Abrud
Efectele inundațiilor din Apuseni, sub control. Apele se retrag, deși continuă să plouă. Autoritățile rămân în alertă
Autoritățile din Alba au petrecut un Crăciun sub amenințarea apelor. Topirea rapidă a zăpezilor din Apuseni din cauza temperaturilor ridicate și a ploii au generat o creștere rapidă a debitelor pârâurilor care curg din munte și care au umflat apele Arieșului.
Primarii localităților afectate, prefectul de Alba, reprezentanții Consiliului Județean Alba, pompierii de la ISU și oamenii din zonă care s-au mobilizat imediat, au petrecut noaptea împreună, pe drumurile aflate în pericol, în încercarea de a limita ceea ce risca să devină o mare problemă mare pentru oameni.
Primarul din Abrud, Cristian Albu, spune că luni dimineață, situația era mai bună și că deși contiuna să plouă, apele erau în retragere.
Toate instituțiile cu rol în gestinarea riscurilor au rămas în alertă pentru monitorizare, dispunere de măsuri preventive si intervenție operativă, a transmis și prefectul de Alba, Nicolae Albu, care a fost la fața locului de mai multe ori.
Reamintim faptul că în zona Munților Apuseni, hidrologii au emis duminică o avertizare COD ROȘU de inundații pe râurile din bazinul hidrografic Arieș, amonte S.H. Scărișoara.
Vezi și VIDEO: Furia apelor face ravagii în Apuseni. Drumul către Poiana Sohodol, rupt de puhoaie
UPDATE: Apele Române – 27 decembrie – ora 12.00
”Debitele râurilor aflate sub coduri hidrologice (portocaliu și galben) sunt în scădere. Riscul de inundații s-a redus
Intervenția de stopare a eroziunii de mal realizată de Apele Române Crișuri, precum și atenuarea viiturilor formate pe Crișul Alb și afluentul acestuia, Valea Hălmăgel, prin acumulările de la Mihăileni și Hălmăgel, au contribuit la scăderea debitelor în aval și reducerea riscului de inundații în bazinul hidrografic Crișuri.
Totodată, în urma precipitațiilor înregistrate în bazinul superior al râului Arieș, din județul Alba, s-a format o viitură care a fost tranzitată în siguranță prin acumularea Mihoiești de către Apele Române Mureș.
La ora 12.00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior, a precipitațiilor în curs, a celor prognozate şi a cedării apei din stratul de zăpadă, se înregistrau trei cote de inundație:
- pe râul Crișul Alb (la stațiile hidrometrice Vața de Jos, din județul Hunedoara și Gurahonț din județul Arad);
- Crișul Negru (la stația hidrometrică Tinca, în județul Bihor).
De asemenea, la șase stații hidrometrice de pe râurile Sebeș (la stația hidrometrică Turnu Ruieni, județul Caraș-Severin), Crișul Negru (la stația hidrometrică Suștiu și Talpoș), Briheni (la stația hidrometrică Suștiu) din județul Bihor și pe râurile Sucu (la stația hidrometrică Poiana Mărului) și Valea Mare (la stația hidrometrică Reșița) din județul Caraș-Severin erau depășite cotele de atenție.
Specialiștii Apelor Române monitorizează în continuare situația cursurilor de apă aflate sub avertizare hidrologică și sunt pregătiți de intervenție, acolo unde este nevoie, pentru atenuarea efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice.
Toți deținătorii de poduri și podețe trebuie să își curețe șanțurile și rigolele pentru a menține în permanență libere secțiunile de scurgere ale apelor” – Apele Române.
Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Padurea
luni, 27.12.2021 at 12:03
Oficialii se mobilizeaza pt a ,,observa,, situatia, dar nu si ca taierile anapoda ale padurilor, aduc poluare, inundatii, deteriorari ale soselelelor si caselor oamenilor din cauza camioanelor cu lemne furate si incarcate peste tonajul admis. Administratorii padurilor, mediului, controlorii furturilor si tonajului in transport, trebuie sa actioneze hotarat, pina nu va fi prea tarziu. Profita doar poluatorii beneficiari ai lemnelor