Eveniment
DOSARUL „CORUPŢIE LA FINANŢE”: Foşti ofiţeri SIE, pioni de legătură pentru acces direct la fonduri europene
Judecarea Dosarului „Corupţie la Finanţe” la Curtea de Apel Târgu Mureş a început cu o amânare. Instanţa a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 27 iunie. Alături de avocata Doina Scutea, fostul director DGFP Alba – Ştefan Anghel Bogin, omul de afaceri Alexandru Duca şi foştii ofiţeri SIE Radu Bogdan şi Claudiu Vulpe, mai sunt menţionate ca părţi civile în dosar şi societăţile comerciale „Transilvania Impact”, „Spectre Immo” SRL şi „Fonduri Structurale şi de Coeziune” SRL, firme în favoarea cărora, potrivit procurorilor, inculpaţii au realizat trafic de influenţă.
Infracţiunile de trafic de influenţă ce cad în sarcina fostului ofiţer SIE, Radu Bogdan. Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca, pioni principali
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Alexandru Duca, administrator al SC „Fonduri Structurale şi de Coeziune” SRL Alba Iulia, societate ce se ocupă cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management şi Radu Bogdan, fost consilier în cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii s-au cunoscut prin intermediul lui Claudiu Vulpe. Împreună, aceştia au stabilit un mecanism cu ajutorul căruia urma să fie asigurată reuşita unor proiecte pentru accesarea de fonduri europene. Acest mecanism a devenit funcţional tocmai prin prisma influenţei de care Radu Bogdan s-a prelevat că o are asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii cu atribuţii în verificare şi aprobarea unor astfel de proiecte.
Tot în rechizitoriu se arată că: „Potrivit acestui mecanism, inculpaţii Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca identificau administratorii societăţilor comerciale care urmăreau accesarea de fonduri europene. Ulterior, aceştia îi prezentau candidatului varianta sigură prin care se putea obţine aprobarea proiectului”.
„Mecanism pentru asigurarea reuşitei unor proiecte la accesarea de fonduri europene”: Luca Anversa are calitate de făptuitor
Concret, în urma investigaţiilor realizate de procurori şi prezentate în rechizitoriu, în anul 2009, Alexandru Duca, prin SC „Fonduri Structurale şi de Coeziune” SRL Alba Iulia, a întocmit un proiect pentru accesarea de fonduri europene în beneficiul SC „Spectre Immo” SRL, societate controlată de către Luca Anversa. Deasemenea, în aceeaşi perioadă, Alexandru Duca prin firma la care este administrator a întocmit un proiect similar în beneficiul SC „Transilvania Impact Import Export” SRL Turda: „A rezultat că obţinerea eligibilităţii unui astfel de proiect se face pe o filieră bine pusă la punct, din care fac parte, alături de Alexandru Duca şi inculpaţii Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan, persoane cu multiple relaţii în mediul de afaceri şi în cel guvernamental”, au mai arătat procurorii. Mai mult decât atât ” Întrucât inculpatul Radu Bogdan a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor, pentru obţinerea de fonduri din bugetul comunităţii europene, a fost contactat de către Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca, direct interesaţi în aprobarea proiectelor”
Potrivit procurorilor, în schimbul prezumatei intervenţii, aceştia au remis inculpatului Radu Bogdan suma de 40.000 de lei, primită de la Luca Anversa şi 10.000 de euro, primită de la un denunţător, ca preţ al influenţei declarate de Radu Bogdan asupra unor înalţi funcţionari ai Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, care aveau în atribuţii declararea eligibilităţii proiectelor depuse de cele două firme: „Din declaraţia numitului Luca Anversa rezultă că acesta a înmânat inculpatului Alexandru Duca suma de 40.000 de lei, iar acesta din urmă, împreună cu inculpatul Claudiu Vulpe au înmânat la rândul lor banii direct inculpatului Radu Bogdan în scopul traficării de către acesta a pretinsei sale influenţe”, este scris negru pe alb în rechizitoriul procurorilor.
Stenograme: Convorbiri telefonice între Luca Anversa şi Claudiu Vulpe
În sprijinul investigaţiilor realizate, procurorii mai prezintă şi declaraţiile martorilor, precum şi convorbirile telefonice dintre Claudiu Vulpe şi Luca Anversa, după declararea ca neeligibile a proiectelor:
„Luca Anversa: Ascultă bine, ascultă Fox, nu am înţeles, procedura zice, aia a noastră de acum. Acum se dă numai o parte şi se reia în septembrie sau…
Claudiu Vulpe: Da, ce n-o trecut acum… se face o chestie excepţională în septembrie şi vor trece atunci… Acum nu trece.
Luca Anversa: Asta este.
Claudiu Vulpe: Îi foarte nasol, dar atât. Sau dacă nu, să se restituie tot ce s-o făcut până acum.
Luca Anversa: Nu, Nu, asta… Nu Nu, pe asta mă interesează mie… interesează să treacă proiectul, după o lună, plus-minus.. nu aia e o problemă, dar ştii cum e!
Claudiu Vulpe: Eu zic că avem certitudine de tura asta”, se arată în stenogramele prezentate de procurori.
Problema banilor este discutată şi de Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan, în încercarea de a da o explicaţie plauzibiă solicitanţilor de proiecte, cumpărători de influenţă, în condiţiile în care aceştia se aflau în situaţia respingerii proiectelor, deşi sumele de bani erau deja date lui Radu Bogdan: „…Dacă oamenii vor, e bine, că de aia noi tre să vorbim cu voi, dacă nu noi vorbim cu aştia: băi nu ştiu, în două, trei săptămâni, o lună, daţi-ne ăia înapoi să-i dăm la oameni”, se arată în rechizitoriu.
Claudiu Vulpe este judecat în dosar pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă, omul de afaceri Alexandru Duca, pentru complicitate la comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, delapidare, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în timp ce Radu Bogdan este judecat pentru trafic de influenţă. În ceea ce priveşte situaţia lui Luca Anversa, procurorii au decis neînceperea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă, deoarece, din probele administrate, a rezultat faptul că acesta iniţial a dat banii lui Alexandru Duca doar sub forma unui împrumut, acest aspect fiind cunoscut doar după ce banii au fost daţi lui Radu Bogdan.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News