Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO UPDATE: O rachetă a căzut în Polonia, la granița cu Ucraina. Doi oameni au fost uciși. Reuniune de urgență a NATO

Publicat

O rachetă a căzut marți seara într-un sat din Polonia, stat membru NATO, în apropiere de graniţa cu Ucraina și a ucis doi oameni. 

Ministerul polonez de externe a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său. Potrivit Agenției Associated Press, care citează oficiali americani, racheta ar fi fost lansată de forţele ucrainene împotriva unei rachete ruseşti. 

UPDATE – Polonia va comunica NATO că racheta căzută pe teritoriul său era ucraineană şi nu va invoca articolul 4 al tratatului nord-atlantic (EFE)

Guvernul Poloniei va comunica miercuri partenerilor săi din NATO că racheta care a lovit marţi teritoriul său şi a ucis doi oameni a fost trasă de armata ucraineană, a declarat pentru EFE o sursă diplomatică europeană.

Potrivit sursei citate, care a vorbit sub rezerva anonimatului, Varşovia nu va invoca în cele din urmă în faţa partenerilor săi din alianţă articolul 4 din Tratatul fondator al NATO.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată „integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi”.

UPDATE – Surse AP: Racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forţele ucrainene împotriva unei rachete ruseşti

Agenţia Associated Press citează trei oficiali americani care afirmă că o evaluare preliminară sugerează că racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forţele ucrainene împotriva unei rachete ruseşti care se apropia.

Oficialii, care nu sunt autorizaţi să discute public despre acest subiect, au vorbit cu AP sub rezerva anonimatului, scrie mediafax.

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că este „puţin probabil” ca o rachetă care a ucis două persoane în Polonia, ţară membră NATO, să fi fost lansată din Rusia, dar a promis sprijin pentru ancheta privind rachetă pe care polonezii au numit-o „de fabricaţie rusească”.

UPDATE – Reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO

Ambasadorii NATO vor participa miercuri la o întâlnire de urgenţă privind Polonia, a fost anunţat de un purtător de cuvânt al Alianţei, după ce Varşovia a declarat că evaluează activarea Articolului 4 din tratatele NATO, care prevede că atunci când o ţară membră se simte ameninţată, iniţiază consultări cu alţi aliaţi.

Ce este Articolul 4 din tratatele NATO şi când a mai fost invocat

Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede: întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Sistemul decizional al Alianţei Nord-Atlantice include activarea formatului de consultări, în baza Articolului 4, pe fondul apariţiei unei situaţii de criză care ar putea afecta spaţiul nord-atlantic.

Toate deciziile în cadrul NATO sunt luate prin consens, după discuţii şi consultări între statele membre. Acest tip de consultări, ce reprezintă parte a cadrului decizional central al Alianţei, conferă statelor membre oportunitatea schimbului de opinii şi informaţii şi de abordare a chestiunilor prioritare pentru obţinerea unui acord şi adoptarea paşilor de urmat în planul concret al acţiunii.

Consultările se pot desfăşura pe totalitatea subiectelor de interes pentru Alianţă, inclusiv pe marginea activităţilor curente ale organizaţiei, faţă de obiectivele sale principale şi în ce priveşte rolul său fundamental – apărarea colectivă a tuturor statelor sale membre.

Formatul consultărilor întăreşte rolul dimensiunii politice a NATO, oferind statelor membre cadrul necesar exprimării opiniilor şi poziţiilor oficiale. Totodată, oferă NATO un rol activ la nivelul diplomaţiei preventive prin furnizarea mijloacelor de sprijinire a evitării unui conflict, conform informaţiilor de pe site-ul oficial al NATO.

După invocarea prevederilor Articolului 4, statele se reunesc în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, forul decizional principal al organizaţiei.

Acest articol a fost invocat de Turcia în mai multe rânduri, dar şi de Polonia în 2014 după prima invazie rusescă în Ucraina.

România a cerut alături de alte state în februarie activarea Articolului 4 al NATO ca urmare a atacului Rusiei asupra Ucrainei.

UPDATE – Preşedintele Biden: Este puţin probabil ca racheta căzută în Polonia să fi fost lansată din Rusia

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP.

„Este puţin probabil… să fi fost trasă din Rusia”, a declarat reporterilor preşedintele Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

Liderii statelor membre ale G7 s-au reunit miercuri, de urgenţă, în Indonezia după ce o rachetă, despre care autorităţile de la Varşovia au comunicat că este de fabricaţie rusă, a căzut în estul Poloniei ucigând două persoane, informează AFP.

Şefii de stat sau de guvern ai Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Regatului Unit, Italiei, Canadei şi Japoniei s-au întâlnit cu puţin înainte de ora 01:00 GMT în marja summitului G20 din Bali, în prezenţa liderilor spanioli, olandezi şi ai Uniunii Europene.

UPDATE – Polonia confirmă că un proiectil de fabricaţie rusă a ajuns pe teritoriul său

Polonia confirmă că un proiectil de fabricaţie rusă a ajuns pe teritoriul său, informează AFP, citând ministerul de externe de la Varşovia.

Ministerul polonez de externe a confirmat în noaptea de marţi spre miercuri că un „proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

Știrea inițială

UPDATE – Guvernul polonez a convocat consiliul de securitate

Consiliul, format din ministerii apărării, internelor, justiției și afacerilor externe, precum și coordonatorul serviciilor de informații, pregătește și coordonează deciziile privind securitatea și apărarea națională.

Polonezii au confirmat că rachetele au căzut în satul Przewodov, o localitate aflată în apropierea graniței cu Ucraina, scriu jurnaliștii de la AP.

Rușii au lansat marți, 15 noiembrie, aproximativ 100 de rachete în Ucraina, a anunțat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, Iurii Ignat. Mai multe regiuni au rămas fără energie electrică, fără agent termic și apă.

Acest atac depășește lovitura masivă cu rachete din 10 octombrie, când rușii au tras 84 de rachete în Ucraina.

Guvernul României, reacție la la situația din Polonia

Guvernul României anunţă că este în contact cu aliaţii şi analizează situaţia generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei.

„Guvernul României, prin ministerele şi instituţiile de linie, este în contact cu aliaţii şi analizează situaţia generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliaţii şi prietenii poloni şi pregătiţi să procedăm în funcţie de evoluţia situaţiei”, informează Executivul într-un comunicat de presă transmis marţi seara.

Doi oameni au murit după ce două rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, semnalează presa locală preluată de Reuters.

Pompierii de la faţa locului nu au putut da detalii, folosind doar termenul „explozie”.

Informaţia că a fost vorba de rachete fusese difuzată de postul privat Radio ZET.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut întrunirea de urgenţă a comitetului guvernamental pentru securitatea şi apărarea naţională, a anunţat pe Twitter un purtător de cuvânt al cabinetului de la Varşovia.

NATO evaluează situația din Polonia

Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti.

Departamentul american al apărării a comunicat că deocamdată nu poate confirma ştirile despre incident. „Adunăm în continuare informaţii”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

NATO examinează informaţiile privind căderea unor rachete ruseşti în Polonia, potrivit unui oficial al Alianţei citat de AFP.

„Examinăm în prezent aceste informaţii şi suntem în strânsă coordonare cu Polonia, aliatul nostru”, a declarat un oficial NATO, sub protecţia anonimatului.

Rachete căzute în Polonia: Ce spun rușii

Ministerul Apărării de la Moscova a respins marţi seara ca pe o provocare intenţionată informaţiile conform cărora rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Poloniei, transmite Reuters.

„Declaraţiile presei şi oficialilor polonezi despre o presupusă cădere a unor de rachete ruseşti în apropierea localităţii Przewodow reprezintă o provocare intenţionată cu scopul de a crea o escaladare a situaţiei”, a declarat Ministerul rus al Apărării pe contul său de Telegram.

„Nu a fost efectuată nicio lovitură asupra obiectivelor din apropierea frontierei polono-ucrainene” de către armata rusă. Imaginile „dărâmăturilor publicate de presa poloneză de la faţa locului din localitatea Przewodow nu au nicio legătură” cu proiectile ruseşti, susţine Ministerul Apărării de la Moscova.

sursa: agerpres.ro, digi24.ro, mediafax.ro

foto: Canal Telegram, УНИАН – новости Украины

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement