Connect with us
Advertisement

Actualitate

DSP Alba: Raport după controale la spitalele din județ. 13 avertismente și o amendă pentru deficiențe privind dezinfecția

Publicat

19401070_1181756561970868_2129773356_oInspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba au efectuat 14 controale igienico-sanitare la spitalele din județ. Pentru neconformități au fost aplicate 13 avertismente și o amendă contravențională în valoare de 500 de lei, unei asistente de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, pentru deficiențe în întocmirea graficului de dezinfecție.

Direcția de Sănătate Publică Alba a încheiat recent o acțiune de control efectuată în unitățile sanitare din județ. Raportul privind situația spitalelor a fost prezentat miercuri, 21 iunie, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul DSP Alba, la care au fost prezenți directorul instituției, economist Alexandru Sinea și noul director adjunct, medicul epidemiolog Daniela Popa Dreghici.

Au fost efectuate 14 controale igienico-sanitare. Pentru neconformități au fost aplicate 13 avertismente și o amendă contravențională unei persoane fizice în valoare de 500 de lei pentru folosirea necorespunzătoare a unor produse biocide. „Este vorba de o asistentă șefă și este o deficiență în întocmirea graficului de dezinfecție pe o secție din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud”, a declarat medicul epidemiolog Daniela Popa Dreghici.

Acțiunea de control în spitalele și unitățile sanitare din Alba am dorit să o facem cât mai bine și să luăm la puricat toate secțiile. Situația spitalelor aș putea să spun că s-a schimbat, chiar s-a îmbunătățit de la un an la celălalt. Multe dintre deficiențele pe care aceste spitale le aveau în anul 2016, în 2017 nu le mai au. Deci și le-au reparat tocmai ca urmare a investițiilor autorităților publice locale de care acestea aparțin, a investițiilor de la Ministerul Sănătății prin DSP sau din alte surse. Toate spitalele publice sunt autorizate sanitar, cu plan de conformare până în 2020. (…) Pot să afirm cu tărie că spitalele din județul Alba nu au deficiențe majore, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche. Dacă ar fi să efectuăm un clasament național, cu siguranță ne-am găsi în partea de sus și pot să spun că stăm mai bine decât alte județe cu posibilități, cu centre universitare sau un istoric în domeniul sanitar mult mai vast”, a spus Alexandru Sinea.

La nivelul județului Alba există un număr de 9 spitale publice, din care un spital județean de urgență, trei municipale, trei orășenești, un spital de pneumoftiziologie și un spital de boli cronice. Mai există patru unități sanitare cu paturi private, dintre care un spital de psihiatrie și trei clinici cu spitalizare de zi, precum și un centru județean de transfuzie sanguină.

„Ca și o deficiență generală, la toate spitalele, ar fi lipsa unor stații de tratare a apelor uzate din aceste unități sanitare. La nivelul secțiilor de Boli infecțioase și TBC există instalații artizanale, dar nu sunt eficiente și suficiente pentru așa ceva. Este o problemă națională, nu doar în județul nostru”, a spus Alexandru Sinea.

Este vorba de apele uzate care ies din unitățile sanitare și care trebuiesc tratate pentru a nu ajunge în sistemul centralizat al orașului cu diverși germeni.

„Este implementat un ordin referitor la aceste neutralizări, sperăm ca până în 2020 toate unitățile sanitare să le poată achiziționa. Cheltuielile sunt de zeci de mii de euro, s-au încercat improvizații, nu mai merge așa”, a spus Daniela Popa Dreghici.

Potrivit lui Alexandru Sinea, unitățile sanitare din Alba dețin stocuri suficiente de produse biocide și achiziția lor se face conform referatelor de necesitate. „Toate produsele biocide folosite în județul Alba și controlate de inspectorii sanitari dețin avize bio și sunt utilizate conform instrucțiunilor. S-au completat și grile de verificare a acestor produse biocide”, a spus Alexandru Sinea.

„Două spitale, Spitalul de Urgență din Alba Iulia și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni au în dotare echipamente pentru decontaminarea deșeurilor medicale periculoase dar nu sunt utilizate datorită costurilor mari de întreținere”, a mai explicat directorul DSP Alba.

„Avem spitale construite acum peste 100 de ani. Spitalul Sebeș – 1910 construcția, Spitalul Abrud – se pare 1912, Spitalul Județean Alba Iulia – 1970, avem spitale construite după standardele anilor 70-80. Facem eforturi extraordinare să adaptăm ceea ce avem la legislația actualizată. Este de dorit să se construiască spitale noi, este de dorit să ne putem extinde. Din păcate în județul nostru privatizarea mișcă, dar mișcă destul de greu”, a transmis Daniela Popa Dreghici.

În urma controlului, în următoarele unități au fost constatate neconformități:

  1. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia
  • Unitatea de Primiri Urgențenu există amenajat spațiu de izolare.

Termen 31.12. 2020.

  • Secția Psihiatrie acuți, amplasată în locație externă în Alba Iulia, funcționează provizoriu în această locație, urmând ca până în anul 2020 să înceapă lucrările pentru construirea unei secții noi, amplasate în curtea Spitalului Județean de Urgență.
  • Pentru locația actuală mai este necesară amenajarea unui wc pentru bărbați, dotare minimă în saloane și boxe pentru materiale de curățenie, asigurarea finisajelor în secție.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020.

  • Secția recuperare neurologică are termen de conformare la cerințele normelor sanitare 31.12.2019.
  • Secția recuperare medicală – nu are dotare minimă în saloane, nu este asigurată aria utilă minimă/pat în saloane, boxe pentru materiale de curățenie, ploscar.

Termen de conformare la cerințele normelor sanitare 31.12.2020.

  • Secția Pediatrie – nu are dotare minimă în saloane și nucleu de terapie intensivă. Nu sunt organizate spațiile pe grupe de vârstă și patologie.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018

  • În secțiile Gastroenterologie, compartimentele de Nefrologie și Diabet, Nutriție și Boli Metabolice se finalizează lucrări de reabilitare și modernizare.

Termen conform planului de conformare luna iulie 2017.

  • Farmacia cu circuit închis va intra în lucrări de igienizare și modernizare.

Termen conform planului de conformare 31.12.2017

  • Blocul operator – va fi recompartimentat și va rămâne un bloc operator unic.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018

  • Secția Obstetrică-Ginecologie – nu are amenajate saloane distincte pentru patologie septic-aseptică, nu are dotare minimă în saloane, spații de depoziare temporară a deșeurilor medicale, boxe pentru materiale de curățenie, ploscar.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020.

  • Secția Nou-Nascuți – nu are dotare minimă în saloane, spații de depoziare materiale sanitare, boxe pentru materiale de curățenie.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020.

  • Nu este asigurat circuit funcțional la biberonerie – Termen 1 iunie 2018.
  • Secția Ortopedieeste necesară amenajarea secorului septic, asigurarea ariei minime utile/pat, dotare minimă în saloane, asigurarea numărului corespunzător de grupuri saniatare pentru pacienți, ploscar, spații gospodărești.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020. Până la finalul termenului se vor executa lucrări de igienizare cu termen 31.12. 2018.

  • Secția Cardiologie – nu este asigurată aria minimă utilă/pat, dotare minimă în saloane, ploscar, boxe materiale de curățenie.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018.

  • Secția Medicină Internă – nu este asigurată aria minimă utilă/pat, dotare minimă în saloane, ploscar, boxe materiale de curățenie. Nu există un salon cu grup sanitar propriu pentru cazurile care necesită izolare epidemiologică.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018.

  • Secția Neurologie – nu este asigurată aria minimă utilă/pat, dotare minimă în saloane, ploscar, boxe materiale de curățenie.

Termen conform planului de conformare 31.12.2019, dar se va mai efectua o igienizare până la date de 31.12. 2018.

  • Secția ORL – necesită amenajarea sectorului septic, dotări minime în saloane, amenajare de spații gospodărești.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020.

  • Compartimentul Oftalmologie – necesită amenajarea sectorului septic, dotări minime în saloane, amenajare de spații gospodărești.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018.

  • Compartimentul Psihiatrie cronici, care este amplsat în locația externă în orașul Baia de Arieș, nu are dotare minimă în saloane, ploscar, boxe materiale de curățenie, spălătoria este necorespunzătoare neavând circuite funcționale. Întreaga locație necesită lucrări de refacere a finisajelor.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020.

  • Nu există înregistrare sanitar veterinară a blocului alimentar de la această locație.

Termen 1 august 2017.

  • Nu există stație de epurare ape uzate. Termen 31.12. 2020.
  1. Spital Municipal Blaj
  • La secția Neurologie suprafața/pat este mai mică decât normativul. Lipsesc dotările minime în saloane, grupuri sanitare insuficiente, lipsă ploscar.

Termen conform planului de conformare 31.12.2017.

  • Secția Psihiatrie nu are asigurat accesul persoanelor cu handicap la etaj.

Termen conform planului de conformare 31.12.2017.

  • Boli Infecțioase – cabinetul de consultații din ambulator nu are grup sanitar pentru pacienți. Termen 31.12. 2017.
  • Bloc operator – nu există salon trezire pentru pacienții operați, aceștia fiind aduși cu liftul în ATI.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018, când vor fi finalizte și lucrările de modernizare.

  • Boli interne – în toate saloanele sunt necesare lucrări de refacere a zugrăvelilor. Termen 31.12.2017.
  • Nu există stație de epurare ape uzate. Termen 31.12. 2020
  1. Spital Municipal Aiud
  • La CPU este necesară amenajarea zonei de spitalizare de zi și gipsare.

Termen 31.12.2017.

  • Compartiment Neurologienu sunt amenajate corespunzător spațiile minime obligatorii gospodărești, vestiarul pentru personal amenajat pe hol.

Termen 31.12.2017.

  • Salonul 3 necesită igienizare. Termen 01.07. 2017
  • La compartimentul Boli Infecțioase nu sunt asigurate un număr suficient de paturi pe afecțiuni. Suprafața/pat este mai mică decât normativul în saloanele 1 și 3. Cabinetul de consultatii nu are iluminat natural și ventilație corespunzătoare.
  • Nu există salon amenajat cu grup sanitar propriu pentru cazurile cu risc septic major. Baia necesită lucrări de reparații și igienizare. Nu există amenajat cabinet de consultații pentru ambulator.

Termen conform planului de conformare 31.12.2017.

  • La Compartimentul Nou Născuți nu există circuit corespunzător la biberonerie. Termen 31.12.2017.
  • Compartimentul Obstetrică-Ginecologieblocul operator nu are un circuit corespunzător pentru personal.

Termen conform planului de conformare 31.12.2018.

  • Ambulatoriul de specialitate nu are lift.

Termen conform planului de conformare 31.12.2020.

  • Nu există stație de epurare ape uzate. Termen 31.12. 2020
  1. Spital Municipal Sebeș

Este în curs de realizare un proiect de extindere a spitalului cu sursă de finanțare Consiliul Local și Ministerul Sănătății.

  • La secția Chirurgie este necesară amenajarea unei boxe pentru depozitare materialelor sterile și farmaceutice.

Termen 31.12.2017.

  • La compartimentul Neurologie este necesară amanajare suplimentară de grupuri sanitare pentru pacienți la saloanele de 2 paturi și asigurarea suprafetei minime/pat în toate saloanele.

Termen 31. 12.2020.

  • Secția Psihiatrie, secție exterioară situată în Petrești, nu asigură accesul persoanelor cu handicap locomotor, exteriorul clădirii este degradat necesitând lucrări majore de reabilitare, intră într-un program de reabilitare termică prin anvelopare.

Nu sunt asigurate toate spațiile de depozitare materiale de curățenie, lenjerie murdară, ploscar.

Termen 31. 12.2020

  • La compartimentul Recuperare care este amplasat în locație externă în Sebeș, este necesară amenajarea serviciului de primire/triaj/externare pacienți,și asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotor.

Termen 31. 12.2020.

  • Secția Obstetrică-Ginecologie – necesită reparații curente și igienizare fapt cuprins în programul de conformare cu termen 31.12.2017.

Lipsă acces persoane cu handicap locomotor. Termen 31. 12.2018.

  • Laborator – necesită lucrări de igienizare.

Termen 31.12.2017.

  • Secția Pediatrie – funcționează într-o clădire aflată în curs de retrocedare. Ar fi necesare amenajare de grupuri sanitare pentru copiii mar, diferențiate pe sexe dar nu se permit investiții.
  • Nu există stație de epurare ape uzate.

Termen 31.12. 2020

  1. Spital Orășenesc Câmpeni
  • Blocul operator chirurgie-ortopedie, sala de nașteri și blocul operator obtetrică-ginecologievor intra într-un proces de reabilitare și modernizare.

Termen 31.12.2017.

  • Stația centrală de sterilizare – necesită refacerea pavimentelor și pereților.

Termen 31.12. 2017.

  • CPUeste necesară amenajarea tuturor spațiilor necesare pentru funcționare.

Termen 31.12.2017

  • La secția Pediatrie și chirurgie-ortopedienu este amenajată spitalizarea de zi.

Termen 31.12.2017.

  1. Spital Orășenesc Cugir
  • În pavilionul în care funcționează secțiile Obstetrică Ginecologie și Pediatrie sunt necesare lucrări de modernizare, reabilitare și dotarea saloanelor. Va intra într-un proiect de reabilitare.

Termen 31.12.2020.

  • Secția Psihiatrie – necesită lucrări de realizare a finisajelor și asigurarea ariei utile/pat prin extinderea clădirii și amenajarea a 2 saloane și a unui grup sanitar.

Termen 31.12.2020.

  • Blocul alimentar – necesită reabilitare și dotare cu separatoare pentru apele uzate.

Termen 31.12.2019.

  • Pavilion Interne – Chirurgie – este necesară amenajarea saloanelor de izolare pentru pacienții cu risc infecțios.

Termen 31.10.2017

  • Nu există stație de epurare ape uzate.

Termen 31.12. 2017.

  1. Spital Orășenesc Abrud
  • La compartimentul Chirurgienu există lift pentru targă.

Termen 31.12.2017

  • La compartimentul Boli infecțioase, nu există acces pentru persoane cu handicap motor la etaj, sunt necesare lucrări de reparații infiltrații igrasie pe pereții dintre saloane și hol în saloanele de la parter. Nu este asigurată suprafața/pat în 2 saloane și boxă lenjerie murdară.

Termen 31.12.2018.

  • Compartimentul Fizioterapie – nu este asigurată suprafața minimă/pat.

Termen 31.12.2020.

  • Nu există stație de epurare ape uzate.

Termen 31.12. 2020.

  1. Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud
  • Exteriorul clădirii se află într-un stadiu avansat de degradare. Va intra într-un proiect de reabilitare termică prin anvelopare.
  • La Blocul alimentar sunt necesare lucrări de igienizare precum și recondiționarea pavimentului și izolarea conductelor de pe plafonul holului de acces. Este necesară schimbarea capacelor de canalizare vechi din fontă, cu unele noi care vor etanșa mai bine și se pot igieniza corespunzător.

Termen 31.12.2017

  • La secția 1 Pneumologie sunt necesare continuarea lucrărilor de amenajare de grupuri sanitare suplimentare pentru pacienți, dotarea saloanelor cu echipamente specifice și igienizarea lor.

Termen 31.12.2020

  • La secția TBC se vor reabilita saloanele și celelalte spații conexe.

Termen 31.12.2020.

  • În saloane graficele de curățenie nu sunt completate la zi sau sunt completate în avans.

Termen imediat.

  • La farmacia cu circuit închis sunt necesare lucrări de reparații și igienizare.

Termen 31.12.2017.

  • Nu există acces persoane cu handicap motor la etajele 1și 2.

Termen 31.12.2020.

  • Nu există stație de epurare ape uzate, doar sistemul de clorinare prin butoi cu picurător.

Termen 31.12. 2020

  1. Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
  • Nu există cabinet medical propriu secției Pneumologie acuți.

Termen 31.12.2017

  • Nu sunt asigurate spații suficienet pentru cele 3 ambulatorii.

Termen 31.12.2017

  • Lipsește liful pentru accesul la etajele superioare.

Termen 31.12.2019.

  • Nu este asigurată rezerva de apă.

Termen 31.12.2018.

  1. S.C. Centrul Medical Laura Cătană S.R.L. – Vințișoara – spital privat psihiatrie.
  • Nu există autorizație de mediu și nici înregistrarea sanitar veterinară a blocului alimentar.

Termen 01.07.2017.

  • Nu există rezervă de apă, acces persoane cu handicap pentru nivelul superior al clădirii și stație tratare ape uzate.

Deoarece unitatea se va muta în scurt timp într-o altă locație nu am am mai stabilit termen.

  1. S.C. CMC Praxis S.R.L. – Centru Medical Chirurgical – Alba Iulia

Unitate sanitară privată cu spitalizare de zi.

  • Nu există organizat compartiment de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate activității medicale.

Termen 01.07.2017.

  1. S.C. DRL GYN CENTER S.R.L. – Centru medical Obstetrică-Ginecologie – Alba Iulia

Unitate sanitară privată cu spitalizare de zi.

  • Nu există organizat compartiment de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate activității medicale.

Termen 01.07.2017.

  1. Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Alba
  • Deține ASF eliberată în baza declarației pe proprie răspundere.

Termen 23.06.2017.

  • Nu funcționează liftul de transport al probelor recoltate către laboratorul de la etajul superior.
  • Sunt necesare lucrări de igienizare, zugăveli pe circuitul de procesare.

Termen 31.12.2017

Pentru neconformitățile constatate, au fost sancționate cu avertisment 13 unități sanitare, conform O.G.2/2001:

  1. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

  2. Spitalul Municipal Aiud

  3. Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud

  4. Spitalul Orășenesc Abrud

  5. Spital Municipal Blaj

  6. Spitalul Orășenesc Cugir

  7. Spitalul Orășenesc Câmpeni

  8. Spitalul Boli Cronice Câmpeni

  9. Spital Municipal Sebeș

  10. Spital de Psihiatrie S.C. Centrul Medical Laura Cătană S.R.L. – Vințișoara.

  11. S.C. CMC PRAXIS S.R.L

  12. S.C. DRL GYN CENTER S.R.L

  13. Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Alba

De asemenea, a fost aplicată o amendă contravențională persoană fizică la Spitalul Pneumoftiziologie Aiud, conform H.G. 857/2011, art.32, lit.f, în valoare de 500 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement