Connect with us
Advertisement

Eveniment

Eclipsă totală de Lună. Fenomenul a durat o oră şi 40 de minute

Publicat

În noaptea de miercuri spre joi, Luna, Pământul şi Soarele au fost aliniate complet, timp de o oră şi 40 de minute. Eclipsa de Lună este una dintre cele mai lungi înregistrate în ultimii 100 de ani.

Cea mai recentă eclipsă cu durată similară (o oră şi 30 de minute) a fost înregistrată în 28 august 2007, însă observabilă în Europa a fost doar cea din 21 februarie 2008 (50 de minute). Următorul fenomen vizibil de pe continentul nostru a fost calculat de astronomi pentru data de 28 septembrie 2015, ce va dura o oră şi 12 minute. Anul acesta mai rezervă locuitorilor Terrei o eclipsă de Lună totală, în 10 decembrie.

Potrivit astro-info.ro, în noaptea 15/16 iunie 2011, Luna se află pe teritoriul constelaţiei Ophiucus (Omul cu sarpele), nu departe de graniţa cu Sagittarius. În timpul eclipsei, Luna are diametrul aparent de 32′. În seara de 15 iunie 2011, Luna a răsărit in jurul orei 21.00, la sud-est. La momentul răsăritului, Luna a fost deja intrată aproape în totalitate în penumbra Pământului, iar imediat după a debutat eclipsa parţială.

Eclipsa totală a început de la ora 22.22 (ora României), cu punct maxim la 23.12 şi s-a finalizat la ora 0.02. În tot acest timp, Pământul a acoperit total Luna de lumina Soarelui.

Culoarea discului lunar în timpul eclipsei a variat de la galben-orange spre roşu-cupru sau chiar cenuşiu, în funcţie momentul de manifestare a fenomenului. Eclipsa a fost spectaculoasă, fiind un fenomen rar şi perfect vizibil din Alba Iulia, şi datorită condiţiilor meteorologice favorabile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement