Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Exproprierea imobilelor pe traseul Autostrăzii Sebeş-Turda: Guvernul a aprobat 36,5 milioane lei despăgubiri pentru peste 4000 de imobile

Publicat

Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, hotărârea privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii „Autostrada Sebeş-Turda”. A fost aprobată suma estimată cu titlu de despăgubire, în valoare de 36.511.000 lei, aferentă unui număr de 4.312 imobile expropriate în interes de utilitate publică.

Reamintim că din 20 mai vor începe lucrările de construire a tronsoanelor 3 şi 4 de la Turda până la Aiud.

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a semnat, pe 10 mai, la Turda, ordinul de începere a lucrărilor pentru loturile 3 şi 4.

Tronsonul vizat are 28,75 kilometri, de la Turda până la intrarea în Aiud. Pentru celelalte două tronsoane, până la Sebeş, kilometrul zero al autostrăzii A10, de 70 de kilometri, mai trebuie rezolvate contestaţii în instanţă şi reevaluări ale ofertelor.

Autostrada care va face legătura între Autostrada Orăștie-Sibiu și Autostrada Transilvania este împărţită în patru loturi. Dan Şova a declarat că preţul mediu pentru tronsonul 3 (12,4 km) va fi de 7,5 milioane de euro/km, iar pentru tronsonul 4 (16,3 km) este de 6,4 milioane, urmând ca pentru tronsonul 1 (17 km) preţul să fie de 8,2 milioane de euro/km, în timp pentru tronsonul 2 (24 km) preţul să fie de 6,7 milioane de euro/km.

Citeşte şi CONSTRUCȚIA AUTOSTRĂZII SEBEȘ – TURDA pornește pe 20 mai. Ministrul Transporturilor a semnat ordinul de începere a lucrărilor

În urma unei analize realizate de Guvern la sfârşitul anului trecut, împreună cu primăriile și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba, aproximativ 5.000 de imobile din județele Alba și Cluj, situate de-a lungul autostrăzii Sebeș-Turda vor fi afectate de construcție și vor intra la exproprieri.

Directorul OCPI Alba, Dorin Retegan, anunţa anul trecut că, pe teritoriul județului Alba, 3.969 de imobile vor fi supuse exproprierii. Este vorba despre terenuri agricole în cea mai mare parte și câteva clădiri.

În cele 10 localități din județul Alba, imobilele vizate pentru exproprieri sunt împărțite în felul următor: 3.963 terenuri agricole și şase clădiri, în proprietatea statului sau private.

Citeşte şi EXPROPRIERI pe traseul autostrăzii Sebeș-Turda: În jur de 5.000 de terenuri agricole și clădiri evaluate pentru despăgubiri

Potrivit CNADNR, în februarie anul acesta a fost semnat un contract pentru „Realizarea serviciilor de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafeţelor de teren necesare executării lucrării Autostrada Sebeş – Turda, km 0+000 – km 70+000 lot 1, lot 2, lot 3, lot 4″. Sunt cuprinse localităţile Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Rădeşti, Miraslău, Unirea, Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi şi se are în vedere Legea nr. 255/2010. Firma care a câştigat contractul de 99.560 lei (fără TVA), prin procedura cerere de ofertă este “East Bridge” SRL Bucureşti.

Reamintim că procedura în astfel de situaţii este de stabilire a preţurilor la care se fac despăgubirile pentru terenurile şi clădirile vizate de construcţia autostrăzii de către evaluatori angajaţi de CNADNR. Se verifică apoi în bazele de date de la primării proprietarii acestor imobile, care primesc adrese acasă în acest sens. Dacă sunt de acord cu preţul pe care îl oferă statul pentru proprietăţile pe care le pierd, încheie un contract şi primesc banii. Dacă nu, pot deschide proces în instanţă şi până la soluţionarea acestuia, timp de maxim trei ani, li se virează într-un cont la CEC pe numele lor contravaloarea despăgubirii.

Potrivit articolului 28 din Legea 255/2010, “ (1) Bunurile imobile, proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, care sunt afectate de lucrările de utilitate publică trec, în condiţiile legii, în proprietatea publică a statului şi în administrarea reprezentanţilor expropriatorilor, în termen de 30 de zile de la înştiinţarea unităţii administrativ-teritoriale. Fac excepţie de la prevederile prezentului alineat lucrările de construcţie de drumuri de interes judeţean şi cele aferente dezvoltării aeroporturilor de interes local.

(2) Bunurile imobile trecute în proprietatea publică a statului şi în administrarea expropriatorilor, conform prevederilor alin. (1), pot fi transferate, după finalizarea lucrărilor, în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale şi în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu pot fi înstrăinate pe perioada existenţei lucrărilor de utilitate publică.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax