Connect with us
Advertisement

Actualitate

Examenul pentru PERMIS AUTO: Ce documente îţi trebuie pentru obţinerea acestui act şi ce taxe trebuie să plăteşti

permis

Publicat

permis de conducere Permisele se eliberează pentru mai multe categorii de vehicule. Pentru un autoturism (categoria B), dar și pentru ansamblurile de vehicule de la categoria BE, legislația prevede vârsta minimă de 18 ani. În schimb, pentru cvadricicluri permisul poate fi obținut încă de la 16 ani. Valabilitatea permisului de conducere în aceste cazuri este de zece ani de la momentul obținerii lui.

Permisul de conducere obținut pentru categoria B este valabil și pentru categoria B1. Cel pentru categoria BE se eliberează celor care dețin un permis pentru categoria B, C1, C, D1, respectiv D şi care au promovat examenul corespunzător categoriei solicitate. De asemenea, permisele din categoriile C1E, CE, D1E sau DE sunt valabile și pentru categoria BE (și pentru anumite tractoare).

Condiţii pentru cei care vor să obţină permisul de conducere:

– vârsta minimă (18 sau 16 ani, în funcţie de categorie permis);

– apt din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea; examinarea medicală se realizează în unităţi de asistenţă medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui judeţ;

– să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;

– să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;

– să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Dosarul de examen – acte necesare și taxa de permis

Dosarul de examen trebuie să conţină următoarele documente:

– cerere-tip;

– fişa de şcolarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;

– certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și după caz copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;

– copia actului de identitate, în termen de valabilitate;

– chitanţa de plată a contravalorii permisului de conducere.

Taxa pentru obținerea permisului este de 68 de lei. Din 1 februarie, nu mai trebuie achitată şi taxa de examinare de 6 lei.

De asemenea, cei care sunt respinși de trei ori la rând la examenul pentru obținerea permisului pentru aceeași categorie de vehicul nu mai trebuie să plătească taxa de reexaminare de 84 de lei.

Procedura

Cu dosarul de examinare şi actul de identitate, solicitantul se prezintă la Serviciul de Permise Auto, pentru înregistrare şi preluare imagine foto. Apoi, candidatul va putea să meargă să susțină proba teoretică, programându-și susținerea probei pentru când consideră că este pregătit. Dacă este declarat admis, în urma probei teoretice, candidatul trebuie să se programeze apoi pentru proba practică, însă dacă este declarat respins el trebuie să susţină o nouă probă teoretică, nu mai devreme de 15 zile.

La data programată, candidatul se prezintă în locul şi la ora comunicate de către lucrătorul de la ghişeul de programare şi înscrise în dosarul de examinare, având asupra sa actul de identitate şi dosarul de examinare. Dacă este admis și la această probă, candidatul poate să meargă să-și ridice permisul de conducere începând cu ziua următoare, având asupra sa actul de identitate.

Examenul pentru permisul auto

Proba practică pentru cele trei categorii de permise se face numai pe traseu, iar nu și în poligon (Ordinul MAI. 268/2010). Timpul minim afectat parcurgerii traseului trebuie să fie de 25 de minute.

Pentru categoria BE testul cuprinde 11 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 15 minute, în timp ce pentru categoriile B și B1 testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement