Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Energia electrică va fi de şapte ori mai scumpă faţă de ce a anunţat ANRE. Cât vom plăti în plus la facturi

Publicat

electrica alba iulia 2 curent Creşterea preţului la energie electrică de 0,26% anunţată de ANRE în decembrie, pentru consumatorii casnici, nu include impactul pe care exceptarea de la plata certificatelor verzi pentru marea industrie îl are pentru populaţie şi firmele mici. Astfel, scumpirile sunt de fapt de până la 2,1 la sută.

Potrivit studiului de impact aflat la dispoziţia ANRE, consumatorii casnici şi IMM-urile vor plăti facturi, în medie, cu 1,8% mai mari în acest an din cauza legii care exceptează de la plata certificatelor verzi marea industrie.

La acest procent se adaugă majorarea de 0,26% deja anunţată de ANRE la sfârşitul anului trecut, provenită din liberalizarea pieţe de energie electrică pentru casnici şi majorarea tarifelor de distribuţie, ceea ce duce ca majorarea tarifului la curent din acest an să se apropie de 2% în acest an, scrie Economica.net.

Noile preţuri ar putea fi resimţite la factura din februarie.

Preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat clienţilor casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie va creşte de la 1 ianuarie cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora, a anunţat ANRE în decembrie.

„Impactul tarifelor aprobate (…), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creştere de 0,26%, sub cea estimată iniţial, a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate faţă de cele realizate în semestrul al doilea din 2014” , potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Explicaţia ANRE pentru această majorare este creşterea valorii componentelor de preţ ale tarifelor reglementate şi reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică.

România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţională să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică.

Pentru companii, liberalizarea pieţei de electricitate s-a încheiat la începutul acestui an. Pentru populaţie, procesul va dura până la 31 decembrie 2017.

De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat noi valori ale componentei de piaţă concurenţială (CPC) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, care va creşte în medie pe ţară cu 0,46%.

Valoarea CPC variază între 0,2 lei şi 0,4 lei/kWh, în funcţie de furnizorul de electricitate. Consumul mediu de electricitate al unei familii este de circa 200 kWh pe lună.

CPC a fost introdus în facturile consumatorilor la jumătatea anului 2013 şi se aplică pentru pentru cantitatea de electricitate cumpărată de pe piaţa liberă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax