Connect with us
Publicitate

Eveniment

Drumul spre succes al sportivului Cătălin Buciuman din Alba Iulia: De la o sala de forță din casă, la vicecampion la culturism

Publicat

Până la urcarea pe un podium la o competiție națională este un drum lung în fiecare sport, dar când drumul e ”pavat” cu sute de kilograme trase sau împinse zilnic, totul pare mai greu.

Este si povestea sportivului și antrenorului, Cătălin Buciuman, din Alba Iulia care de curând a devenit vicecampion la Campionatul Național de Culturism și Fitness.

Am stat de vorbă cu Cătălin pentru a afla când a pus prima dată mâna pe greutați și cât de lung a fost drumul de atunci și până la o clasare pe podium. 

Înainte de toate, Cătălin nu este străin de competiții și de urcări pe podium: în 2018 a luat aurul la Campionatul European de Powerlifting din Cehia, la proba de împins din culcat și tot în același an, medalia de bronz la Campionatul Mondial de Powerlifting din Africa de Sud.

”Am crescut de mic printre fiare”

Cătălin spune ca a luat contact cu sala de forță încă de mic, undeva pe la 12 ani, iar motivul este unul simplu: avea chiar în casă o sală de forță. Una improvizată a tatălui său, care spune el, semăna mai mult cu o sala de cartier.

Își aduce aminte că se uita la posterele marilor culturiști și copia exercițiile din reviste de specialitate, deoarece nu avea internet la acea vreme.

De mic spre performanță

Spune ca vine dintr-un mediu în care a fost necesar să fie competitiv și că mai mult de atât a simțit mereu o dorință de afirmare. Mai mult de atât, de mic a vrut să facă performanță și susține că pentru el sportul pe care îl practică nu a fost niciodată de relaxare sau hobby.

Cum se împacă viața personală cu viața sportivă

Automat când te dedici într-un domeniu și viața socială devine una cu ceea ce faci, iar asta duce ca cercul de prieteni pe care îi ai să fie tot din lumea sportivă și chiar poți lega prietenii faine, spune Cătălin.

Iar dacă vine vorba de dedicație, pentru a excela este nevoie de o rutină bine pusă la punct. L-am întrebat cum arată o zi din viața sa, iar răspunsul a fost unul simplu:

Trezirea devreme, în jur de 5.30 – 6.30, își pregătește mesele pentru ziua în curs, ceea ce durează minim o oră, apoi urmează un antrenament de aerobic, deoarece este și antrenor, lucrează alături de clienți în jur de 8 – 12 ore pe zi, iar apoi are și el un antrenament de forță.

La ce trebuie să renunți dacă vrei să faci performanță în culturism

Trebuie să îți iei adio de la nopțile pierdute, distracții cu zilele, băute cu prietenii și mare parte din mâncarea procesată, asta dacă vrei să ai rezultate notabile a declarat acesta.

Pentru un campionat de culturism ca și cel la care a participat de curând, pregătirea specifică durează între 12 și 16 săptămâni, dar trebuie să îți menții o condiție fizică superioară pe tot parcursul anului.

Ce vor oamenii când intră într-o sala de forță

Sportivul este antrenor personal la sala Spice Fitness din Alba Iulia de patru ani. Mare parte din cei care treg pragul sălii au dorințe comune: să slăbească câteva kilograme, să fie mai energici peste zi, să nu mai aibă dureri de la poziția de muncă la birou, sau să aibă o vitalitate crescută.

În linii mari, cu o clasare pe locul secund la Campionatul Național de Culturism, Cătălin se gândește la viitor: planurile sale sunt să înceapă extrasezoul și să acumuleze mai multă masă musculară pentru competițiile de anul viitor, unde vrea să performeze mai bine.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate