Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: ÎPS Irineu oficiază slujbă de resfinţire a bisericii din Tibru. O copie a icoanei Maicii Domnului Pantanassa, adusă în lăcaşul de cult

Publicat

20160527_193020Duminică, 12 iunie, de la ora 9.30 va avea loc resfinţirea bisericii Sfânta Cuvioasă Parascheva din localitatea Tibru. Slujba de resfinţire şi Sfânta Liturghie Arhierească vor fi oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Cel mai vechi lăcaş de cult ortodox de pe teritoriul satului Tibru, a cărui amintire a rămas în memoria colectivă, s-a amenajat în Pădurea Bisericii de pe Gruiul Puţului. Biserica de lemn era de mici dimensiuni, ea răspunzând nevoilor credincioşilor, puţini la număr în acele vremuri. Alegerea locului pentru amenajarea lăcaşului de închinăciune, o zonă retrasă, sugerează nevoia de refugiu în perioade nesigure, potrivit reprezentanţilor parohiei.

După 1770, comunitatea, mai numeroasă, găseşte resursele financiare necesare pentru construirea unei biserici din piatră şi lemn, acoperită cu paie. Locul ales pentru noua biserică, care domină satul, indică existenţa unei comunităţi puternice şi stabile. Configuraţia bisericii nu este cu precizie cunoscută, dar lăcaşul de cult a fost folosit pentru slujbele religioase până în anul 1853.

Creşterea numărului credincioşilor şi a posibilităţilor materiale l-a determinat pe preotul Dimitrie Şandru să decidă construirea unei biserici noi, pe locul celei vechi, care a fost demolată în anul 1853. Data edificării locaşului de cult este consemnată într-o inscripţie-pisanie, aflată pe un bloc de piatră de formă dreptunghiulară, păstrat sub o firidă semirotundă, săpată în peretele de piatră, care separă altarul de naos. În această pisanie este scris că biserica s-a construit în timpul împăratului Francisc Iosif I, episcop al Ardealului fiind Andrei Şaguna, protopop Grigorie Raţiu, paroh Dimitrie Şandru, epitrop Macarie Rusan, cântareţ Vasile Rusu.

Între anii 1986-1988 biserica este împodobită cu veșmânt pictural, în tehnica frescă, sub păstorirea preotului Petru Medruț, iar între anii 2008-2015 sunt efectuate ample lucrări de consolidare și modernizare, la exterior și interior, culminând cu restaurarea picturii, sub păstorirea preotului Tudor Man.

După familia preoţească Şandru (sec. XIX), parohia a fost păstorită de următorii preoţi: Alexiu Neagoe (1876-1916), Victor Oţoi (1916-1927), Ştefan Jurcă (1928-1959), Ovidiu Popescu (1960-1972), Gheorghe Stoica (1972-1973), Nicolae Negru (1974-1980), Petru Medruţ (1981-1993), Gheorghe Hriţac (1993-1998), Florian Borza (1998-2007) şi Tudor Man (2007-prezent).

Biserica comunităţii din Tibru, prin vechimea ei, este o dovadă a trăiniciei şi perenităţii aşezării şi a locuitorilor săi, potrivit sursei citate.

„Invităm pe toţi fiii Tibrului, dar nu numai, să participe la Sfânta Liturghie şi să se închine la una dintre copiile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa, vindecătoarea de cancer, din Sfântul Munte Athos, care va fi adusă spre închinare în aceste zile, în parohia noastră”, a transmis preotul paroh, Tudor Man.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax