Connect with us
Publicitate

Actualitate

Fabrica de Arme și Uzina Mecanică din Cugir ar putea fi revitalizate prin ștergerea datoriilor istorice. Vezi declarațiile secretarului de stat Bogdan Badea

Publicat

Societățile din industria de apărare ar putea primi un impuls pentru revitalizarea activității, prin ștergerea datoriilor istorice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, joi la Alba Iulia. Acest lucru ar fi posibil dacă proiectul de lege inițiat în acest sens va fi aprobat. Pe lângă ștergerea datoriilor, există intenția ca activele nefolosite ale societăților să fie vândute sau închiriate pentru amortizarea cheltuielilor și creșterea veniturilor.

„Cugirul este o platformă fanion pentru industria de apărare. La acest moment, ambele societăți funcționează pe profit. Din păcate, realitatea industriei de apărare este că datoriile din spate atârnă foarte greu și căutăm soluții la nivelul ministerului pentru fiecare societate în parte pentru a degreva aceste societăți de datoriile istorice. Pentru Alba este un mare avantaj că există o lungă tradiție în fabricația armamemntului și există oameni cu experiență”, a declarat secretarul de stat.

La nivel național, societățile din industria de apărare se adună la aproximativ 4 miliarde de lei. Cele două societăți de la Cugir, Uzina Mecanică și Fabrica de Arme au acumulat datorii de circa 100 de mlioane de lei fiecare, dintre care cea mai mare parte sunt datorii la stat. Dacă în trecut pe cele două platforme lucrau aproximativ 20.000 de oameni, în prezent, Fabrica de Arme nu are mai mult de 800 de angajați iar la Uzina Mecanică lucrează sub 900 de persoane.

„Noi am inițiat la nivelul ministerului un proiect de lege pentru ștergerea datoriilor istorice în industria de apărare. Sperăm ca acest demers să se încheie cu succes. Dorim ca activele care nu mai sunt utilizate în prezent, și sunt foarte multe societăți cu zeci de hectare nefolosite, care generează costuri cu paza, utilitățile, impozitele, pe care societățile nu și le permit în condițiile în care își desfășoară activitatea la 10-20% din totalul activelor”, a declarat Badea.

Potrivit secretarului de stat, la UM Cugir, va fi pusă în funcțiune o linie e fabricație muniție pe standarde NATO: „Se discută despre dezvoltarea structurilor de forță, adică, pe lângă armată, poliția, jandarmeria, SRI, SIE, dorim să găsim acea formulă legală încât tot mai multe produse de origine românească să intre în folosinșa acestor structuri”.

„Noi suntem foarte interesați la Consiliul Județean. După cum știți am deschis un Parc Industrial cu grad de ocupare de 100%, dar din păcate nu mai avem spații de oferit investitorilor din Cugir și suntem în discuții atât cu UM Cugir cât și cu primăria pentru a deschide un al doilea parc industrial la Cugir”, a declarat Florin Roman.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate