Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ești sigur că tot ce citești este informație reală? Propunere inedită la ”Conferința fakeNews” desfășurată la Universitatea din Alba Iulia

Publicat

fake newsjpg Noua organizație civică ”Forum Apulum”, înființată de câțiva tineri care s-au împrietenit cu prilejul protestelor împotriva amnistiei și grațierii, și-a început activitatea cu o dezbatere interesantă, legată de știrile false sau ”fake news”, cum s-a consacrat termenul în noile teorii ale comunicării de masă. Conversația, moderată de Diana Filimon (unul dintre inițiatorii organizației), s-a purtat în jurul noțiunilor de manipulare, informație, post-adevăr (post-truth) și a avut loc astăzi la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Rezultatul a fost o propunere inedită: realizarea unui ghid de recunoaștere a știrilor false. 

Temele au fost susținute de Ciprian Cucu, lector universitar doctor în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Dorin Țimonea, jurnalist la ziarul Adevărul. Cei doi vorbitori s-au axat pe abordarea teoretică a acestor concepte, dar nu au lipsit nici exemplele și elementele practice, jocurile, prin care publicul a avut ocazia să vadă în ce măsură clișeele și tiparele culturale sau de altă natură influențează formarea unor opinii.

 

IMG_4348 Site-urile din România care promovează știri false pretind că sunt platforme de ştiri independente, însă le lipseşte transparenţa: nu prezintă detalii despre autori şi despre redacţie, nu citează surse credibile şi nu oferă informaţii ce pot fi verificate. Toate, însă, susțin că prezintă adevărul. Mediul online este locul în care ajung informaţiile despre orice şi oricine, fără ca cineva să poată verifica înainte dacă sunt adevărate sau false. Iar viteza lor de propagare nu se compară cu nimic. Ştirile false au devenit parte din cotidian, de când meseria de jurnalist este la îndemâna oricui are o tastatură şi o platformă unde se poate exprima” a spus Dorin Țimonea. Acesta a propus chiar realizarea unui ghid prin care consumatorii de informație să se poată orienta în spatial vast al internetului, să poată decidă pe baza unor criterii, care sunt știrile ”credibile”.

În acest context complicat, atunci când cineva citește o știre bombastică acesta ar trebui să fie atent și să verifice câteva lucruri: a auzit de site-ul respectiv până atunci? Are o casetă redacțională sau o adresă de contact? Există mai mult decât o sursă de verificare a știrii? Autorii articolului pot fi identificați? Există o documentare proprie sau se citează surse și autori ce nu pot fi verificați?

A fost citat și jurnalistul britanic de origine rusă Peter Pomerantsev care a scris într-un articol publicat în revista Granta că ”rețelele sociale ne conduc spre camere de rezonanță cu oameni care gândesc la fel ca noi, alimentându-ne doar cu lucrurile care ne fac să ne simțim mai bine, fie că sunt adevărate sau nu”. Pe românește, spune unul dintre lectori, este vorba despre celebra ”bulă” informațională, pe care o creează în special Facebook, în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi pe rețeaua de socializare în ceea ce privește temele pe care le preferăm și prietenii pe care îi alegem.

”Suntem predispuși să găsim modele predefinite și să construim povești explicative (chiar unde nu există). “Fugim” de efortul intelectual, ne formăm convingeri mai degrabă intuitiv, influențați de oamenii cărora le acordăm încrederea noastră și de măsura în care informațiile noi se potrivesc pe convingerile deja existente. Mai apoi apelăm la rațiune să ne justificăm opțiunile și cercul vicios e gata. Soluția este pe cât de evidentă, pe atât de dificilă: trebuie să fim dispuși să ne provocăm în mod constant propriile convingeri, să încercăm întotdeauna să înțelegem mai bine ce spun convingerile noastre (și ce implicații logice au!), să ne străduim să înțelegem mai bine ce zic ceilalți și să fim dispuși să ne antrenăm gândirea critică. Pe scurt, să fim dispuși să depunem efort!” le-a spus celor prezenți Ciprian Cucu.

VIDEO: Mai jos puteți urmări întreaga dezbatere organizată astăzi la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia:

https://www.youtube.com/watch?v=b6F2kGF8AGs

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement