ACTUALITATE
Expoziţie la Arhivele Naţionale Alba: Samoilă Mârza, fotograful care a imortalizat Unirea de la 1 decembrie 1918
Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 se păstrează în memoria românilor, de peste 90 de ani, nu doar prin litere şi poveşti, ci şi în imagini, prin fotografiile unice realizate de Samoilă Mârza, născut la 18 septembrie 1886, la Găltiu, judeţul Alba.
În volumul doi al cărţii Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, Ion Gavrilă Ogoranu spunea despre Samoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1 Decembrie 1918, că ajunsese rău din punct de vedere material, odată cu decăderea meseriei de fotograf:
“Din <furnizor al curţii regale>, după ce înainte a avut aceeaşi calitate ca fotograf al curţii imperiale din Viena, a ajuns să-şi caute el clienţii pentru fotografiat. Cât a mai fost în putere, se ducea să mai fotografieze nunţile, botezurile şi înmormântările din satele cele mai îndepărtate ale judeţului. Când n-a mai putut, s-a resemnat în sărăcia lui, se împăcase cu soarta, era blând, trăind în apropierea lui Dumnezeu. Din ce-i mai rămăsese, alcătuise albume de fotografii ale Unirii, pe care le-a dăruit multor oameni politici, ultimul lui Nicolae Ceauşescu, atunci când a fost la Alba Iulia”.
Viaţa întreagă şi-a dedicat-o pasiunii fotografice, însă condiţia materială se degradase simţitor. Cu o bicicletă bătrână, surprinsă în imagini, Samoilă Mârza îşi făcea prezenta simţită pe uliţele satelor, când se deplasa la un eveniment pe care urma să-l fotografieze. Viaţa umilă l-a obligat să folosească 60 de ani acelaşi aparat fotografic cu care a surprins imaginile de la Marea Unire.
Fotograful a realizat doar cinci imagini la evenimentul din 1 decembrie 1918, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nori şi ceaţă densă, dintre care trei cu mulțimile venite și două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii în fața Marelui Sfat Național și a poporului.
Nu au fost făcute poze, din păcate, în Sala Unirii, la momentul semnării actului, asta pentru ca Samoilă Mârza, ca mulţi români de rând de altfel, nu a avut acces în interior. Afară aşteptau mii de oameni să fie întocmit marele act, era imposibil să se facă la întâmplare intrarea în Sala Unirii.
Totodată, oamenii de cultură spun astăzi că Samoilă Mârza se prea poate să nu fi ştiut la acel moment că este singurul fotograf care a surprins marele eveniment.
Mârza s-a stins din viaţă în singurătate, în 19 decembrie 1967, Alba Iulia, fiind găsit mort într-o casă dărăpănată. După deces, fotografiile sale au început să aibă trecere, intrând şi în manualele şcolare. Mormântul său se află în Cimitirul Maieri din Alba Iulia.
În acest an s-au împlinit 125 de ani de la naşterea marelui fotograf, ocazie cu care Arhivele Naţionale Alba au organizat o expoziţie la sediul instituţiei, care să marcheze acest eveniment.
Sunt expuse pentru vizitatori fotografii şi documente care reflectă activitatea lui Samoilă Mârza, dar şi obiecte tridimensionale ce i-au aparţinut: aparatul fotografic şi plăcile fotografice.
Citește și 24 ianuarie 1859: „Mica Unire”, primul pas spre România. Cum s-a făcut Unirea Principatelor Române sub domnia lui Cuza.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.