Actualitate
Eurostat: România, printre statele Uniunii Europene cu cele mai mici prețuri la alimente și băuturi
Dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Polonia, România și Bulgaria au cele mai ieftine produse alimentare, băuturi non-alcoolice, respectiv băuturi alcoolice și tutun, se arată într-un raport publicat vineri de Eurostat, pentru anul 2015.
Eurostat menționează că prețurile pentru mâncare, băuturi alcoolice și non-alcoolice și tutun variază considerabil de la țară la țară.
În privința alimentelor și a băuturilor nealcoolice, România este pe penultimul loc în rândul celor 28 de state ale Uniunii Europene, ca nivel al prețurilor, cu 36% sub media UE. Pe ultima poziție este Polonia, cu 37% sub media UE. În Bulgaria, prețurile la mâncare și băuturi nealocoolice sunt ceva mai mari, aflându-se totuși cu 30% sub media UE, în timp ce în Ungaria ajung la 21% sub media UE.
Cele mai sumpe alimente și băuturi nealcoolice din UE sunt în Danemarca (cu 45% peste media UE), Suedia (cu 24% peste media UE) și Austria (cu 20% peste media UE).
Prețurile din România și Polonia sunt mai mici și decât în multe state din afara Uniunii Europene: Albania (cu 32% sub media UE), Serbia (cu 31% sub media UE), Bosnia-Herțegovina (cu 26% sub media UE), Muntenegru (cu 22% sub media UE) sau Turcia (cu 11% sub media UE).
Și la băuturi alcoolice, România are printre cele mai mici prețuri în UE, ajungând la 28% sub media Uniunii Europene. Doar Bulgaria are prețuri mai mici la băuturi alcoolice, cu 36% sub medie. Băuturile alcoolice erau cele mai scumpe în Irlanda, cu 75% peste media UE.
În cazul țigărilor, cele mai scumpe erau în Marea Britanie (119% peste media UE) și cele mai ieftine la vecinii bulgari (50% sub medie).
În cazul României, cele mai ieftine produse sunt pâinea și cerealele. Aceleași produse sunt cele mai scumpe, la nivelul UE, în Danemarca. În afara UE, țara cu cele mai scumpe astfel de produse din Europa este Elveția. De asemenea, tot în cadrul UE, în Polonia se observă cel mai scăzut nivel de preț pentru carne, lapte, brânză și ouă, iar în Bulgaria, cel mai mic preț pentru pește.
De asemenea, la nivelul UE, cele mai ieftine fructe, legume și cartofi se găsesc tot în România, cele mai scumpe fiind în Danemarca.
La nivelul întregului continent, aceleași produse sunt cele mai ieftine în Macedonia, Polonia și România, în timp ce cele mai scumpe sunt în Elveția, Norvegia și Danemarca.
Eurostat precizează că au fost comparate prețurile a 440 de produse din fiecare țară.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Florin
duminică, 29.01.2017 at 21:57
Ieftin si prost. Aleluia!