Connect with us
Advertisement

Actualitate

DSVSA ALBA: CONTROALE în perioada sărbătorilor de iarnă. Cum pot fi despăgubiţi proprietarii de animale bolnave de trichineloză

Publicat

carne În perioada ce precede sărbătorile de iarnă, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba intensifică acțiunile de verificare și control la producătorii, comercianții și transportatorii de carne de porc din județ. De asemenea, începând din 2 decembrie, la punctele DSVSA din Alba şi circumscripţiile sanitar veterinare din Alba Iulia, Alba Iulia, Câmpeni, Teiuș, Aiud, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Blaj se va asigura permanenţa în vederea realizării examenului trichineloscopic. În cazul în care rezultatul analizei de carne se descoperă trichineloza, proprietarul animalului respectiv poate fi despăgubit de către DSVSA.

Potrivit DSVSA Alba, echipe mixte intrainstitutionale consituite din inspectori de specialitate din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat următoare, în baza unui program bine stabilit, modul în care se produce, depozitează, transportă și comercialiezează carnea de porc destinată consumului uman.

Se vor intensifica acțiunile de supraveghere și control, pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor etc.

Controalele oficiale vor urmări, în principal:

– condițiile sanitar veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală (condițiile de depozitare; proveniența alimentelor de origine animală, modul în care sunt manipulate și expuse la vanzare, prezența vitrinelor frigorifice care să mențină temperatura corespunzătoare și care să evite contaminarea produselor);

– condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală;

– interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar;

– modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii

În cazul în care, în urma controalelor oficiale sunt identificate neconformități, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu legislația în vigoare (retragerea/confiscarea produselor alimentare, sancționarea contravențională, suspendarea sau interzicerea activității unităților etc.)

De asemenea, față de verificările dispuse în sensul celor prezentate anterior, o atenție deosebită se acordă în aceasta perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a carnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populației, fapt pentru care DSVSA Alba a dispus următoarele măsuri:

– instruirea sub semnătură în cadrul LSVSA județean a personalului sanitar veterinar de pe raza județului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;

– suplimentarea personalului sanitar-veterinar din cadrul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Alba în vederea asigurării efectuării în bune condiții a examenului trichineloscopic;

– asigurarea unui program de permanență, începând cu data 2 decembrie la sediul LSVSA Alba din cadrul DSVSA Alba, în vederea confirmării probelor pozitive

La nivelul județului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul Circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor din localitățile Alba Iulia, Câmpeni, Teiuș, Aiud, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Blaj, având un program de lucru între orele 8.00 – 16.00, în cursul săptămânii (luni – vineri), iar sâmbăta între orele 9.00 – 15.00.

Pe lângă aceste circumscripții, în județul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul cabinetelor medicale veterinare private care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din județ.

În acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor cetățenilor:

– efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gosposdăriile populației, precum și a cumpărării de carne și produse de origine animală obținute numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar

– consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză.

Cum pot fi despăgubiţi proprietarii animalelor cu trichineloză

În cazul în care rezultatul examenului trichilescopic este pozitiv, proprietarul animalului bolnav poate fi despăgubit. Acesta trebuie să depună un dosar cu documente şi rezultatele analizelor la Serviciului Control Oficial de Sănătate Animală din cadrul DSVSA, unde se verifică dacă proprietarul întruneşte condiţiile pentru despăgubire. Una dintre acestea este ca animalul să fie crotaliat.

Despăgubirea se face la preţul pieţei, din bugetul de stat.

Potrivit DSVSA Alba, doar într-un singur caz a fost acordată o despăgubire, anul trecut, din 15 solicitări. Anul acesta, mai este în lucru un dosar pentru despăgubire, tot pentru sezonul trecut. Procedura este de durată pentru că respectiva comisie care se ocupă de aceste cazuri implică responsabili din mai multe instituţii, inclusiv Direcţia Agricolă, primărie şi prefectură şi trebuie îndeplinite mai multe condiţii, care sunt verificate.

Trichineloza poate fi transmisă la om în special prin consumul de carne crudă – pastramă sau afumături. Boala nu se transmite de la om la om, însă poate fi fatală, fără tratament.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement