Connect with us
Advertisement

Actualitate

DUMINICĂ: “Lectură în şură”. Popas la Cut, în șura profesorului Ilie Moise, etnolog și cercetător de marcă al României

Publicat

carte iarba Proiectul „Lectură în şură” continuă şi săptămâna aceasta, cu un nou popas. Duminică, 24 iulie, începând cu ora 18.00, este organizat un eveniment în comuna Cut, în şura prof. univ. dr. Ilie Moise, etnolog și cercetător de marcă al României.

Cu acest prilej va fi prezentată publicului revista „Rânduiala”, revistă anuală de specialitate a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba deoarece în paginile revistei au fost tipărite câteva dintre creațiile populare ale Anei Neamțu.

Ana Neamțu trăiește și creează la Cut fiind propusă în vara acestui an de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu, propunere făcută la sugestia profesorului Ilie Moise.

Ana Neamțu a participat la numeroase evenimente culturale în țară și în străinătate unde alături de ansamblul folcloric din localitate, coordonat de preotul Adrian Nistor, a fost răsplătită de specialiști cu diverse premii pentru creațiile sale populare.

În cadrul evenimentului alături de prezentarea revistei vor fi lecturate pagini din opera prof. univ. dr. Ilie Moise operă care numără în prezent peste 40 de titluri de carte.

La eveniment vor fi prezenți alături de locuitorii comunei Cut și personalități ale vieții culturale din județele Alba și Sibiu, directori ai instituțiilor de cultură dar și reprezentanți ai administrației județene și locale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. intrebare

    vineri, 22.07.2016 at 10:08

    Revista Randuiala, revista legionara aparuta in 1935. CJ Alba, prin Cetrul de cultura A. Bena continua traditia interbelica legionara?

    • raspuns

      joi, 28.07.2016 at 14:30

      Munciti fratilor si nu mai cautati nod in papura. Revista se numeste Randuiala Albei si are legatura cu intelesul cuvantului si nu cu politica legionara. Oare sa nu mai purtam galbem pentru ca e culoare liberala? Sau portocaliu pentru ca a fost culoarea PDL? Sunteti penibili deja!

  2. raspuns

    joi, 28.07.2016 at 14:28

    revista se numeste Randuiala Albei si apare din anul 2008. Este o revista de specialitate ce nu are nimic de-a face cu legionarii sau politica lor. Intelesul cuvantului ,,randuiala,, il gasiti in orice DEX si conceptul defineste tot ce avea mai sfant poporul roman – o anumita randuiala in ordinea lucrurilor, ceea ce azi din pacate nu mai exista nici macar in mintile unora care vor neaparat sa demoleze totul crezand ca astfel vor intra in atentia lumii. Munciti fratilor daca vreti sa izbanditi și nu mai cautati nod in papura.

  3. im

    joi, 28.07.2016 at 18:13

    O precizare…
    Comentariile la „Lectura la sura” demonstrează, încă o dată, că traversăm o serioasă criză morală, că „nedumeriții” n-au citit nici un rând din materialele publicate în revista „Rânduiala Albei” vreme de 5 ani. Orice individ, care încearcă să vorbească despre Școala Sociologică de la București, despre Ernest Bernea, Ion I. Ionică, Dimitrie Gusti sau Nae Ionescu, are nevoie de lecturi susținute și o cultură sistematică. Nu se cade să le întinăm numele cu interesele noastre mârșave! Nu îi amestecați în dispute care nu au de-a face cu lumea civilizată! „Rânduiala” este, înainte de toate, un substantiv comun întâlnit îndeobște în lumea rurală cu sensul de „aranjare a lucrurilor în mod ordonat” (DEX). Cu timpul a devenit un concept al Școlii sociologice de la București, reprezentativ pentru civilizația de tip tradițional, având sensul de ordine, de formă statornicită, de datină, obicei. Este un concept eminamente românesc și nu îl pot confisca nici legionarii, nici comuniștii și nici semidocții. Acest cuvânt a reprezentat, în civilizația tradițională românească, singura valoare care genera onoare și respect. De aceea s-a optat pentru acest titlu, în urmă cu mai mulți ani, când s-a pus problema înființării unei reviste care să surprindă chintesența civilizației tradiționale românești, aceea care punea, mai presus de orice, cinstea și corectitudinea. Au trecut 5 ani de la apariția revistei și abia acum – când s-au schimbat directorii – ați descoperit „sursa” legionară a titlului. Mi-aș dori ceva mai multă cinste și corectitudine din partea acelora care își propun să comenteze conceptele cu care a operat cea mai prestigioasă școală științifică românească din perioada interbelică.
    I.M.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement