Actualitate
Elevii vor avea voie la școală și cu măști textile. Anunțul ministrului Sănătății: vor fi permise numai la clasele primare
O parte dintre elevi vor putea să meargă la școală și cu măști textile. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat luni, într-o emisiune la Digi24, că se va face o excepție de la noua regulă privind obligativitatea purtării măștilor de uz medical în școli.
Excepția va fi doar pentru elevii din clasele I-IV.
Citește și Începe școala. Structura anului școlar 2021 – 2022. Calendar: cursuri și vacanțe
Într-o conferință de presă din 24 august, ministrul Sănătății anunța că măștile textile vor fi interzise în școli.
„Vom permite pentru clasele primare atât măști textile cât și medicinale. Dar vom recomandat puternic, cu titlul de obligativitate măști medicinale la clasele gimnaziale si liceale”, a declarat Ioana Mihăilă.
Ioana Mihăilă a subliniat că masca este obligatorie în toate spațiile școlii, nu doar la ore. Singura excepție va fi făcută, doar în anumite cazuri, pentru orele de educație fizică.
„Până la incidența de 2 la mie fără mască în sălile de sport, dar cu recomandarea ferma ca activitatile sportive să fie efectuate în spații deschise”, a explicat Ioana Mihăilă.
Ministrul Sănătății a arătat că după ce este depășită incidența, unde nu se vor putea țite orele de educație fizică în spații deschide, ele nu vor mai avea loc.
Ioana Mihăilă a îndemnat părinții să-și vaccineze copii, subliind că „nu e niciodată prea târziu pentru vaccinare”, iar experiența valului patru arată că tot mai mulți copii ajung cu forme grave ale bolii pe secțiile de terapie intensivă.
Scenariile pentru noul an școlar
Noul an școlar va începe pe 13 septembrie, iar oficialii au schimbat măsurile pentru a permite desfășurarea cât mai mult a orelor cu prezență fizică.
Astfel, orele se vor muta în online abia după ce rata de infectare din localitate va depăși pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.
Vezi și Structura anului școlar 2021 – 2022. Când se țin cursurile și când vor fi vacanțele
După depășirea acestei rate, elevii fie vor trece „în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile”, potrivit ministrului sănătății.
Câți bani vor da părinții pe măști
În cazul în care elevii nu vor avea măștile asigurate, acestea vor fi suportate din buzunarul părinților. Ziare.com, a făcut și un calcul al costurilor care vor fi suportate de părinți pentru măștile chirurgicale.
Dacă ne raportăm la numărul de ore pe care îl petrec copiii la școală, cei din învățământul primar vor avea nevoie de o mască pe zi, pe când cei învățământul gimnazial și liceal de două măști pe zi.
Strict pentru orele de curs, fără să fie luate în calcul orice alte activități extrașcolare.
Prețurile măștilor chirurgicale diferă și se situează între 10 și 40 de lei.
Prețul mediu al unei cutii cu 50 de măști chirurgicale pentru adulți este de 20 de lei. Anul școlar are 34 de săptămâni.
Elevii se duc circa 170 de zile la școală în acest interval.
Un copil înscris în ciclul primar ar avea nevoie de aproximativ 3,5 cutii doar pentru zilele săptămânii, pentru cele circa patru ore de cursuri pe zi.
Adică aproximativ 70 de lei, presupunând că părinții optează pentru măști medicale la un preț mediu.
Totuși, ținând cont că este vorba despre copii atât de mici, este posibil să aibă nevoie de măști destinate special pentru ei, ca să nu le fie mari, iar acest tip costă, de regulă, dublu, adică suma s-ar ridica la 140 de lei.
Un copil aflat în ciclul gimnazial sau liceal ar avea nevoie de două măști pe zi doar la orele de curs.
Presupunând că părinții optează tot pentru o cutie cu 50 de măști, la un preț mediu de 20 de lei, costul total ar fi de 140 de lei.
Evident, în funcție de caz și de posibilități, costurile pot să ajungă la câteva sute de lei ținând cont că sunt familii care au mai mulți copii și că aceștia au diverse activități extrașcolare scrie ziare.com.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News