Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Europarlamentarul Tőkés László versus membrii CE privind utilizarea cianurii în minerit. Concluzia: soarta Roşiei Montane se decide acasă

Publicat

În calitate de iniţiator al unei rezoluţii de interzicere a mineritului cu cianuri, europarlamentarul Laszlo Tőkés a insistat să aibă o discuţie cu comisarul european pentru Mediu, Janez Potočnik. Potrivit lui Tokes, iniţiativa a fost votată „cu o majoritate covârşitoare” de plenul Parlamentului European, însă Comisia Europeană (CE) nu a ţinut cont de acest vot, nefiind obligată prin lege. Concluzia lui Potočnik a fost că soarta Roşiei Montane se va decide acasă, în România.

La întâlnirea din 25 octombrie cu comisarul european pentru Mediu, Tőkés a evocat unele catastrofe naturale care au marcat continentul, dând ca exemplu explozia centralei atomice de la Cernobâl, poluarea cu cianură a râului Tisa sau deversările de mâl roşu din Kolontar, Ungaria. De asemenea, europarlamentarul a făcut apel la comisarul european să ia exemplul Germaniei, care, în urma dezastrului atomic din Japonia, a decis să îşi închidă toate centralele nucleare.

Folosind exemplul petiţiei depuse la Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European de către Asociaţia Ad Astra şi Fundaţia Culturală Roșia Montană, Tőkés a menţionat şi că o mare parte a opiniei publice din România, precum şi majoritatea ONG-urilor, alături de biserici şi lumea academică se opun proiectului, acuzându-i totodată pe beneficiarii proiectului că fac un lobby politic şi economic „lipsit de scrupule şi avid de bani”.
Reacţia lui Janez Potočnik la spusele lui Tőkés a fost însă aceea că, în ciuda „celui mai mare regret”, „CE nu poate şi nici nu are dreptul să interzică, per ansamblu, mineritul pe bază de cianuri, având în vedere, pe de o parte, interesele ţărilor membre şi, pe de altă parte, principiul competenţelor fiecărui stat membru”.
„Ceea ce poate face Comisia – şi acest lucru se întâmplă, pas cu pas – este crearea unui cadru juridic pentru mineritul din Europa, care să transforme această activitatea într-una cât se poate de sigură, adică să minimalizeze pericolele exploatării şi riscul catastrofelor”, a spus Potočnik.
Ca răspuns la întrebarea ce mesaj poate transmite opiniei publice care îşi face griji în privinţa proiectului de la Roșia Montană, Tőkés precizează, într-un comunicat de presă, că răspunsul lui Potočnik poate fi rezumat astfel: „Nimeni nu poate aştepta o decizie sau o implicare a Comisiei Europene în acest caz. Soarta Roşiei Montane se va decide acasă, în România şi va fi, exclusiv, responsabilitatea autorităţilor de aici. Competenţele UE se referă doar la reglementările legislative de nivel european, însă implementarea lor ţine tot de fiecare stat membru. Un lucru este cert, autorităţile competente ale CE vor veghea la respectarea directivelor europene”.

Andra TOTH

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax