Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DRAGOBETE 2021: Ce ar trebui să faci astăzi, ca să fii iubit tot anul. Tradiții și superstiții

Publicat

pasare primavara

Dragobetele, sărbătorit în 24 februarie, zi cunoscută ca sărbătoarea dragostei la români este puternic înrădăcinată în cultura română. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generatie de la vechii daci, transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei, al iubirii. Ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Vezi și Iubește românește de Dragobete 2021. MESAJE pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților la români

Potrivit unor legende populare, Dragobetele este chiar fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și iubăreț care obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale. De aici, zicala ”Dragobetele sărută fetele!”

Celebrarea Dragobetelui reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești, deoarece începe Postul Sfânt al Paștelui.

Tradiții și superstiții

În ziua de Dragobete, atât tinerii, cât și tinerele nu au voie să plângă. Potrivit tradiției, cei care plâng în aceasta zi vor avea parte de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Se spune că, în această zi, atât băieţii cât şi fetele au datoria de a se veseli pentru a avea parte de iubire întreg anul. Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE 2021: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

Se mai spune că fetele care nu se întâlneau în această zi cu o persoana de sex masculin nu aveau parte întreg anul de iubire. Mai mult, în unele sate se credea că toate fetele care ajung să atingă un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi îndrăgostite tot timpul anului.

Exista obiceiul conform căruia tinerele necăsătorite trebuiau să strângă zăpada care se mai găsea, “zăpada zânelor”. Apa provenită din topirea acestei zăpezi ar fi avut proprietăți magice când venea vorba de iubire, de descântece de iubire, dar și de ritualurile de înfrumusetare. Mai mult, conform datinilor străvechi, aceasta zăpada a apărut în urma surâsului zânelor. Tocmai de aceea, fetele obișnuiau să-și clătească chipul cu această apă, pentru a deveni la fel de frumoase precum zânele.

De asemenea, conform tradiției, în această zi bărbații trebuie să fie în relații cordiale cu toate femeile. Nu ar trebui să necăjească femeile sau să se certe cu ele. În caz contrar, îi așteaptă o primăvară plină de ghinion și un an greu. Pentru ca iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie neapărat să se sărute în ziua de Dragobete.

Dacă de Dragobete vremea este mohorâtă, iar ziua friguroasă, cu ploi sau ninsori, tinerii se adunau într-o casă unde să petreacă, să lege prietenii sau să se țină de jocuri.

În unele zone ale țării, tinerii legau frății de cruce, iar bătrânii se preocupau mai mult decât de obicei de animalele din ogradă. Cei în vârstă credeau că în ziua de Dragobete păsările își aleg perechea pe viață. Tot în această zi, sacrificarea animalelor este interzisă.

Lucrul capului, țesutul, cusutul și toate treburile grele de pe lângă gospodărie nu erau permise. Totuși, în aceasta zi era permisă curățenia: se considera că aceasta este aducătoare de prospețime și de spor.

sursă: calendarulortodox.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax