Eveniment
Energie solară pentru câteva gospodării din Alba, prin programul „Energie pentru Viață”
Asociația Energia Inteligentă a început o nouă etapă a programului „Energie pentru Viață”. În luna decembrie, mai multe gospodării din județul Alba, care nu au avut niciodată electricitate, au fost conectate la energie prin instalarea de panouri solare.
Aceste case sunt din satul Sălciua de Jos și din cătunul Dumești, în județul Alba.
Proiectul face parte dintr-un program mai amplu, care se desfășoară și în alte județe, precum Mureș și Hunedoara.
Această etapa a proiectului „Energie pentru Viață” a fost posibilă datorită sprijinului primit de la companiile Electrica Furnizare și Transelectrica.
„Chiar dacă proiectul Energie pentru Viață se bucură de atenție din partea mass-media și de susținerea companiilor, sărăcia energetică extremă continuă să fie o problemă reală cu care se confruntă România, în special în zonele montane izolate.
Datorită sprijinului primit de la Ministerul Energiei avem în acest moment o situație a caselor neelectrificate din România, ca prim instrument în drumul către eradicarea acestui fenomen din țara noastră, programele PNRR și Repower EU anunță fonduri pentru dotarea cu panouri fotovoltaice a 60.000 de case fără energie electrică sau cu consumatori vulnerabili”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Gospodării din România fără energie electrică
Asociația Energia Inteligentă a realizat, în luna aprilie a acestui an, inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și a întocmit „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER).
În urma acestuia, s-a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani.
Este îngrijorător că 87% dintre casele fără electricitate nu au cadastru, ceea ce face greu să fie rezolvată problema la nivel instituțional. 64% dintre persoanele care locuiesc în aceste case au venituri sub minimul pe persoană din România, iar conectarea lor la rețeaua electrică ar face dificilă plata facturilor.
În 53% din cazuri, accesul la aceste case este greu, iar în 10% nu există drumuri de acces. RENGEER este un pas important pentru a ajunge la zero case fără energie electrică, fiind baza pentru politici publice și acțiuni care să reducă sărăcia energetică, cum este proiectul „Energie pentru viață”.
Conform Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România, la ora actuală în județul Alba există 176 case locuite permanent fără energie electrică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News