Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: „Boala limbii albastre” închide târgurile de animale din ţară până pe 5 octombrie. Restricţii şi pentru proprietarii de stâne

Publicat

vaciAvând în vedere evoluţia ”bolii limbii albastre” pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din specii susceptibile, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a hotărât închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul țării, începând cu data 9 septembrie până în data de 5 octombrie 2014. Potrivit vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, zona Ardealului nu a fost afectată. Acesta nu recomandă vaccinarea la nivel național împotriva ”bolii limbii albastre” ci doar în zonele unde evoluează boala și în jurul focarelor.

Reamintim faptul că primul caz de blutongue din România a fost diagnosticat pe 22 august, în judeţul Buzău. Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

DSVSA Alba anunţă şi că toţi proprietarii de stâne nu au voie să părăsească amplasamentul actual, până în data de 5 octombrie. Trebuie să înştiinţeze DSVSA Alba şi să obţină permisiunea acesteia.

Citește și DSVSA Alba: Măsuri pentru prevenirea bolii limbii albastre. Acte necesare pentru accesul la târgurile de animale şi sancţiuni pentru proprietari

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu recomandă vaccinarea la nivel național împotriva ”bolii limbii albastre” ci doar în zonele unde evoluează boala și în jurul focarelor, aceasta fiind, de altfel, și recomandarea specialiștilor veterinari.

”Nu aș extinde vaccinarea la nivel național ci doar în anumite zone unde evoluează boala și în jurul focarelor, așa cum recomandă și Consiliul Științific din cadrul ANSVSA. Din păcate, când apare un necaz, cum este cel actual, apar și oportuniștii, oameni care îi sfătuiesc pe fermieri să vaccineze. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l facă este să anunțe Autoritatea Sanitară Veterinară și de acolo vor primi cele mai bune sfaturi. Autoritatea oferă toate soluțiile tehnice și în cazul ”bolii limbii albastre”, a declarat, marți, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la un eveniment pe teme agricole.

Ministrul a precizat că Direcțiile Sanitare Veterinare pot răspunde solicitărilor de vaccinare, costurile putând fi acoperite din fondurile naționale cât și din cele europene.

În ceea ce privește impactul economic, șeful MADR a afirmat că, deocamdată, nu există un calcul privind pagubele înregistrate din cauza bolii limbii albastre, însă statul oferă despăgubiri în cazul în care apar mortalități.

”Sunt afectate mai multe județe din Moldova și din sudul țării, în Muntenia și Dobrogea, dar, din fericire pentru noi, zona Ardealului nu a fost afectată. Nu putem vorbi de pagube. Boala limbii albastre este un virus care poate cauza mortalități sau poate să treacă după o anumită perioadă. Când apar mortalități sunt prevăzute despăgubiri prin lege pe care le vom acorda, dar sunt și costuri pe care le suportă fermierii. Vestea bună este că nu s-au mai înregistrat noi focare și boala nu s-a extins la ferme”, a spus Constantin.

Pe de altă parte, ”boala limbii albastre” blochează exporturile de animale vii, iar autoritățile fac eforturi pentru a găsi soluții de a exporta carne, în locul animalelor vii.

”Problema este colaterală pentru că odată ce apare această boală, din păcate exporturile de animale vii sunt blocate. Această măsură de export de animale vii poate fi însă înlocuită cu exporturile de carne, iar autoritățile veterinare fac eforturi ca în țările unde exportăm în viu, să încercăm să exportăm carne”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Mai mulți fermieri au solicitat sprijin autorităților pentru începerea vaccinării în ferme împotriva bolii limbii albastre, chiar dacă boala nu evoluează în ferme, însă vaccinurile nu se găsesc pe piața națională sau sunt foarte scumpe. Începerea vaccinării la nivel național ar bloca însă exporturile, inclusiv în zonele în care nu există focare.

sursa: agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax