Connect with us
Advertisement

Aiud

Dosar de violență în familie, tărăgănat aproape trei ani de procurorii din Aiud. Ancheta, criticată aspru de judecători

pixabay free

Publicat

Timp de aproape trei ani procurorii din Aiud au anchetat un bărbat care din gelozie a intrat în casa soției sale și a agresat-o pe femeie. În tot acest timp, dosarul a stat pe masa procurorilor, fără a fi trimis în judecată. De curând, în loc să îl trimită în judecată pe bărbat, aceștia cerut ca dosarul sa fie închis, dar judecătorii au fost de altă părere. 

Aceștia au criticat modul superficial în care procurorii și-au făcut treaba: judecătorii au precizat că anchetatorii nu și-au dat interesul într-o cauză simplă și au lăsat să treacă o perioadă mare de timp fără ca ancheta să fie finalizată. 

Ba mai mult de atât, judecătorii au atras atenția că anchetatorii nu au cercetat și o posibilă violare de domiciliu dar și un caz de furt, ci s-au limitat doar la violența în familie. 

Violența domestică este una dintre cele mai întâlnite infracțiuni, în ultimii ani, în județul Alba și România. Zeci de cazuri sunt raportate lunar, dar doar o mică parte ajung în instanță, pentru ca agresorii să fie pedepsiți. În cele mai multe cazuri, victimele sunt soțiile sau iubitele, iar marte parte din violențe sunt produse pe seama consumului excesiv de alcool, sau a geloziei.

Ce au cerut procurorii din Aiud

În data de 9 martie 2022, pe rolul Judecătoriei Aiud s-a judecat renunțarea la urmărirea penală într-un caz de violență în familie și nerespectarea ordinului de protecție.

Este vorba despre un caz din 24 septembrie 2019, care nici în 2022, nu a fost soluționat de procurorii din Aiud. Aceștia au cerut ca dosarul să fie închis, iar automat bărbatul să nu mai fie tras la răspundere.

Modul în care s-a produs agresiunea, dar și că femeia nu a avut răni mari – motivele principale pentru a renunța la urmărirea penală

Fapta, potrivit anchetatorilor s-a produs în următorul fel: ”în data de 24.09.2019, suspectul s-a deplasat la locuinţa persoanei vătămate, pe atunci soţia sa, a încercat să o prindă de gât, a trântit-o de perete şi a zgâriat-o pe gât, reproșându-i că vorbeşte la telefon cu alţi bărbaţi. De asemenea, acesta a încercat să îi ia telefonul pentru a verifica acest aspect”, se arată în motivarea instaței.

Pe numele său a fost emis un ordin de protecție, pe care l-a încălcat de două ori. Deși avea interzis să se apropie de femeie sau să o contacteze, acesta a sunat-o de două ori.

După aproape trei ani de la comiterea faptei, procurorii au cerut să încheie dosarul. Aceștia au precizat că cei doi sunt divorțati, că a trecut mult timp de la agresiune, dar în special că fapta a fost una minoră. 

”Având în vedere conţinutul faptelor, motivul săvârșirii infracțiuni de violență în familie, pe fondul situației tensionate din cadrul căsniciei celor doi, respectiv că la acel moment suspectul i-a reproşat soției sale că poartă conversații cu alți bărbați, modalitatea de comitere a infracțiunilor, raportat la zilele de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare 1-2 zile în care se includ și leziunile la buză și la aspectul că măsurile dispuse prin ordinul de protecție au fost respectate, fiind vorba doar de două încălcări, una în cadrul unui apel telefonic la care persoana vătămată nu a răspuns și motivul celui de-la doilea apel telefonic grevat pe reproșurile persoanei vătămate privind postările la adresa sa de pe rețelele de socializare, timpul scurs de la data faptelor în care nu au mai existat incidente de natură penală între cele două părți, în prezent aceștia fiind divorțați și locuind în localități diferite, ţinând cont şi de principiul oportunităţii continuării urmăririi penale în prezenta cauză, raportat la urmările reduse ale faptelor, procurorul a apreciat că nu există interes public în urmărirea acestora şi a dispus renunţarea la urmărirea penală, cu obligarea suspectului la prestarea unor zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii”, au specificat procurorii.

În linii mari, procurorii au considerat că agresiunea se poate explica pe fondul certurilor dintre cei doi. De asemenea, femeia a avut nevoie doar de 2 zile de îngrijiri medicale și mai mult de atât a trecut foarte mult timp de la agresiune, iar urmările faptei au fost reduse – au fost motivele pentru care anchetatorii au considerat că nu mai este nevoie de anchetă.

Procuorii criticați pentru superficialitate de către judecătorii instanței. Judecătorii nu au admis renunțarea la urmărire

Magistrații instanței, când au început judecarea cauzei au notat că bărbatul nu s-a prezentat de mai multe ori în fața anchetatorilor când a fost citat. De asemenea, când în sfârșit a fost audiat, la jumătatea anului 2021, nu a recunoscut faptele și a zis doar că a tras-o pe mână de femeie, fapt infirmat de probele de la dosar.

În ceea ce privește mențiunea că fapta de violență a fost pusă pe tema relațiilor tensionate, magistrații au respins ceea ce au zis procurorii.

Nu pot fi acceptate sub nicio formă argumentele din cuprinsul ordonanţei de renunţare la urmărire penală, unde s-a arătat că o asemenea soluţie se poate întemeia pe faptul că suspectul ar fi comis infracţiunile pe fondul stării tensionate din căsnicia sa, respectiv că la acel moment îi reproşa soției sale că poartă conversații cu alți bărbați. Orice astfel de presupuse motive invocate de către suspect sunt irelevante şi nu pot justifica nici faptele de care este acuzat şi nici soluţia de renunţare la urmărire penală”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult de atât, judecătorii au criticat perioada lungă de timp de la comiterea faptei și până la toate actele de urmărire din dosar.

Perioada lungă care a trecut de la comiterea infracţiunilor (mai mult de doi ani) este cauzată numai de pasivitatea organelor de urmărire penală, iar faptul că cercetările într-o cauză a cărei complexitate este minimă s-au derulat într-un interval de timp atât de lung nu poate să stea la baza soluţiei dispuse de procuror”, au precizat judecătorii.

De asemenea, judecătorii au mai afirmat că anchetatorii nu au verificat și o posibilă violare de domiciliu sau chiar furt.

”Judecătorul reţine că şi modalitatea în care a fost comisă infracţiunea de violenţă vine să întărească soluţia de infirmare a ordonanţei procurorului, având în vedere că suspectul a pătruns noaptea într-o locuinţă, fără să i se permită accesul, a luat telefonul din posesia persoanei vătămate, bun pe care l-a returnat numai după ce organele de poliţie au fost prezente.

Pe lângă faptul că organele de urmărire penală nu au verificat şi incidenţa în cauză a dispoziţiilor legale care incriminează infracţiunile de violare de domiciliu sau furt, maniera aleasă de suspect pentru a intra în imobilul unde locuiau persoana vătămată şi copiii săi este una inacceptabilă, care justifică derularea în continuare a procedurilor penale faţă de el”, se mai arată în documentul citat.

Drept urmare, judecătorii au respins cererea de renunțare la urmărirea penală, iar dosarul a fost trimis la Parchet pentru completarea actelor de urmarire penală și punerea în acțiune a urmării penale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement