Connect with us
Advertisement

Actualitate

DSVSA Alba: Lista abatoarelor autorizate. Atenționări pentru crescătorii de animale, înaintea Sărbătorilor Pascale

Publicat

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește crescătorilor de ovine că își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară. De asemenea, atenționează asupra contextului dat de pandemia COVID și cazurile de pestă porcină africană.

Reprezentanții Instituției Prefectului și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităților administrativ-teritoriale, care dețin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor și care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauție, în contextul creșterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.

”Se impune o analiză foarte atentă și responsabilă înaintea inițierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluția pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât și obligația de a respecta restricțiile instituite în contextul epidemiologic.

Organizarea unor astfel de centre de sacrificare ar favoriza contactul direct între mai multe persoane și formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autoritățile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19.

Un alt mare pericol, în această perioadă, este reprezentat de evoluția a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul județului.

Astfel, diseminarea bolii dintr-o curte contaminată, spre alte gospodării cu efective de porci, este foarte posibilă și chiar probabilă, prin intermediul persoanelor care nu respectă regulile de decontaminare, prin echipamente de lucru ale acestora, utilaje agricole, hrana pentru animale posibil contaminată, mijloace de transport care nu au fost dezinfectate corespunzător sau deloc, prin intermediul altor specii de animale etc. Trebuie acordată o atenție deosebită și acestui aspect, dat fiind efectele dezastruoase pe care le produce această boală din punct de vedere economic”, transmite DSVSA Alba.

În județul Alba, următoarele abatoare sunt autorizate sanitar-veterinar, unde ar putea fi sacrificați mieii în condiții de maximă siguranță:

  • SC Transeuro SRL – Ighiu
  • ACA Cugir
  • SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău
  • SC Montana Popa SRL – Blaj
  • SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea

Carnea provenită de la mieii sacrificați în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deținătorii de oi, operatori economici înregistrați sau autorizați sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, piețe agroalimentare, iar mieii proveniți din exploatații non-profesionale sacrificați în abatoare pot fi comercializați de către proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau direct către consumatorul final, potrivit DSVSA.

Reprezentanții Direcției mai precizează că crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii) au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea și cu asumarea întregii responsabilități de către reprezentații UAT-urilor care dețin astfel de obiective.

Reguli:

1. La nivelul centrului de sacrificare trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, asigurarea de echipamente de protecție suficiente pentru personalul care deservește centrul, asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor pe timpul sacrificării și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor obținute;

2. În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);

3. Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem și controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de către DSVSA;

4. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;

5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de către DSVSA;

6. Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman își dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;

7. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;

8. În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obține o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.

9. Sunt obligatorii măsurile specifice de prevenție privind purtarea măștii, utilizarea substanțelor dezinfectante, asigurarea distanțării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulația persoanelor etc. în conformitate cu legislația specifică.

”Instituția Prefectului și DSVSA Alba încurajează și susțin necondiționat activitatea crescătorilor de animale din județul Alba. Cunoaștem problemele grele ale acestora și suntem dispuși să găsim soluții împreună pentru rezolvarea lor. Acordăm sprijin în identificarea unor mijloace concrete pentru valorificarea animalelor la nivelul județului, respectiv prin colaborarea cu unele UAT-uri care doresc amenajarea de

centre colectare animale vii sau baze de achiziții animale, pentru specia bovină sau ovină, le oferim suportul necesar obținerii autorizațiilor  sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru a putea funcționa în condițiile legii.

Totodată trebuie să fim conștienți cu toții că nu putem ignora sub nici o formă pericolul generat de evoluția pandemiei COVID-19, iar starea de alertă instituită de autorități reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebită, iar grija noastră supremă înaintea oricăror alte interese este sănătatea și viața tuturor persoanelor, drept urmare trebuie să respectam toate măsurile de distanțare și igienă personală pentru a împiedica difuzarea acestei maladii”, mai precizează reprezentanții DSVSA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement