Actualitate
DUMINICA Înfricoşătoarei Judecăţi. Creştinii se pregătesc pentru Postul Sfintelor Paşti. Lăsatul secului de carne
De duminică seara, creștinii ortodocși intră în Săptămâna albă sau „a brânzei”. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește.Pe 15 februarie, este Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, ce marchează lăsatul secului de carne.
Săptămâna albă precede începutul Postului Mare și îi pregătește pe credincioși pentru perioada de pocăință și de post care va urma.
În calendarul bisericesc, Lăsata Secului are două etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Paşti: Duminica Înfricosatei Judecăţi – când se lasa sec de carne şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasa sec de brânză.
Evanghelia Duminicii Înfricoşatei Judecăţi:
Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii ingeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; gol am fost si M-ati imbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si Ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau in temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintre-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa minanc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; strain am fost si nu M-ati primit; gol si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu Ti-am slujit? El insa le va raspunde zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica.
În calendarul creştin ortodox, duminică este sărbătorit Sfântul Apostol Onisim; Sf. Mc. Maior şi Sf. Cuv. Eusebiu din Siria.
Sfântul Apostol Onisim, pomenit în calendarul creștin ortodox la 15 februarie, a fost unul dintre ucenici Sfântului Apostol Pavel, primind botezul creștin de la acesta.
A fost mesagerul Sfântului Apostol Pavel, ducând de la Roma la Colose, o scrisoare care se află cuprinsă în Noul Testament sub titlul „Epistolă către Filimon”. Sfântul Onisim era sclavul lui Filimon, cetățean din Colose pe care îl convertise Sfântul Pavel.
În scrisoare, printre altele, Sfântul Pavel îl roagă pe Filimon să-l primească pe Onisim „ca pe un frate iubit” (Ep. Fm 1, 16), „Pentru dragoste, îți fac mai degrabă o rugăminte. Așa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum și pus în lanțuri pentru Iisus Hristos, te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos, pentru aceasta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea; primește-l” (Ep. Fm 1, 9, 10, 11, 12).
Sfântul Onisim a fost pus în libertate de stăpânul său, urmând să se întoarcă la Roma pentru a-și însoți părintele spiritual în călătorii misionare. A fost ucis în timpul împăratului Domițian (81-96), fiind decapitat.
surse: crestinortodox.ro, agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News