Administrație
EXPROPRIERI pe traseul autostrăzii Sebeș-Turda: În jur de 5.000 de terenuri agricole și clădiri evaluate pentru despăgubiri
În urma unei analize realizate de Guvern împreună cu primăriile și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba, aproximativ 5.000 de imobile din județele Alba și Cluj, situate de-a lungul autostrăzii Sebeș-Turda vor fi afectate de construcție și vor intra la exproprieri.
Potrivit directorului OCPI Alba, Dorin Retegan, pe teritoriul județului Alba, 3.969 de imobile vor fi supuse exproprierii. Este vorba despre terenuri agricole în cea mai mare parte și câteva clădiri: două case de locuit și o construcție în cartierul Oarda de Jos din Alba Iulia și, două clădiri (anexe) nelocuite în zona Aiud.
În cele 10 localități din județul Alba, imobilele vizate pentru exproprieri sunt împărțite în felul următor: 3963 terenuri agricole și 6 clădiri, în proprietatea statului sau private.
Sebeș: 399 proprietari privați și 26 proprietatea statului
Alba Iulia: 670 proprietari privați și 85 proprietatea statului
Ciugud: 112 proprietari privați și 10 proprietatea statului
Sântimbru: 177 proprietari privați și 15 proprietatea statului
Teiuș: 290 proprietari privați și 51 proprietatea statului
Galda de Jos: 205 proprietari privați și 35 proprietatea statului
Rădești: 152 proprietari privați și 9 proprietatea statului
Aiud: 778 proprietari privați și 33 proprietatea statului
Mirăslău: 505 proprietari privați și 13 proprietatea statului
Unirea: 369 proprietari privați și 35 proprietatea statului
Aproape 5.000 de imobile (terenuri și clădiri), din 13 localităţi situate în judeţele Alba şi Cluj Imobilele vor fi afectate de lucrările de construcţie a autostrăzii Sebeş-Turda (70 km), urmând ca statul, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), să plătească despăgubiri persoanelor care vor fi expropriate. Autostrada va trece prin Sebeş, Alba Iulia, Ciugud, Sîntimbru, Galda de Jos, Teiuş, Aiud, Radeşti, Mirăslău, Unirea, Moldoveneşti, Mihai Viteazu şi Călăraşi.
Cerere de ofertă pentru evaluarea imobilelor afectate de lucrări
Pentru a afla cât vor costa exproprierile pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, loturile 1,2,3 şi 4, CNADNR va încheia un contract cu o firmă specializată ai cărei evaluatori vor trebui să analizeze fix 4.978 de imobile situate pe traseul autostrăzii.
Evaluatori autorizaţi ai Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEAR) vor realiza rapoarte de evaluare ale imobilelor afectate de lucrările de construcţie a autostrăzii pentru stabilirea valorii despăgubirilor pe care statul urmează să le achite proprietarilor. Aceasta se va face potrivit Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi Hotărârii Guvernului nr. 53/2011 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010, se arată în documentaţia aferentă contractului de prestări servicii de evaluare a imobilelor pe care vrea să îl semneze CNADNR.
Cercetarea se va face la fața locului, experţii vor merge pe coridoarele de expropriere, vor vizualiza imobilele afectate, vor face fotografii şi vor culege informaţii cu privire la categoria de folosinţă, grupa de calitate şi celelalte elemente necesare realizării raportului de evaluare.
Expertul va trebui să prezinte, printre altele, metode de calcul pentru stabilirea valorii terenurilor şi o listă a proprietarilor, aşa cum rezultă din evidenţele ANCPI/OCPI sau UAT – suprafaţa supusă exproprierii, numele, prenumele expropriatului, unitatea administrativ – teritorială şi judeţul unde este situat terenul supus exproprierii, categoria de folosinţă, valoarea imobilului supus exproprierii.
Valoarea estimată a contractului este de 438.064 lei. Durata contractului va fi de 12 luni. Proiectul va fi finanţat prin POS Transport. Procedura de atribuire este de tip cerere de ofertă.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru contractul de servicii de evaluare a imobilelor afectate de exproprierea suprafeţelor de teren în cazul autostrăzii Sebeş-Turda este 12 decembrie 2013. Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda ar treebui să fie gata cel târziu în 2016.
Citește și Autostrăzile anului 2014: Începe construcția la „Sebeș-Turda”, se întregeşte „Orăștie-Sibiu”. Lucrări noi pe 400 km »
Sursa: Gândul.info
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Modificări la legislaţia privind despăgubirile pentru proiectele de infrastructură, inclusiv autostrăzile, aprobate de Executiv | Alba24