Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DUMINICĂ: „Lectură publică la sat”. Întâlnire cu scriitorul Cornel Nistea la Tibru

Publicat

Duminică 1 septembrie, începând cu ora 19.00, Asociaţia Ţinutul Tibreanului organizează în cadrul proiectului „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!” o întâlnire cu scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul va avea loc în Sala de Întruniri Cetăţeneşti din Tibru. Proiectul este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, în cadrul activităţii „lectură publică la sat”.

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în satul Valea Largă (comuna Sălciua, pe Valea Arieşului). Licenţiat în litere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, a fost profesor de limba şi literatura română la Alba Iulia şi redactor la revista de cultura Discobolul, după 1990.

În anii ’80 a publicat proză scurtă în mai multe reviste ale Uniunii scriitorilor, și a debutat în 1984 cu volumul Focuri în septembrie (Editura Cartea Românească). Dintre volumele publicate de sriitorul Cornel Nistea, se regăsește romanul Ritualul bestiei. Amintiri din şezlongul albastru, apărut în 2008 şi Inocenţa şarpelui, apărut în 2000, care a fost publicat şi în limba franceză în 2005. Din categoria proză scurtă/nuvele, Colonia de vulturi, apărut în 2004, Papagalii mei adoraţi, apărut în 2004, iar ca publicistică literară, Jurnal de scriitor, Caseta cu paradoxuri şi Tableta de joi.

„M-am născut în plină vară, pe 6 august 1939, de Schimbarea la Faţă, în satul Valea Largă din comuna Sălciua de pe Valea Arieşului. Comparativ cu celelalte sate din această zonă montană, aici relieful e ceva mai deschis, imaginea vizuală e mai <largă>, mai ales dacă urci pe dealurile din împrejurimi, de unde se văd privelişti ale unui spaţiu tulburător prin structura lui geologică. Aceste imagini le vor fi privit în contemplarea lor sute sau poate mii de ani înaintaşii mei, neam de agricultori şi păstori cu o cultură orală arhaică, care aveau ca principală bază de manifestare existenţială ritualul”, a relatat scriitorul în autobiografia sa.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax