Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA Alba: Lista abatoarelor autorizate. Atenționări pentru crescătorii de animale, înaintea Sărbătorilor Pascale


Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește crescătorilor de ovine că își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară. De asemenea, atenționează asupra contextului dat de pandemia COVID și cazurile de pestă porcină africană.

Reprezentanții Instituției Prefectului și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităților administrativ-teritoriale, care dețin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor și care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauție, în contextul creșterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.

”Se impune o analiză foarte atentă și responsabilă înaintea inițierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluția pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât și obligația de a respecta restricțiile instituite în contextul epidemiologic.

Organizarea unor astfel de centre de sacrificare ar favoriza contactul direct între mai multe persoane și formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autoritățile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19.

Un alt mare pericol, în această perioadă, este reprezentat de evoluția a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul județului.

Astfel, diseminarea bolii dintr-o curte contaminată, spre alte gospodării cu efective de porci, este foarte posibilă și chiar probabilă, prin intermediul persoanelor care nu respectă regulile de decontaminare, prin echipamente de lucru ale acestora, utilaje agricole, hrana pentru animale posibil contaminată, mijloace de transport care nu au fost dezinfectate corespunzător sau deloc, prin intermediul altor specii de animale etc. Trebuie acordată o atenție deosebită și acestui aspect, dat fiind efectele dezastruoase pe care le produce această boală din punct de vedere economic”, transmite DSVSA Alba.

În județul Alba, următoarele abatoare sunt autorizate sanitar-veterinar, unde ar putea fi sacrificați mieii în condiții de maximă siguranță:

  • SC Transeuro SRL – Ighiu
  • ACA Cugir
  • SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău
  • SC Montana Popa SRL – Blaj
  • SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea

Carnea provenită de la mieii sacrificați în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deținătorii de oi, operatori economici înregistrați sau autorizați sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, piețe agroalimentare, iar mieii proveniți din exploatații non-profesionale sacrificați în abatoare pot fi comercializați de către proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau direct către consumatorul final, potrivit DSVSA.

Reprezentanții Direcției mai precizează că crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii) au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea și cu asumarea întregii responsabilități de către reprezentații UAT-urilor care dețin astfel de obiective.

Reguli:

1. La nivelul centrului de sacrificare trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, asigurarea de echipamente de protecție suficiente pentru personalul care deservește centrul, asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor pe timpul sacrificării și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor obținute;

2. În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);

3. Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem și controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de către DSVSA;

4. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;

5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de către DSVSA;

6. Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman își dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;

7. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;

8. În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obține o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.

9. Sunt obligatorii măsurile specifice de prevenție privind purtarea măștii, utilizarea substanțelor dezinfectante, asigurarea distanțării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulația persoanelor etc. în conformitate cu legislația specifică.

”Instituția Prefectului și DSVSA Alba încurajează și susțin necondiționat activitatea crescătorilor de animale din județul Alba. Cunoaștem problemele grele ale acestora și suntem dispuși să găsim soluții împreună pentru rezolvarea lor. Acordăm sprijin în identificarea unor mijloace concrete pentru valorificarea animalelor la nivelul județului, respectiv prin colaborarea cu unele UAT-uri care doresc amenajarea de

centre colectare animale vii sau baze de achiziții animale, pentru specia bovină sau ovină, le oferim suportul necesar obținerii autorizațiilor  sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru a putea funcționa în condițiile legii.

Totodată trebuie să fim conștienți cu toții că nu putem ignora sub nici o formă pericolul generat de evoluția pandemiei COVID-19, iar starea de alertă instituită de autorități reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebită, iar grija noastră supremă înaintea oricăror alte interese este sănătatea și viața tuturor persoanelor, drept urmare trebuie să respectam toate măsurile de distanțare și igienă personală pentru a împiedica difuzarea acestei maladii”, mai precizează reprezentanții DSVSA.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenzi majorate pentru depăşirea tonajului pe drumurile din țară și aruncarea deșeurilor pe marginea șoselelor. PROIECT

Publicat

Mai mulți parlamentari propun majorarea amenzilor în cazul în care vehiculele depășesc masa totală autorizată. De asemenea, aceștia vor să fie aplicate amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care aruncă deșeuri în zona de siguranță a drumurilor. 

În acest sens, la Senat a fost înregistrată în data de 14 aprilie o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.43/1997 privind regimul drumurilor. Inițiatorii proiectului sunt mai mulți parlamentari de la PNL.

Aceștia propun majorarea cuantumului limitelor amenzilor pentru depășirea masei totale maxime admise, respectiv pentru contravenții grave și foarte grave.

„Prin această propunere de modificare a actului normativ dorim să prevenim degradarea materialului rulant, parte componentă a drumurilor județene.

În momentul de față cântărirea autovehiculelor se efectuează cu sisteme mobile de cântărire aflate în dotarea unităților administrațiilor teritoriale. Pe lângă aceste sisteme de cântărire mobile aflate în dotarea echipelor de control, propunem și implementarea în puncte fixe a unor sisteme dinamice de cântărire care să fie încastrate în suprafețele de rulare ale drumurilor județene, permițând astfel o cântărire automată și fluentă a tututor mijloacelor de transport marfă ce depășesc 8 tone pe axă”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Astfel, pentru depășirea masei totale admise sau depășirea masei totale autorizate prin AST, se modifică limitele amenzilor după cum urmează:

Contravenții minore:

  • până la 5%, inclusiv – de la 1.500 lei la 1.800 lei, dacă depășirea se constată din documentele de transport

La constatarea masei totale prin cântărire nu se aplică tarife suplimentare, nu se eliberează AST și nu se aplică sancțiuni contravenționale dacă masa totală maximă admisă sau masa totală autorizată prin AST este depășită cu cel mult 5%.

Contravenții grave:

  • cu mai mult de 5%, dar nu mai mult de 10% – de la 6.000 lei la 8.000 lei
  • cu mai mult de 10%, dar nu mai mult de 20% – de la 10.000 lei la 12.000 lei

Contravenții foarte grave:

  • cu mai mult de 20%, dar nu mai mult de 25% – de la 12.000 lei la 15.000 lei
  • cu mai mult de 25% – de la 15.000 lei la 20.000 lei

Potrivit proiectului, refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire și/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de însoți vehiculul personalului cu atribuții de control în vederea cântăririi și/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum și refuzul de a prezenta personalului cu atribuții de control documentele privind transportul, se va sancționa cu amendă de la 10.000 la 20.000, aplicată conducătorului auto.

De asemenea, aruncarea și depozitarea deșeurilor în zona de siguranță a drumurilor și podurilor și aruncarea și depozitarea deșeurilor în locurile de parcare, oprire și staționare, altele decât cele provenite din oprirea/staționarea participanților la trafic în locurile de parcare, oprire și staționare ar urma să fie sancționată cu amendă de la 10.000 de lei la 30.000 de lei, aplicată persoanei fizice sau juridice.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Investiții în infrastructura rutieră, lângă Blaj: Strada Principală din Petrisat va fi reabilitată. Valoarea investiției

Publicat

Strada Principală din Petrisat – localitate componentă a municipiului Blaj, va fi reabilitată printr-o investiție de peste două milioane de lei. 

Primăria Blaj a lansat vineri, 16 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de lucrări de reabilitare strada Principală din localitatea Petrisat.

Valoarea totală estimată este de 2.030.151 de lei, fără TVA. 

Potrivit memoriului tehnic, strada Principală din localitatea Petrisat – municipiul Blaj a fost modernizată în urmă cu mai mulți ani, în mai multe etape, respectiv pe tronsoane. Lungimea străzii este de 1.585 metri cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 metri.

Strada este împărțită în trei tronsoane, astfel:

  • tronsonul 1 are lungimea de 773 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 m și lățimea părții carosabile de 6 m
  • tronsonul 2 are lungimea de 308 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 14 m și lățimea părții carosabile de 4 m
  • tronsonul 3 are lungimea de 504 m cu lăţimea medie între fronturile construite de 12 m și lățimea părții carosabile de 5,5 m

Strada are trotuare modernizate cu îmbrăcăminte din beton, parțial pe toate cele trei tronsoane, dar degradate. Pentru scurgerea apelor pluviale este rigolă deschisă betonată, parțial degradată.

În prezent, accesele în curți sunt amenajate cu dale carosabile, dar degradate.

Proiectul prevede, printre altele, refacerea sistemului rutier, amenajarea rigolelor, refacerea trotuarelor, a acceselor la proprietăți, reparații la podețe și lucrări pentru siguranța circulației.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Polițiști REȚINUȚI la Pitești. Sunt acuzați de lovituri cauzatoare de moarte după ce un bărbat a murit în timp ce era imobilizat

Publicat

Doi poliţişti au fost reţinuţi, duminică, pentru intervenţia în cazul unui bărbat din Pitești care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiu, unde avusese loc un incendiu, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

„Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a spus prim-procurorul Marius Ştefan, citat de Agerpres.

El a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

„La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim procurorul.

Un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit vineri, la scurt timp după ce a fost imobilizat de polițiști pe motiv că refuza să plece de la terasa unui restaurant cuprins de incendiu. În imaginile apărute în presa locală se poate vedea cum bărbatul a fost trântit de polițiști cu fața la pământ.

Bărbatul a avut o moarte violentă, în urma asfixiei mecanice, după comprimarea gâtului și toracelui, a declarat duminică dimineață, medicul șef legist din Argeș, Dan Manu.

Acesta a declarat că, în urma autopsiei efectuate sâmbătă dimineață, rezultatele preliminare arată că „că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, prin comprimarea părților moi ale gâtului și ale toracelui”.

Medicul legist a precizat că bărbatul nu a murit de infarct și că acesta avea o alcoolemie de peste 2 la mie.

”Sunt mai multe traumatisme, şi cranio-cerebrale, evident care s-au putut produce prin cădere şi lovire (…) şi aceste leziuni traumatice, care au dus la asfixia mecanică, traumatismul cervical şi traumatismul toracic”, a explicat Dan Manu.

Medicul legist a spus că urmează să fie făcute și alte analize în acest caz: „Sunt prelevate probe biologice care merg la microscop, la laboratoarele noastre”.

Marius Ștefan, prim-procuror al Parchetului Argeș a spus, în aceeași conferință de presă, că au fost efectuate cercetări la fața locului și au fost audiate persoanele care erau acolo la momentul incidentului, inclusiv polițiștii.

„În acest moment, urmărirea penală se efectuează cu privire la faptă – pentru că am aşteptat şi concluziile preliminare ale raportului de necropsie, urmează să evaluăm şi probele administrate până în acest moment, inclusiv imaginile surprinse, în raport cu aceste leziuni, pentru a stabili o eventuală participaţie penală a persoanelor implicate”, a adăugat procurorul

ATENȚIE: Video cu un puternic impact emoțional

Incidentul a avut loc vineri, la un restaurant din Autogara Sud din Piteşti. Friteuza din restaurant a luat foc, iar în urma apelurilor la 112 acolo au fost trimise echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă şi Poliţie.

Pe imagini se poate vedea cum la un moment dat bărbatul, care nu voia să plece de la terasă, este împins de un polițist, care îl trântește la pământ, în timp ce un alt agent îl înjură. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul care era căzut.

La scurt timp, bărbatului i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanță nu l-a putut salva, fiind declarat decesul.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Coordonatorul AJVPS Alba: Apariția urșilor în zona așezărilor omenești nu este cauzată de defrișări, ci de lipsa hranei

Publicat

Coordonatorul tehnic al AJVPS Alba, Felix-Bogdan Dragomir, a explicat duminică de ce defrișările nu sunt principala cauză a faptului că urșii au ajuns tot mai des în zona așezărilor umane.

Potrivit acestuia, „migrația” animalelor din pădure spre zona localităților este cauzată de lipsa hranei, dar și de lipsa intervenției omului prin vânătoare, singura activitate care poate regla populația de urși înmulțită excesiv în ultimii ani. 

Vezi și FOTO: Un urs a făcut prăpăd într-o stână, la Noșlac. A omorât opt oi și patru miei. Alți patru urși, semnalați lângă Alba Iulia

„Tot discutăm despre problema urșilor din România și despre cauza care a dus la apariția acestora în zone în care până nu demult nici nu te gândeai să întâlnești acest animal. Toată lumea (în primul rând cei în necunoștiință de cauză) dau vina pe defrișări. TOTAL FALS.

Principala cauză care a făcut ca ursul să fie prezent în zone urbane nu este defrișarea, ci lipsa hranei, a liniștii și a intervenției omului prin vânătoare, această activitate fiind singura care poate regla populația de urși înmulțită excesiv în ultimii 5 ani.

Dacă omul nu mai poate interveni prin vânătoare și astfel să regleze populația de urși în schimb, dar despre asta nu vorbește nimeni, un factor principal care duce la răspândirea populației de urși, este faptul că aceasta este privată de hrana de zi cu zi, fructe de pădure și ciuperci care sunt culese fără nici o bază științifică și fără nici o regulă, de-a halma – valma tot sezonul. Iar acești culegători deranjează enorm habitatul ursului privând-ul de liniștea de care are nevoie.

Poate de aici ar trebui să începem cu managementul ursului în România. Reguli clare în ceea ce privește recoltarea fructelor de pădure și a ciupercilor, dar na, acestea ajung în supermarketurile din Europa, normal că nu trebuie să facem ceva în acest sens.

Nu vreau să îmi dați dreptate doar să observați. Câte dintre ONG-urile „iubitoare de natură” au sesizat că hoardele de culegători de fructe de pădure și de ciuperci fac ravagii în habitatul ursului, câte ONG-uri „iubitoare de natură” au sesizat ce și câta mizerie rămâne în munte după aceste tabere de culegători de fructe de pădure și de ciuperci și cât deranj fac aceștia prin activitatea lor”, a scris Felix Bogdan Dragomir, pe pagina de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate