Connect with us
Publicitate

Actualitate

DUMINICĂ: 142 de ani de la moartea Crăișorului Munților. Slujbă religioasă și depunere de coroane la mormântul lui Avram Iancu din Ţebea

Publicat

La sfârșitul acestei săptămâni, localitatea Țebea va fi gazda tuturor celor care vor să participe la evenimentul închinat memoriei lui Avram Iancu, personalitate care a jucat un rol important în istoria României. În data de 10 septembrie se împlinesc 142 de ani de la moartea eroului transilvănean. Va fi comemorat în data de 7 septembrie, la Serbările naționale de la Țebea.

Comemorarea va avea loc la Cimitirul bisericii din Țebea, locul unde a fost înmormântat Avram Iancu. La eveniment sunt așteptați atât localnicii, cât și turiștii, locul de veci al revoluționarului român devenind locaţie de pelerinaj. Comemorarea va începe cu slujba religioasă, urmată de depunerea de coroane de flori.

Avram Iancu, erou al neamului românesc, s-a născut la 1824, într-o familie de de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emanciparea socială și națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viață la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș și a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Iubita lui Iancu era o unguroaică de 14 ani din Abrud, Johanna Farkas, născută dintr- un tată unitarian şi o mamă romano-catolică. Fata l-a salvat pe iubitul ei cu ocazia unei ambuscade a trupelor ungureşti în Abrud. Viaţa amoroasă a lui Avram Iancu în timpul revoluţiei ne oferă o lecţie interesantă. Dragostea lui Avram Iancu pentru unguroaica Johanna este un exemplu pentru potenţialul coabitării paşnice între români şi unguri în Transilvania. Chiar dacă sunt diferende, conflicte şi chiar crime între români şi unguri, dragostea nu alege pe criterii etnice.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate