Connect with us
Publicitate

Eveniment

Duminică, la Catedrala Reîntregirii: Patriarhul Daniel îl va întroniza Arhiepiscop de Alba Iulia pe ÎPS Irineu Pop

Publicat

Duminică, 5 iunie, are loc evenimentul instalării noului arhiepiscop de Alba Iulia, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop, ales prin vot secret de membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, în data de 19 mai a.c.

Odată cu alegerea sa în scaunul de arhiepiscop al Alba Iuliei, ÎPS Irineu nu va mai folosi titulatura de „Bistriţeanul”, datorată calităţii de episcop vicar al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi păstoririi judeţului Bistriţa în vicariat, ci titlul de ÎPS Irineu Pop al Alba Iuliei. Până la întronizare, ÎPS Irineu este pomenit în dipticele bisericesc şi la Sfânta Liturghie ca „Arhiepiscop ales al Alba Iuliei”.

ÎPS Irineu Pop a venit la Alba Iulia încă de vineri, pentru ultimele pregătiri de instalare – ritualul bisericesc-administrativ. Programul de duminică începe, de la ora 8.00, cu Utrenia şi continuă, la ora 9.30, cu Sfânta Liturghie. De la ora 11.45 se va desfăşura ceremonia de întronizare.

La acest eveniment, de o mare importanţă pentru Alba Iulia, vor fi prezenţi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Părinte Daniel, şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ.

Preasfinţitul Daniel va sosi la Catedrala din Alba Iulia, sâmbătă,  în timpul Vecerniei. În momentul în care va sosi în faţa clopotniţei catedralei, va fi întâmpinat de soborul de ierarhi şi preoţi. Acesta a sosit, la Cluj, vineri, în jurul orei 15,00  cu un avion al companiei Tarom.

Credincioşii vor putea urmări evenimentul de duminică pe un ecran mare care va fi instalat în curtea Catedralei. Totodată, TVR1, Televiziunea Trinitas şi Radio Reîntregirea vor transmite integral Sfânta Liturghie şi Întronizarea.

Evenimentul este semnificativ pentru credincioşii din  judeţele Alba şi Mureş, fiind o ocazie deosebită. În urmă cu 21 de ani a mai avut loc un astfel de ritual în Alba Iulia, la întronizarea ÎPS Andrei Andreicuţ în scaunul de episcop.

Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Irineu Pop-Bistriţeanul s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş. A absolvit  Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.
În 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mânăstirii Sinaia din judeţul Prahova, unde, la puţin timp, a fost tuns în monahism de sărbătoarea Sfintei Parascheva (14 octombrie 1978), primind la călugărie numele Irineu. După doi ani, la aceeaşi sărbătoare (14 octombrie 1980), a fost hirotonit ieromonah de către Preasfinţitul Roman Ialomiţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
În toamna anului 1981, a urmat cursurile de Doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti.  Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton, statul New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale.

Reîntors în ţară, la 30 august 1988, , unde şi-a reluat activităţile la Sfânta Mânăstire Sinaia. Patriarhul Teoctist l-a numit, la 9 iunie 1989, preot slujitor la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.
La data de 26 octombrie 1989, a primit rangul de arhimandrit, după care a fost numit Superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi Reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
În 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Preacuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de către Sfântul Sinod al BOR Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de ,,Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.

În semn de apreciere a activităţii sale, Preşedinţia României i-a conferit, la data de 7 februarie 2004, Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Comandor. În 18 februarie 2009, a fost ales membru de onoare al Marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în data de 21 noiembrie 2010, i s-a conferit titlul de „Professor Honoris Causa” din partea aceleiaşi Universităţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate