includă proiectele de modernizare, asfaltare și reparare a drumurilor din Munții Apuseni, DN74, DN74A și DN75, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având în vedere că în această perioadă documentul trebuie refăcut și înaintat, din nou, Comisiei Europene, pentru aprobare.

De asemenea, i-am amintit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, prin intermediul unei întrebări parlamentare, de amendamentul pe care l-am depus la dezbaterea privind legea bugetului pe anul 2021 pentru modernizarea drumurilor din Munții Apuseni.

Acesta prevedea o alocare financiară consistentă pentru continuarea reabilitării tuturor tronsoanelor naționale.

La momentul respectiv, atât domnia sa, cât și ceilalți parlamentari din coaliția de guvernare, au votat împotrivă, fără să țină cont că aceste șosele deservesc sute de mii de oameni din județele Alba, Cluj, Bihor și Hunedoara.

Cele aproape 30 de miliarde de euro, prevăzute în PNRR pentru depășirea efectelor economice și sociale cauzate de pandemie, sunt eligibile inclusiv pentru proiecte de infrastructură rutieră.

Dacă Guvernul României a refuzat să aloce suficiente finanțări din bugetul de stat, pe anul 2021, pentru drumurile din Apuseni, am speranța că acestea vor beneficia de modernizări din fonduri europene.

Pentru corecta informare a opiniei publice trebuie să menționez că primele mari proiecte de infrastructură din Munții Apuseni, ce au constat în lucrări de turnare de covor asfaltic pe mai multe tronsoane, au început în anul 2018 când premierul social-democrat de atunci al României a primit un memoriu semnat de peste 20 de primari din zonă care solicitau și deopotrivă fundamentau această necesitate din punct de vedere economic, social și turistic.

S-au organizat licitații și contractele încheiate de guvernul PSD au continuat și pe vremea guvernării de dreapta.

Îmi doresc ca lucrările ample de asfaltare să continue și în acest an, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla, de vreme ce amendamentul meu, privind finanțarea de la bugetul de stat, a fost respins fără explicații.

Lucrările sezoniere, peticirile și plombările, derulate de CNAIR, nu sunt suficiente!

PNRR este, acum, o șansă foarte mare de dezvoltare a României de care țara noastră trebuie să profite.

Din păcate, Guvernul României a înregistrat eșec după eșec, documentul fiind respins de Comisia Europeană în formele prezentate.

Nu în ultimul rând vreau să îi felicit pe moți, pe toți locuitorii din Munții Apuseni, care au luat atitudine și solicită prin toate mijloacele democratice și civice posibile reabilitarea drumului național 75 care leagă municipiul Turda din județul Cluj și orașul Câmpeni din județul Alba”, a transmis Radu-Marcel Tuhuț, deputat PSD.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

A condus o motocicletă neînmatriculată, fără permis. Minor din județul Mureș, cercetat de polițiștii din Blaj

Publicat

Un minor din județul Mureș a fost depistat  miercuri de polițiștii din Blaj în timp ce conducea o motocicletă neînmatriculată, fără să posede permis de conducere. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 5 mai 2021, în jurul orei 14.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au depistat un minor de 17 ani, din comuna Daneș, județul Mureș, în timp ce circula cu o motocicletă, pe Drumul Județean 107 F, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fără ca motocicleta să fie înmatriculată în circulație.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea, pe drumurile publice, a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Autoritățile din România au avizat primul autotest antigen COVID-19. Cum se face testarea

Publicat

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România a validat, oficial, primul autotest antigen COVID-19, pentru uz personal, comercializat și dezvoltat de DDS Diagnostic pentru diagnosticarea COVID-19.

Testele au o acurateţe de peste 98% și se pot face în orice moment al zile, fără supraveghere medicală.

Testele sunt non-invazive.

Cum se face testarea

Tamponul nazal se introduce 2-3 cm în nas.

Procesul de recoltare este identic cu acela prin care, cu un tampon, “se curăţă” interiorul nării.

Nu creează niciun fel de neplăcere persoanei care se testează.

Testarea rapidă rămâne principala metodă de limitare a infectărilor cu SARS-CoV-2.

“Demersul de certificare oficială a testului rapid produs de noi ca Autotest s-a făcut cu scopul de a susţine şi uşura procesul de testare în masă şi în România, aşa cum au făcut şi alte ţări europene, precum Germania, Franţa, Austria, prin validarea testelor pentru uz personal.

Autotestarea permite deblocarea rapidă a multor domenii de activitate importante, cum sunt Educaţia, Cultura, HoReCa.

Cel mai mare avantaj este faptul că, prin acest produs, testarea nu mai este condiţionată de prezenţa personalului medical autorizat, ceea ce permite evaluarea simplă, eficientă şi la scară largă a infecţiilor cu SARS-CoV-2 în rândul elevilor, a personalului HoReCa, şi a celorlalte categorii socio-profesionale blocate de mai bine de un an din cauza pandemiei”, a declarat fondatorul şi liderul echipei de cercetare DDS Diagnostic, Dana Stan.

Testele produse de DDS Diagnostic pot fi achiziţionate online şi în reţelele de farmacii şi magazinele partenere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate