Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț aduce la Sala Unirii spectacolul „Oo!”, o adaptare a poveştii „Punguţa cu doi bani”, de Ion Creangă

Publicat

Dacă vă plac poveștile românești cu umor, puteți participa duminică, de la ora 18.00 la Sala Unirii, unde va avea loc spectacolul „ Oo!”, produs de Teatrul Tineretului din Piatra-Neamț. Acesta este regizat de Alexandru Dabija, care va sosi cu această ocazie la Alba Iulia şi este o adaptare inedită, alertă și teribil de amuzantă a poveștii „Punguța cu doi bani”, de Ion Creangă.

Spectacolul este un manifest regizoral de promovare a poveștii autentice, inclus în programul Festivalului „Alba în magia Crăciunului”. Este încă unul din spectacolele programatice ale lui Dabija, în ceea ce priveşte declarata sa orientare, din ultimii ani, de a „spune poveşti prin teatru”. Oo! e o adaptare colectivă a trupei de la Piatra Neamţ, după „Punguţa cu doi bani „, de Ion Creangă. Ceea ce nu înseamnă că veți vedea un spectacol cu păpuşi, pentru copii, cu butaforie, adică cocoş, găină, trăsură, fântână, ca-n cărţile de colorat. Povestea a fost scoasă din cadrul ei feeric şi strânsă într-un cerc de interpretare absurdă cu uz de alegorie, care aduce totul la zi, în 2012.

Folosind grai moldovenesc, cu iz arhaic, deşi plin de expresii actuale, decor esenţializat la nivelul unor obiecte-simbol, tot arhaico-regionale – precum unelte de lemn, grămăjoare de ouă, trăsură săsească -, dar şi obiecte de azi, precum celular şi bani, spectacolul împletește civilizaţia românească veche cu cea nouă. Aşa că, fără să arate o ciocnire între lumea anistorică povestită de Creangă şi cea gălăgioasă de azi povestită de Dabija, Oo! este cât se poate de mult un spectacol românesc, ilustrând condiţia de român şi parodiind clişee naţionale, pe care toţi le cunoaștem. În ce fel? Văzând ticurile comportamentale ale personajelor, umorul lor vulgar, de tradiţie, felul împământenit de a bate din gură, de a ocoli efortul, de a fura, de a aştepta inspiraţia, miracolul salvator, de a râde şi de a se râde de lume. Aşadar Oo!, de la „ouă”, spus moldoveneşte, este expresia unei năuciri în faţa proporţiilor acestei tipologii.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax